Ελλάδα

Ξάδερφος του καρκινοπαθούς αυτόχειρα: «Με έξι εκατοστά όγκο στον πνεύμονα, δεν νοσηλεύτηκε»

Ξάδερφος του καρκινοπαθούς αυτόχειρα: «Με έξι εκατοστά όγκο στον πνεύμονα, δεν νοσηλεύτηκε»
Ο 72χρονος καρκινοπαθής πωλητής βιβλίων διαγνώστηκε στα τέλη Δεκεμβρίου με καρκίνο του πνεύμονα. Έδωσε τέλος στη ζωή του ενώ περίμενε να πάρει το ανακουφιστικό του φάρμακο το οποίο όμως είναι σε έλλειψη

Συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις για τον αυτόχειρα καρκινοπαθή από την Κρήτη που έβαλε τέλος στη ζωή του, ενώ περίμενε το φάρμακο για τη θεραπεία του. Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, ο ξάδερφος του αυτόχειρα, Ευτύχης Σαρτζετάκης, εξιστόρησε τον Γολγοθά που έζησε ο καρκινοπαθής που ταλαιπωρήθηκε ιδιαιτέρως μέχρι να δώσει τέρμα στην ζωή του καθώς καθώς δεν είχε άμεσα την φροντίδα και την ιατρική αντιμετώπιση που έπρεπε.

«Με έξι εκατοστά όγκο στον πνεύμονα, το νοσοκομεία δεν προχώρησε σε νοσηλεία»

Οι συγγενείς του καρκινοπαθή αναζήτησαν στο εξωτερικό το φάρμακο που δεν ήταν διαθέσιμο στην Ελλάδα, ώστε να ξεκινήσει την θεραπεία του.

«Με έξι εκατοστά όγκο στον πνεύμονα, το νοσοκομεία δεν προχώρησε σε νοσηλεία», τόνισε ο ξάδερφος του άνδρα. Ο ίδιος αποκάλυψε επίσης ότι το σκεύασμα για τη θεραπεία αναζητήθηκε σκεύασμα στη Γερμανία, από όπου παραγγέλθηκε και κατά τραγική ειρωνεία έφθασε ταχυδρομικά στο σπίτι του καρκινοπαθούς το βράδυ της κηδείας του.

Ο Ευτύχης Σαρτζετάκης σημείωσε ότι ο 72χρονος υπέφερε από φρικτούς πόνους για πολλές μέρες, δυσκολευόταν να κοιμηθεί και δεν μπορούσε καν να μετακινηθεί στο νοσοκομείο, όταν ειδοποιήθηκε για την θεραπεία του. Επιπλέον, τόνισε πως ο αυτόχειρας άφησε ένα σημείωμα προς τα παιδιά, τα εγγόνια και τους άλλους συγγενείς του, στο οποίο ανέφερε ότι τους αγαπά και ζητά συγγνώμη για τον πόνο που τους προκαλεί με την πράξη του.

Δίπλα στο σημείωμα, ο 72χρονος είχε αφήσει, σύμφωνα με τον ξάδερφό του, ένα ποτηράκι που ήπιε στην υγεία τους, πριν προβεί στο απονενοημένο διάβημα.

 

«Σας ζητάω ένα μεγάλο συγγνώμη για την αποτρόπαια πράξη που έκανα. Δεν μπορείτε να καταλάβετε τους πόνους»

Το σημείωμα που άφησε πίσω του είναι συγκλονιστικό. «Σας ζητάω ένα μεγάλο συγγνώμη για την αποτρόπαια πράξη που έκανα. Δεν μπορείτε να καταλάβετε τους πόνους, ειδικά την τελευταία εβδομάδα γι’ αυτό δεν μπορούσα να κοιμηθώ».

Με παρέμβασή του στο MEGA, o υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε ότι η εισαγωγή του συγκεκριμένου φαρμάκου εξασφαλίστηκε άμεσα και το πρώτο ραντεβού για τον 72χρονο, σύμφωνα με το ηλεκτρονικό σύστημα, ήταν προγραμματισμένο για την προηγούμενη Δευτέρα, στο οποίο δεν προσήλθε.

«Ακούστηκε ότι την ευθύνη την είχε το ΕΣΥ. Δεν είναι ακριβές. Η ετοποσίδη είναι ένα φτηνό φάρμακο. Υπήρξε έλλειψη για μερικές μέρες. Είχαμε παρέμβει άμεσα από το υπουργείο και είχαμε εξασφαλίσει παραγγελία άμεσα να γίνει κανονική εισαγωγή. Είχαμε κλείσει στον ασθενή ραντεβού σύμφωνα με το ηλεκτρονικό σύστημα στις 4/3, εκείνος δεν προσήλθε και κλείσαμε νέο ραντεβού για σήμερα». Πράγματι, το προκαθορισμένο ραντεβού για την πρώτη χημειοθεραπεία ήταν για τις 4 Μαρτίου. Εφόσον βρισκόταν το φάρμακο και το πήγαινε ο ασθενής στο νοσοκομείο. Ούτε το ένα έγινε ούτε το άλλο.

Στον αντίποδα μίλησε και η κόρη του εκλιπόντος Στέλλα Τουρνά που ανέφερε τα εξής:

«Αυτός ήταν ο πατέρας μου. Καρκινοπαθής σε προχωρημένο στάδιο που διαλύθηκε μέσα στο διαλυμένο ΕΣΥ, με εξετάσεις που έπρεπε να κάνει εκτός νοσοκομείου με το εξαντλημένο φάρμακο της χημειοθεραπείας που έπρεπε να βρει και να φέρει ο ίδιος στο νοσοκομείο, χωρίς καμία ψυχολογική υποστήριξη, από τον Άννα στον Καϊάφα με το Port για τη χημειοθεραπεία ήδη έναν μήνα στο σώμα του και τελικά αυτοκτόνησε την Κυριακή το μεσημέρι».

Η ογκολόγος είχε πει ότι το φάρμακο είναι εξαντλημένο και, αν δεν βρισκόταν, θα έπρεπε να ακυρωθεί το ραντεβού όπως και, αναγκαστικά, έγινε.

Οπως τονίζει η κα Τουρνά “την Παρασκευή 1η Μαρτίου μιλούσα με τις γιατρούς του νοσοκομείου και μου ξεκαθάρισαν ότι δεν υπήρχε ούτε στο νοσοκομείο. Εμείς δεν το βρίσκαμε πουθενά και ακύρωσα το ραντεβού. Τη Δευτέρα 4/3 βρέθηκε ως δια μαγείας το φάρμακο και με πήραν τηλέφωνο στις 10 το πρωί να πάει ο πατέρας μου για χημειοθεραπεία. Στο μεταξύ, είχα φύγει για Ρόδο και ο πατέρας μου ήταν μόνος και καθόλου προετοιμασμένος για να πάει ξαφνικά στο νοσοκομείο”.

Το επόμενο ραντεβού καθορίστηκε για τις 12 Μαρτίου. Ωστόσο, ο άνθρωπος δεν άντεξε άλλο να υπομένει και έδωσε τέλος στη ζωή του. Η διάγνωση είχε γίνει τις παραμονές των Χριστουγέννων. Έκτοτε, πέρασαν δυόμισι μήνες χωρίς ο ασθενής να έχει υποβληθεί στην απαραίτητη χημειοθεραπεία.