Ελλάδα

Το χρονικό της ντροπής: Από τους εκβιασμούς της 12χρονης στον Κολωνό για να μη μιλήσει, στην πρόταση αθώωσης του Μίχου

Το χρονικό της ντροπής: Από τους εκβιασμούς της 12χρονης στον Κολωνό για να μη μιλήσει, στην πρόταση αθώωσης του Μίχου Φωτογραφία: EUROKINISSI
Δεν έχει τέλος ο εφιάλτης που ζει τους τελευταίους μήνες η 12χρονη από τον Κολωνό, που έπεσε θύμα βιασμών και μαστροπείας. Το κορίτσι που προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές του έχει πέσει επανειλημμένως θύμα εκφοβισμού, τρομoκράτησης και απειλών για να μην αποκαλύψει τους παιδοβιαστές και όσους εμπλέκονται στη φρικώδη υπόθεση

Την απαλλαγή του 55χρονου Ηλία Μίχου για βιασμό και μαστροπεία για την υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό που έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας που αγορεύει στη δίκη που γίνεται κεκλεισμένων των θυρών. Ενώ πρότεινε να κηρυχθεί ένοχος για σειρά άλλων αδικημάτων που σχετίζονται με την σεξουαλική κακοποίηση και σεξουαλική έκδοση της ανήλικης. Την ίδια στιγμή η εισαγγελική λειτουργός ήταν «κόλαφος» για την μητέρα της 12χρονης ζητώντας την καταδίκη της,  καθώς φέρεται να υποστήριξε ότι εξώθησε και διευκόλυνε το ίδιο της το παιδί στην εκπόρνευση, μέσω αφόρητων πιέσεων, συναισθηματικού εκβιασμού και προτροπών προς την ανήλικη κόρη της να εκδίδεται για να της φέρνει λεφτά. 

Η πρωτοφανής υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό σόκαρε το πανελλήνιο από την πρώτη στιγμή που είδε το φως της δημοσιότητας και επανειλημμένως η δικηγόρος της ανήλικης, Ασπασία Ταραχοπούλου, έχει καταγγείλει ότι το παιδί δεν λαμβάνει την απαραίτητη ψυχολογική υποστήριξη που οφείλει να της παράσχει το κράτος ώστε να μπορέσει να ξεπεράσει τον εφιάλτη που έχει βιώσει.

Οι απόπειρες εκφοβισμού της 12χρονης και οι αλλεπάλληλες προσπάθειες να της κλείσουν το στόμα

Μάλιστα εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η ανήλικη έπεσε θύμα αρκετών προσπαθειών εκφοβισμού μέχρι να αρχίσει η πολ΄ύκροτη δίκη. Οι συνήγοροί της ιδιαίτερα τον πρώτο καιρό μετά την δημοσιοποίηση της υπόθεσης κατήγγειλαν όλα τα περίεργα περιστατικά και τις απόπειρες εκφοβισμού εναντίον της 12χρονης με απώτερο στόχο όσων τις οργάνωσαν να φοβίσουν την ανήλικη και να της κλείσουν το στόμα ώστε να μην αποκαλύψει και άλλους εμπλεκόμενους της υπόθεσης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα όσα συνέβησαν αρχές Απριλίου του 2023 στο σπίτι της οικογένειας στη Λευκάδα όπου μετακόμισε η 12χρονη για να προστατευτεί από τα αδιάκριτα βλέμματα της γειτονιάς. Νωρίς το πρωί ενώ η θεία έλειπε από το σπίτι για δουλειές ένας άνδρας, με καλυμμένα χαρακτηριστικά και φορώντας ποδονάρια -προφανώς για να μην αφήσει αποτυπώματα – προσπάθησε να παραβιάσει την πόρτα του σπιτιού. Η 12χρονη που ήταν μόνη της στο σπίτι έσπρωξε την πόρτα, εκείνος όμως πρόλαβε να της επιτεθεί τραυματίζοντας την στο χέρι με μαχαίρι.

Το κοριτσάκι άρχισε να φωνάζει, με αποτέλεσμα ο δράστης να εξαφανιστεί.

«Μιλάμε για μια ξεκάθαρη απειλή. Προφανώς κάποιοι δε θέλουν ή να συνεχίσει να δίνει καταθέσεις η 12χρονη γιατί φοβούνται ή θέλουν οι ίδιοι αυτοί που βρίσκονται στη φυλακή να φοβίσουν με οποιονδήποτε τρόπο τη μητέρα», δήλωσε ο δικηγόρος της μητέρας της 12χρονης, Απόστολος Λύτρας.

