Ελλάδα

Αλλαγή ώρας σήμερα: Όταν η Ελλάδα αποφάσισε να την καταργήσει

Αλλαγή ώρας σήμερα: Όταν η Ελλάδα αποφάσισε να την καταργήσει
Η αλλαγή ώρας για το 2024 έγινε και τα ρολόγια πήγαν μία ώρα μπροστά. Βέβαια η Ελλάδα στο παρελθόν είχε καταργήσει την Αλλαγή ώρας.

Μία ώρα μπροστά γύρισαν τα ρολόγια τα ξημερώματα της Κυριακής (31/03). Οι δείκτες των ρολογιών από 03:00 π.μ. έδειξαν 04:00 π.μ. αφού μπαίνει σε εφαρμογή η θερινή ώρα μέχρι και την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, σύμφωνα με την οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 19ης Ιανουαρίου 2001.

Μπορεί να είχε ανοίξει πριν μερικά χρόνια η συζήτηση για κατάργηση της αλλαγής ώρας, ωστόσο αυτό δεν προχώρησε ποτέ.

Όταν η Ελλάδα αποφάσισε την κατάργηση της αλλαγής ώρας

Στην Ελλάδα καθιερώθηκε το 1975, όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Βέβαια, η πρώτη δοκιμή στην Ελλάδα έγινε το 1932, αλλά στέφθηκε με αποτυχία. Στη συνέχεια όμως εγκαταλείφθηκε, επειδή στις 28 Ιουλίου 1916 στις 04:00 ώρα, τα ρολόγια στην Ελλάδα είχαν τεθεί 25 λεπτά μπροστά κατά την εισδοχή της ζώνης ώρας που είχε αποφασιστεί παγκοσμίως. Έτσι η διαφορά σε σχέση με το φως του Ήλιου που καθορίζει και τον πραγματικό χρόνο γινόταν πολύ μεγάλη, κυρίως στα δυτικά τμήματα της χώρας και περισσότερο στη Κέρκυρα. Τα επόμενα χρόνια είχε υιοθετηθεί μια απλή μετατόπιση της ώρας έναρξης λειτουργίας δημόσιων υπηρεσιών και καταστημάτων κατά μισή ώρα, στη χειμερινή περίοδο.

Η επίσημη ανακοίνωση

Σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, επισημαίνεται το εξής: «Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ.».

Κάθε τέλος Μαρτίου, όταν ανοίγει ο καιρός, μεγαλώνει η μέρα και αλλάζει η ώρα, πολλοί αναρωτιόμαστε γιατί θα πρέπει κάθε χρόνο να διαταράσσουμε την καθημερινή ρουτίνα και τον βιολογικό μας ρυθμό μας βάζοντας τα ρολόγια μας μια ώρα μπροστά και άρα να ξυπνάμε μια ώρα νωρίτερα.

Ωστόσο οι επιπτώσεις στην υγεία μας δεν αφορούν απλά την ταλαιπωρία» του πρωϊνού ξυπνήματος. Σύμφωνα με τους ερευνητές η αλλαγή ώρας κάθε Μάρτιο συνδέεται με σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, όπως η αύξηση των καρδιακών προσβολών και η έλλειψη ύπνου στους εφήβους, σε αντίθεση με τη φθινοπωρινή αλλαγή.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της θερινής ώρας είναι ότι παρέχει μια επιπλέον ώρα φωτός αργά το απόγευμα ή το βράδυ, ανάλογα με την εποχή του έτους, για αθλητισμό, ψώνια ή διασκέδαση.