Ελλάδα

Στα «χαρτιά» οι υποσχέσεις για φθηνά σπίτια: Τι συμβαίνει με την «Κοινωνική Αντιπαροχή»

Στα «χαρτιά» οι υποσχέσεις για φθηνά σπίτια: Τι συμβαίνει με την «Κοινωνική Αντιπαροχή»
Το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα που εξήγγειλε τον Σεπτέμβριο του 2022 ο Κυριάκος Μητσοτακής παραμένει... «στα χαρτιά»: Πώς θα δουλεψει η «Κοινωνική Αντιπαροχή» μέσω ΣΔΙΤ

Έπειτα από δύο περίπου χρόνια, το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας έχει βάλει στο μικροσκόπιο περί τα 1.600 «κλειστά» ακίνητα του Δημοσίου - μεταξύ των οποίων 580 της ΔΥΠΑ.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τα ακίνητα αυτά μέσω ΣΔΙΤ θα μπορούσαν εν μέσω στεγαστικής κρίσης να «επιστραφούν» στους πολίτες.

Πιο συγκεκριμένα, όπως διαβάζουμε στα «Νέα», με τη σύμπραξη φορέων της γενικής κυβέρνησης με ιδιώτες αναδόχους, πρόκειται να ανεγερθούν από ιδιώτες ακίνητα σε αδόμητα οικόπεδα του Δημοσίου, τα οποία οι ιδιώτες θα μπορούνγια συγκεκριμένο χρόνο να τα εκμεταλλευτούν, παραχωρώντας ωστόσο το 30% έως 60% του συνόλου του κτιρίου σε δικαιούχους των κρατικών προγραμμάτων στέγασης έναντι ορισμένου τιμήματος. 

Σημειώνεται πως μετά τη λήξη της σύμβασης, τα ακίνητα θα επιστρέφουν και πάλι στο Δημόσιο.

Παρά τις φιλόδοξες προβλέψεις, βέβαια, τα πράγματα δεν έχουν προχωρήσει ακόμη: Μόλις τον Μάρτιο του 2024 συστήθηκε ειδική ομάδα εργασίας για την εφαρμογή των διατάξεων του σχετικού νόμου, ενώ πλέον στόχος μέσα στο 2024 είναι να γίνει έστω ο πρώτος διαγωνισμός, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την αξιοποίηση κι άλλων κτηρίων του Δημοσίου.

Τα «φιλέτα» της ΔΥΠΑ

Σημειώνεται πως για την κοινωνική αντιπαροχή η ΔΥΠΑ σχεδιάζει να αξιοποιήσει ιδιόκτητα οικόπεδα σε έκταση περίπου 150 στρεμμάτων.

Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται οικόπεδα-φιλέτα στην Κηφισιά (11 στρέμματα), στο Μαρούσι (1,5 στρέμμα) στην Παιανία (20 στρέμματα) στη Χαλκιδική (42 στρέμματα) στη Λάρισα (40 στρέμματα) στην Ξάνθη (28 στρέμματα) και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Φλεβάρη, η Σοφία Ζαχαράκη σημείωνε πως η μίσθωση σταδιακά του 50% των κατοικιών για λογαριασμό του Δημοσίου, με χαμηλό ενοίκιο θα ξεκινούσε στις αρχές του 2025.

Σημεία «κλειδιά» του προγράμματος

- Η Κοινωνική Αντιπαροχή μπορεί να αφορά και δομημένα ακίνητα. Στην περίπτωση αυτή το αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνει και την κατεδάφιση των κτισμάτων, η οποία γίνεται με δαπάνες του αναδόχου.

- Το ποσοστό των οριζόντιων ιδιοκτησιών που εκμισθώνονται προς δικαιούχους αντιστοιχεί σε ποσοστό μεταξύ 30% και 60% του συνόλου της ιδιοκτησίας.

- Η επιλογή του αναδόχου γίνεται κατόπιν δημόσιας πρόσκλησης στην οποία περιγράφονται τουλάχιστον τα εξής:

α) το αδόμητο ακίνητο, τυχόν υφιστάμενα κτίσματα που ευρίσκονται εντός αυτού, και τα χαρακτηριστικά του κτιρίου που πρόκειται να ανεγερθεί σε αυτό,

β) οι οριζόντιες ιδιοκτησίες που θα συσταθούν και οι επιτρεπόμενες χρήσεις τους,

γ) τα κριτήρια συμμετοχής και επιλογής του αναδόχου,

δ) οι βασικοί όροι των συμβάσεων μίσθωσης μεταξύ του αναδόχου και των δικαιούχων, πλην του μισθώματος.