Ελλάδα

Αρναούτογλου: Έρχεται «ανοιξιάτικο κύμα καύσωνα»- Παρατεταμένη καλοκαιρία

Αρναούτογλου: Έρχεται «ανοιξιάτικο κύμα καύσωνα»- Παρατεταμένη καλοκαιρία Φωτογραφία: EUROKINISSI
Η χώρα μπαίνει σε παρατεταμένη καλοκαιρία, που κάποιοι θα μπορούσαν να το χαρακτηρίσουν «ανοιξιάτικο κύμα καύσωνα», σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου.

Μάλιστα, στην πρόγνωση καιρού στην ΕΡΤ, ο Σάκης Αρναούτογλου σημείωσε ότι θα είναι εντυπωσιακή η άνοδος της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες.

«Η χώρα μπαίνει σε ιδιαίτερα παρατεταμένη περίοδο καλοκαιρίας, σημαντικής απουσίας βροχοπτώσεων, ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών για την εποχή. Κάποιοι θα μπορούσαν να το χαρακτηρίσουν “ανοιξιάτικο κύμα καύσωνα”», ανέφερε συγκεκριμένα, σημειώνοντας πως αυτό «δεν είναι καλοκαιρινό».

Την Πέμπτη το θερμόμετρο θα φτάσει έως τους 24 βαθμούς Κελσίου, κάτι που θα ισχύσει και την Παρασκευή για το εσωτερικό ηπειρωτικό της χώρας. Το Σάββατο η θερμοκρασία θα ανέβει κι άλλο.

«Θα έχουμε αρκετά 25άρια στην ενδοχώρα. Την Κυριακή, το θερμόμετρο θα φτάσει τους 26-27, τη Δευτέρα στους 28-29 και τοπικά στους 30 βαθμούς Κελσίου, σε περιοχές μακριά από τη θάλασσα, κυρίως της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου», ανέφερε ο Σάκης Αρναούτογλου.

Αρναούτογλου: Τι καιρό θα κάνει την Πέμπτη

Σε ό,τι αφορά την αφρικανική σκόνη, έως και το μεσημέρι της Πέμπτης «θα συνεχίσει να επικρατεί θολούρα» στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν αποκλείονται ασθενείς τοπικές βροχές, που θα είναι πάρα πολύ πρόσκαιρες. Πάντως, ο Σάκης Αρναούτογλου υπογράμμισε ότι δεν αναμένεται κάτι ιδιαίτερο από πλευράς βροχοπτώσεων.

Έως τις προμεσημβρινές ώρες η αφρικανική σκόνη θα μετατοπιστεί κυρίως προς τα ηπειρωτικά και τα ανατολικά και ο καιρός θα αρχίσει να καθαρίζει στη δυτική Ελλάδα. «Μέχρι το βράδυ θα έχει καθαρίσει γενικά σχεδόν η δυτική και ηπειρωτική χώρα», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι σε κάποιες περιοχές στο Αιγαίο και γύρω από αυτό θα υπάρχει αφρικανική σκόνη έως το βράδυ.

Στην Κρήτη η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κατά 8-9 βαθμούς σε σύγκριση με σήμερα και θα φτάσει τους 23-24 βαθμούς Κελσίου, όπως και στα υπόλοιπα νοτιοανατολικά νησιωτικά τμήματα.

Στη βόρεια Ελλάδα η θερμοκρασία θα ανέβει κατά 5-7 βαθμούς Κελσίου και θα φτάσει τους 23 στα πεδινά της βόρειας Ελλάδας, ενώ στα δυτικά κατά μέσο όρο το θερμόμετρο θα δείξει 20 βαθμούς. Από τη Θεσσαλία έως την ανατολική Πελοπόννησο η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 24 βαθμούς Κελσίου.

Το πρωί υπάρχει μικρή πιθανότητα να ψιχαλίσει κατά τόπου στην Αττική, κάτι που θα κρατήσει πολύ λίγο. «Από το απόγευμα θα περιοριστεί η θολούρα» και η θερμοκρασία θα φτάσει τους 25 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη επίσης υπάρχει μικρή πιθανότητα παροδικής βροχής, πολύ μικρής διάρκειας, ενώ το θερμόμετρο θα φτάσει τους 21 βαθμούς Κελσίου.

{https://www.youtube.com/watch?v=xHL5jf9hmJc}