Ελλάδα

Λέκκας: Γιατί πρέπει να γίνει άμεσα ένας σεισμός στην Κωνσταντινούπολη

Λέκκας: Γιατί πρέπει να γίνει άμεσα ένας σεισμός στην Κωνσταντινούπολη Φωτογραφία: EPA/TOLGA BOZOGLU
Ο Ευθύμης Λέκκας προειδοποίησε ξανά για τον κίνδυνο μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη, που όσο καθυστερεί τόσο ισχυρότερος θα είναι.

Την επόμενη πενταετία πρέπει να γίνει ένας μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, τόνισε ο Ευθύμης Λέκκας, προειδοποιώντας ότι όσο καθυστερεί αυτό, τόσο ισχυρότερη θα είναι η δόνηση, ακόμα και 8,2 Ρίχτερ.

«Η διεθνής επιστημονική κοινότητα έχει επισημάνει ότι πρέπει να γίνει άμεσα ένας σεισμός στην Κωνσταντινούπολη», υπογράμμισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών.

«Το ρήγμα της Ανατολίας αποτελείται από 13 κομμάτια. Τα 12 τμήματα έχουν σπάσει. Το τελευταίο τμήμα που έχει σπάσει, έχει δώσει δηλαδή μεγάλο σεισμό, ήταν το 1999 στη Νικομήδεια. Το τελευταίο ρήγμα τώρα που δεν έχει σπάσει, είναι το ρήγμα που είναι νότια της Κωνσταντινούπολης, στον υποθαλάσσιο χώρο. Είχαν υπολογίσει οι διεθνείς επιστημονικές ομάδες ότι έπρεπε να είχε σπάσει μέχρι το 2020. Όσο καθυστερεί συσσωρεύονται εντάσεις και μπορεί να γίνει μεγαλύτερος σεισμός», εξήγησε ο Ευθύμης Λέκκας.

Το ζήτημα του ισχυρού σεισμού στην Κωνσταντινούπολη ήρθε στην επικαιρότητα γιατί σημειώθηκαν δύο δονήσεις στην Προύσα και στο Κοβατσκίλι, προάστιο της Κωνσταντινούπολης, σημείωσε. «Είναι στις άκρες του ρήγματος και υποψιαστήκαμε ότι κάτι γίνεται. Σπάνε οι άκρες του ρήγματος, πιθανώς να σπάσει και όλο το ρήγμα», συμπλήρωσε.

«Σε κάθε περίπτωση όμως, πρέπει στην επόμενη πενταετία να υπάρχει ένας μεγάλος σεισμός, γιατί όσο περνάει το χρονικό διάστημα ο σεισμός από τα 7,8 μεγαλώνει και πάει στο 8, πάει στο 8,2 (Ρίχτερ). Οπότε καταλαβαίνετε εκεί θα υπάρχουν τεράστιες απώλειες», τόνισε ο καθηγητής.

Κίνδυνος σε πολυσύχναστα σημεία τα εγκαταλελειμμένα κτίρια

Σχολιάζοντας την κατάρρευση κτιρίου στον Πειραιά, που στοίχισε τη ζωή ενός 31χρονου ειδικού φρουρού, ο Ευθύμης Λέκκας επεσήμανε ότι υπάρχει θεσμικό πλαίσιο με το οποίο οι δήμοι μπορούν να εισηγούνται την κατεδάφιση των εγκαταλελειμμένων, αλλά αυτό είναι πολύπλοκο.

«Υπάρχουν εγκαταλελειμμένα κτίρια και στον δήμο Αθηναίων και σε άλλους δήμους, τα οποία δεν έχουν τις απαραίτητες συνθήκες στατικής επάρκειας και είναι ένας κίνδυνος σε πολυσύχναστα σημεία της πόλης», προειδοποίησε και απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι στην Αθήνα υπάρχουν περίπου 700-800 εγκαταλελειμμένα και ετοιμόρροπα κτίρια.

«Ειδικά σε περιπτώσεις σεισμικής φόρτισης, ενδεχομένως να έχουμε προβλήματα μεγάλα σε πολλά κτίρια. Έχει μπει ένα πρόγραμμα κατεδάφισης των κτιρίων αυτών γιατί δεν μπορεί να γίνει σεισμική αναβάθμιση, γιατί τα ποσά είναι μεγάλα. Πολλές φορές υπάρχουν κληρονόμοι που δεν μπορεί να τους εντοπίσει κανένας κτλ. Δηλαδή είναι αδήλωτα ουσιαστικά», επεσήμανε ακόμα μεταξύ άλλων.

Η άσκηση «Μίνωας» για σεισμό

Τέλος, ο Ευθύμης Λέκκας μίλησε για την άσκηση «Μίνωας», με σενάριο που περιλαμβάνει δύο σεισμούς, που θα γίνει σε όλους τους δήμους της Κρήτης.

«Περιλαμβάνει 75 επεισόδια στο σενάριο και θα ασκηθούν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες. Θα γίνει εκκένωση περίπου 1.000 σχολείων στην Κρήτη, θα υπάρχουν επεμβάσεις σε αεροδρόμια, λιμάνια, σε νοσοκομεία», σημείωσε.

«Το σενάριο περιλαμβάνει δύο σεισμούς. Ο πρώτος υποτιθέμενος σεισμός θα γίνει τη Δευτέρα (22/4) στα Χανιά και θα επηρεαστούν τα Χανιά και το Ρέθυμνο. Την Τρίτη, ένας δεύτερος σεισμός 7,2 Ρίχτερ θα εκδηλωθεί κοντά στο Ηράκλειο, οπότε ουσιαστικά θα μπουν στην άσκηση οι περιφερειακές ενότητες του Ηρακλείου και του Λασιθίου. Είναι μια άσκηση πλήρους ανάπτυξης πεδίου σε όλη την Κρήτη. Συμμετέχουν όλοι οι δημόσιοι φορείς. Θα μεταφερθούν δυνάμεις από την Αθήνα. Είναι η μεγαλύτερη άσκηση που έχει γίνει στην Ελλάδα», πρόσθεσε ο καθηγητής.