Όπως κατήγγειλε και η μητέρα της 12χρονης μέσω των 2 δικηγόρων της «Το περιστατικό αυτό δεν είναι το πρώτο που συμβαίνει σε βάρος της κόρης μου, αλλά ακόμη και πριν από δύο εβδομάδες, άγνωστα άτομα πέταξαν πέτρες στο παράθυρο του δωματίου της, με αποτέλεσμα να σπάσει ολόκληρη η τζαμαρία. Ειχε προηγηθεί ακόμη ένα σκηνικό. Άγνωστος άνδρας πλησίασε και τον δεκάχρονο γιο μου μόλις βγήκε από την οικία που διαμένουν και του έκανε απειλητική χειρονομία, δείχνοντας του να μην μιλήσει, μήνυμα το οποίο προφανώς προοριζόταν να το μεταφέρει στην αδελφή του», δήλωσε η μητέρα της 12χρονης.

Η γιαγιά της 12χρονης κατ΄ήγγειλε ότι είχαν αποπειραθεί ακόμα και να αρπάξουν τη 12χρονη από την αυλή του σπιτιού και ότι η αστυνομία δεν έχει κάνει τίποτα για να το προστατεύσει.

«Τέταρτη απόπειρα, πάνε να το σκοτώσουν το παιδί. Καλεί την αστυνομία γιατί της σπάσανε το τζάμι, καμία απάντηση, τους ξανακάλεσε, τι έγινε; Καμία απάντηση. Πήγανε, ρίξανε τεράστια πέτρα, σπάσανε το τζάμι από το δωμάτιο του παιδιού για να μπουν μέσα. Η άλλη έγινε στο δρόμο, το βράδυ κοιμόταν, μπήκαν με κουκούλα στο παράθυρο, πρόλαβε και το είδε, τέταρτη φορά σήμερα», είπε η γιαγιά της 12χρονης και συμπλήρωσε:

«Ήταν στην Ασφάλεια το παιδί, αλλά και η αστυνομία δεν κάνει τίποτα. Περιμένει απάντηση ακόμα από τα πρώτα που γίνανε. Δεν ξέρω τι κάνουνε, δεν ξέρω τι πρέπει να γίνει. Πάει το παιδί έξω στην αυλή να παίξει, πάει να χαϊδέψει ένα γατάκι, σταματάει ένα αυτοκίνητο, του πιάνει το χέρι, το τράβαγε να το βάλει στο αυτοκίνητο. Πρόλαβαν, ούρλιαξε το παιδί, τη γλίτωσε, πήραν το νούμερο του αυτοκινήτου, το έδωσαν στην αστυνομία, τίποτα. τίποτα δε γίνεται. Δεν μπορεί το παιδί να βγει από το σπίτι του, ούτε και στο σπίτι του είναι ασφαλές. Τρεις φορές στο σπίτι του κάνανε την επίθεση, σε ένα μήνα μέσα».

Οι Αρχές κινητοποιήθηκαν για να βρουν ποιοι είναι αυτοί που απείλησαν την 12χρονη και τα αδέλφια της σε μια προσπάθεια να τρομοκρατήσουν το παιδί και να εξασφαλίσουν τη σιωπή του προκειμένου να μην καταθέσει στις αρχές ό,τι γνωρίζει για το κύκλωμα παιδοβιαστών αλλά δυστυχώς οι έρευνες απέβησαν άκαρπες.

Όπως χαρακτηριστικά είχαν αναφέρει και οι δικηγόροι της 12χρονης κα Ασπασία Ταραχοπούλου και κα Αντωνία Λεγάκη " Έξι μήνες μετά την αποκάλυψη των βασανιστηρίων της 12χρονης, η Πολιτεία την έχει αφήσει απολύτως απροστάτευτη, στο έλεος των κυκλωμάτων που την εκμεταλλεύονταν. Καλούμε τις Αρχές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των παιδιών και καθιστούμε υπεύθυνους όλους τους θεσμικά και πολιτικά αρμόδιους για οτιδήποτε συμβεί στα παιδιά!" Άμεση ήταν η αντίδραση του Αρείου Πάγου καθώς η αρμόδια για την προστασία των ανηλίκων αντεισαγγελέας Γεωργία Αδειλίνη με παραγγελία της στην Εισαγγελία Ανηλίκων ζήτησε αυξημένη επιτήρηση του παιδιού.

