Ελλάδα

Δασκαλάκης: Με την τεχνητή νοημοσύνη έχουμε τη δυνατότητα να «ξεκλειδώσουμε» και να εξάγουμε αξία

Δασκαλάκης: Με την τεχνητή νοημοσύνη έχουμε τη δυνατότητα να «ξεκλειδώσουμε» και να εξάγουμε αξία Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
«Υπάρχει μια ευκαιρία εδώ», τόνισε ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, αναφερόμενος στις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, σε συζήτηση στην οποία συμμετείχε στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

«Δεν είμαι απαισιόδοξος, απλώς μου αρέσει μερικές φορές να φέρνω αντιρρήσεις. Δεχόμαστε ότι έρχεται η αλλαγή και ότι θα πρέπει να την ακολουθήσουμε. Αυτή η επανάσταση έρχεται σε διαφορετικές φάσεις, αλλά η πιο πρόσφατη λαμβάνει χώρα τα τελευταία 15 χρόνια και έχει ξεκλειδώσει δυνατότητες που δεν είχαμε στο παρελθόν, από άποψη εικόνας και ομιλίας», σημείωσε ο καθηγητής Πληροφορικής του MIT.

«Έχουμε τη δυνατότητα να ξεκλειδώσουμε και να εξάγουμε αξία. Τόνοι δεδομένων υπάρχουν στη διαχείριση των βάσεων και βέβαια τα εργαλεία για την εξαγωγή συμπερασμάτων προέρχονται από πολλή έρευνα που έχει γίνει στα πανεπιστήμια», επεσήμανε.

Τώρα, τόνισε ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, πρέπει να σκεφτούμε πολλά πράγματα, όπως η πρόσβαση σε δυνατότητες που μας δίνει η τεχνητή νοημοσύνη.

«Και η επένδυση από εταιρείες είναι πολύ σημαντική. Να δούμε πώς θα επενδύσουμε σε αυτό. Να δημιουργήσουμε ταλέντα που θα ασχοληθούν με αυτά τα εργαλεία, θα πρέπει όλος ο πληθυσμός να είναι εξοικειωμένος με την ΑΙ. Είναι πολλά τα όρια που πρέπει ακόμα να εξερευνήσουμε», συμπλήρωσε.

Πρέπει να αποφασίσουμε πώς μπορούμε να συμπληρώσουμε με την τεχνητή νοημοσύνη αυτά στα οποία είμαστε καλύτεροι, δήλωσε ο καθηγητής. «Το παραγωγικό ΑΙ βοηθάει όντας εκπαιδευμένο για να κάνει αυτή τη διανομή του υλικού. Στα όρια αυτής της διανομής υπάρχει το ενδιαφέρον. Διότι ο άνθρωπος κάνει, τελικά, την επιλογή», κατέληξε.

«Η τεχνητή νοημοσύνη έχει εξισορροπητική επίδραση στις οικονομίες»

«Κοιτάζουμε τη συνολική υιοθέτηση των τεχνολογιών σε πάρα πολλούς τομείς: εκπαίδευση, υπηρεσίες Υγείας, μεταφορές. Θα απαιτηθεί μια αλλαγή νοοτροπίας όσο και το πώς θα λειτουργούμε στην οικονομία πλέον», σημείωσε από την πλευρά της η Ιρίνα Ομπουστάροβα, συνιδρύτρια και διευθύνων σύμβουλος της The Recursive.

«Θα γίνουν μεγάλες επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη. Θα επαναπροσδιοριστεί η οικονομία, θα γίνει η “επόμενη οικονομία”. Από το “.com” περάσαμε στο “web 2.0”. Το AI έχει εξισορροπητική επίδραση στις οικονομίες των χωρών», συμπλήρωσε.