Διεθνή

Χριστοδουλίδης για απειλές Χεζμπολάχ: «Η Κύπρος δεν εμπλέκεται με κανέναν τρόπο στις πολεμικές συρράξεις»

Χριστοδουλίδης για απειλές Χεζμπολάχ: «Η Κύπρος δεν εμπλέκεται με κανέναν τρόπο στις πολεμικές συρράξεις» Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΑΡΧΕΙΟΥ
Για πρώτη φορά το απόγευμα σε διάγγελμά του ο ηγέτης της Χεζμπολάχ εξαπέλυσε ευθείες απειλές στην Κύπρο.

«Η Κύπρος, η χώρα μας δεν εμπλέκεται με κανέναν τρόπο στις πολεμικές συρράξεις» διαμήνυσε ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης μετά τις απειλές του ηγέτη της Χεμπολάχ, Χασάν Νασράλα.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Χριστοδουλίδης είπε ότι έχει διαβάσει τις δηλώσεις του ηγέτης της Χεζμπολάχ, και «αυτό που έχω να απαντήσω, είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο στις πολεμικές συρράξεις. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μέρος του προβλήματος, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέρος της λύσης» όπως είπε.

Πρόσθεσε ακόμα πως «ο ρόλος μας αυτός, όπως εκδηλώνεται, για παράδειγμα, μέσα από τον ανθρωπιστικό διάδρομο, αναγνωρίζεται όχι μόνο από τον αραβικό κόσμο, αλλά από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Άρα, επαναλαμβάνω, η Κύπρος, η χώρα μας δεν εμπλέκεται σε καμία απολύτως περίπτωση και δεν είναι μέρος του προβλήματος. Αντίθετα, μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες αποδεικνύουμε στην πράξη ότι είμαστε μέρος της λύσης».

Ο Πρόεδρος της Κύπρου επιβεβαίωσε ότι υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας και με την κυβέρνηση του Λιβάνου και με την κυβέρνηση στο Ιράν. Υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας μέσω της διπλωματικής οδού», διευκκρίνισε. Για τις δηλώσεις του Νασράλ σημείωσε ότι «δεν είναι ευχάριστες, αλλά δεν ανταποκρίνονται σε καμία απολύτως περίπτωση σε αυτό που επιχειρείται, στο να παρουσιαστεί μια εικόνα ότι η Κύπρος εμπλέκεται στις πολεμικές επιχειρήσεις. Σε καμία απολύτως περίπτωση» ξεκαθαρισε.

Επέμεινε ότι μέσω της διπλωματικής οδού θα έχει επικοινωνία με ξένους ηγέτες για τις τοποθετήσεις του ηγέτη της Χεζμπολάχ και επανέλαβε πως «το τι πράττει η Κυπριακή Δημοκρατία είναι δημόσιο, δεν είναι εν κρυπτώ. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος».

Οι απειλές της Χεζμποάχ κατά της Κύπρου

Για πρώτη φορά το απόγευμα σε διάγγελμά του ο ηγέτης της Χεζμπολάχ εξαπέλυσε ευθείες απειλές στην Κύπρο αν επιτρέψει στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει αεροδρόμιά της.  «Το άνοιγμα κυπριακών αεροδρομίων και βάσεων στον ισραηλινό εχθρό για να στοχεύσει τον Λίβανο θα σήμαινε ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι μέρος του πολέμου και η αντίσταση θα το αντιμετωπίσει ως μέρος του πολέμου», είπε ο Νασράλα.