Ελλάδα

Λάρισα: Ρήγμα 11 χιλιομέτρων απειλεί με σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ

Λάρισα: Ρήγμα 11 χιλιομέτρων απειλεί με σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ
Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για μεγάλο σεισμό στη Λάρισα, ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κ. Αθανάσιος Γκανάς, προειδοποιεί για την ύπαρξη ενός ρήγματος 11 χιλιομέτρων που διασχίζει την πόλη της Λάρισας και δυνητικά μπορεί να προκαλέσει ισχυρό σεισμό μεγέθους άνω των 6 Ρίχτερ. 

«Στη Λάρισα υπάρχει ένα ρήγμα που περνάει μέσα από την πόλη, το οποίο έχουμε χαρτογραφήσει και έχει μήκος τουλάχιστον 11 χιλιομέτρων. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να δώσει σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ, ακόμη και 6,2 Ρίχτερ. Κοντά στη Λάρισα υπάρχουν κι άλλα ρήγματα που συνεχίζουν ανατολικά προς τον Πλατύκαμπο και βόρεια προς τη Γυρτώνη και τη Ροδιά, τα οποία απαιτούν προσοχή», δήλωσε ο κ. Γκανάς μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα για το ρήγμα της Λάρισας, το οποίο έχει χαρτογραφηθεί, αλλά χρειάζονται δεδομένα για τον τελευταίο σεισμό που έχει προκληθεί από αυτό.

«Μπορεί να έχει γίνει πριν από 2.000 χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι το ρήγμα βρίσκεται στο τέλος του κύκλου και είναι ώριμο, ή μπορεί να έχει γίνει και νωρίτερα, καθώς δεν υπάρχουν ιστορικά δεδομένα. Δεν έχουμε αρκετά δεδομένα για να αξιολογήσουμε την επικινδυνότητα του συγκεκριμένου ρήγματος. Το ίδιο ισχύει και για τα ρήγματα ανατολικά προς τον Πλατύκαμπο και βόρεια προς το Ασμάκι και το Ελευθέριο. Χρειάζεται να γίνει περαιτέρω δουλειά στο πεδίο για να μπορέσουμε να τα αξιολογήσουμε ως προς την επικινδυνότητά τους».

Καμπανάκι κινδύνου για τις νέες πολυώροφες οικοδομές 

Ωστόσο, ο κ. Γκανάς εξέφρασε απορία για το πώς δίνονται άδειες για δεκαόροφες οικοδομές από τις αρμόδιες αρχές. «Το θεωρώ εγκληματικό, όχι μόνο για τη Λάρισα, αλλά και για τον Βόλο και όλες τις πόλεις της Θεσσαλίας. Οι πόλεις μας είναι χτισμένες πάνω σε ρήγματα ή κοντά σε αυτά και πρέπει να υπάρχουν σχέδια διαφυγής και εκκένωσης. Δεν μπορούν να ανεγείρονται πολυώροφες οικοδομές μέσα σε γειτονικά οικοδομικά τετράγωνα. Είναι μεγάλο λάθος και πρέπει να σταματήσει. Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου».