Ελλάδα

Πού χτυπάει η κακοκαιρία σήμερα, ειδήσεις για ραγδαία αλλαγή καιρού

Πού χτυπάει η κακοκαιρία σήμερα, ειδήσεις για ραγδαία αλλαγή καιρού
Κακοκαιρία αναμένεται σήμερα στην Ελλάδα από το μεσημέρι. Ποιες περιοχές αναμένεται να έχουν σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και καταιγίδες. Ο καιρός αλλάζει ραγδαία.

Αλλάζει ραγδαία ο καιρός με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας ακόμα και 10 βαθμούς κελσίου, καθώς όπως φαίνεται έρχεται κακοκαιρία

Το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών τονίζει ότι πεδίο χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων θα επηρεάσει τον καιρό της χώρας μας και τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας που θα συνεχιστεί και σήμερα Τετάρτη 17/04 θα είναι:

  • οι βροχές και καταιγίδες
  • οι ισχυροί έως θυελλώδεις νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο
  • η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας
  • οι αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα

Πιο αναλυτικά, βροχές και ενδεχομένως σποραδικές καταιγίδες αναμένονται σταδιακά έως το μεσημέρι της Τετάρτης 17/04 να ενισχυθούν και να επεκταθούν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, στο υπόλοιπο Ιόνιο, στην Κρήτη και στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο. Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων (κυρίως μικρού μεγέθους) υπάρχει κυρίως στα βόρεια, ανατολικά και νοτιοανατολικά ηπειρωτικά καθώς και στο Ανατολικό και Βόρειο Αιγαίο. Κατά της νύχτας προς Πέμπτη 18/04 τα φαινόμενα θα περιοριστούν στη Θράκη, στα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου και στα ορεινά των δυτικών και νοτίων ηπειρωτικών, παρουσιάζοντας παράλληλα σημαντική εξασθένηση.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση των επεισοδίων βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης για την Τετάρτη 17/04 κατατάσσεται στην Κατηγορία 2 (Μέτρια).

Οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο θα ενισχυθούν σταδιακά και την Τετάρτη θα φτάνουν κατά τόπους τα 7-8 μποφόρ. Κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Πέμπτη 18/04 θα στραφούν σε δυτικούς έως 6-7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι δεν αναμένεται να ξεπερνούν τα 4 μποφόρ έως το μεσημέρι της Τετάρτης 17/04 οπότε θα γίνουν δυτικοί έως 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ. Στον Χάρτη της Εικόνας 2 παρουσιάζονται οι περιοχές όπου ο άνεμος θα ξεπεράσει τα 6 μποφόρ την Τετάρτη 17/04 καθώς και η επικρατούσα διεύθυνσή του.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση σήμερα στα βόρεια ηπειρωτικά και θα φτάσει κατά τόπους τους 8 έως 10 °C και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 4 έως 8 °C υποχωρώντας στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Τέλος οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες και κατά τόπους θα σημειωθούν λασποβροχές.

Τι λέει η ΕΜΥ για την κακοκαιρία

Έρχεται κακοκαιρία τις επόμενες μέρες με καταιγίδες και ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας όπως εκτιμούν μετεωρολόγοι και η ΕΜΥ. Η ραγδαία επιδείνωση του καιρού θα ξεκινήσει από σήμερα, ενώ στην Αττική αναμένονται βροχές το βράδυ. Ισχυρά φαινόμενα αναμένονται για την Τετάρτη σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Με νέα του ανάρτηση ο Σάκης Αρναούτογλου τονίζει ότι έρχονται την Παρασκευή και το Σάββατο βροχές και καταιγίδες. Όπως σημειώνει η προοπτική βροχών είναι αξιόλογη σε μεγάλο τμήμα της χώρας.

Η ΕΜΥ για σήμερα Τετάρτη 17 Απριλίου υπογραμμίζει πως: «Σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα δυτικά και βόρεια σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, από το μεσημέρι στη Μακεδονία και από το βράδυ στη Θράκη είναι πιθανό κατά τόπους να είναι πρόσκαιρα ισχυρά.

Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και τοπικά στα πελάγη 7 μποφόρ, στρεφόμενοι από το μεσημέρι και από τα δυτικά σε δυτικών διευθύνσεων με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση σε όλη τη χώρα και θα φτάσει στα βορειοδυτικά τους 18 με 21 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά καθώς και στη νησιωτική χώρα τους 22 με 26 βαθμούς Κελσίου».