Απείλησαν σε ΚΤΕΛ την 12χρονη - «Αν μιλήσεις θα σε σκοτώσω»

Όλα κυλούσαν ήρεμα για την 12χρονη μέχρι την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, η 12χρονη μαθήτρια κατήγγειλε ότι ένας άνδρας την πλησίασε στο ΚΤΕΛ και ην εκφόβισε για να μην καταθέσει στις Αρχές. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του παιδιού, ενόσω βρισκόταν στο ΚΤΕΛ με προορισμό το σχολείο της άγνωστος άνδρας την προσέγγισε, κάθισε δίπλα της και την προειδοποίησε να μην ανοίξει το στόμα της και να μην δώσει περαιτέρω στοιχεία και πληροφορίες για πρόσωπα και καταστάσεις που σχετίζονται με την πολύκροτη υπόθεσης.

Η 12χρονη σύμφωνα με το Mega ανέφερε στους αστυνομικούς για τον άγνωστο που την απείλησε μέσα στο λεωφορείο των ΚΤΕΛ όταν πήγαινε στο σχολείο. «Κάθισε δίπλα μου και άρχισε να μου μιλάει. Μου είπε ότι «αν πεις αυτό που θα σου πω, θα κάνω κακό στην αδερφούλα σου ή στην μπατσίνα σου». Επίσης μου είπε για τη θεία μου, «να μην είναι τόσο θαρραλέα γιατί θα το βρει μπροστά της», Οι απειλές συνεχίστηκαν μέχρι το τέλος της διαδρομής, σύμφωνα με την 12χρονη. «Πριν σταματήσει το λεωφορείο γύρισε και μου είπε: «ό,τι λες τα ακούμε και αν καταθέσεις για την Μ… και τον Η… θα σε σκοτώσω»».

Οι Αρχές κινητοποιήθηκαν τότε για τον εντοπισμό εκείνου του άνδρα και πράγματι η έρευνα οδήγησε σε έναν 37χρονο που αρνήθηκε τα πάντα. «Δεν αποδέχομαι τις κατηγορίες. Παίρνω το συγκεκριμένο λεωφορείο καθημερινά για να πάω στη δουλειά μου. Όλα όσα είπε για μένα το κορίτσι είναι ψέματα».

Η μικρή όμως επιμένει ότι το πρόσωπο αυτό είναι εκείνο που την απείλησε. Η 12χρονη περιέγραψε τόσο στη θεία όσο και στον διευθυντή του σχολείου της, τα όσα έζησε. «Το παιδί με πήρε τηλέφωνο από το σχολείο και έκλαιγε. Μου είπε για τις απειλές αλλά δεν μου ανέφερε λεπτομέρειες», είπε η θεία της 12χρονης.

Εδώ και έναν χρόνο η 12χρονη - θύμα του κυκλώματος των παιδοβιαστών του Κολωνού βιώνει εφιαλτικές στιγμές. Οι συνήγοροι και η οικογένειά της τονίζουν ότι το παιδί νιώθει εκτεθειμμένο και έκθετο για όσα ξέρει, με την απουσία κρατικής μέριμνας να δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την καθημερινότητά της. Όπως έχει καταγγελθεί ζει με τα υπόλοιπα ανήλικα αδερφάκια της μαζί με την θεία της που έχει αναλάβει την επιμέλειά τους χωρίς όμως καμία κρατική ενίσχυση για να τα βγάλουν πέρα. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά η  εισαγγελική πρόταση, για αθώωση του βασικού κατηγορούμενου, Ηλία Μίχου, για τα αδικήματα του βιασμού λόγω αμφιβολιών αλλά και το αδίκημα της μαστροπείας με τη μορφή του εξαναγκασμού εκλαμβάνεται ως το κερασάκι στην τούρτα στην απαξίωση της υπόθεσης αλλά και μιας επιχείρησης ξεπλύματος των πράξεων του Μίχου.  Είναι αδιανόητο να δικαιολογείται ο βιασμός με οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως όταν το θύμα είναι ένα ανήλικο παιδί. Ο ρόλος της δικαιοσύνης είναι να προστατεύει τους αδύναμους και τους ευάλωτους, όχι να αποδυναμώνει τη θέση τους και να επιτρέπει την ατιμωρησία των εγκληματιών.