Ελλάδα

Τραγωδία στο Πασαλιμάνι: Ελεύθεροι όλοι οι εργαζόμενοι, απολογείται ο εργολάβος

Τραγωδία στο Πασαλιμάνι: Ελεύθεροι όλοι οι εργαζόμενοι, απολογείται ο εργολάβος Φωτογραφία: INTIME
Από την κατάρρευση του κτιρίου χθες στο Πασαλιμάνι, πέθανε ένας 31χρονος αστυνομικός ενώ τραυματίστηκαν τρία ακόμα άτομα.

Ελεύθεροι αφέθηκαν όλοι οι εργαζόμενοι, με απόφαση της εισαγγελέα Πειραιά, μετά την κατάρρευση τμήματος κτιρίου στο Πασαλιμάνι, όπου καταπλακώθηκε και πέθανε ο 31χρονος αστυνομικός.

Οι έρευνες για τα αίτια της τραγωδίας στο Πασαλιμάνι είναι σε πλήρη εξέλιξη και αναζητούνται οι ιδιοκτήτες του κτιρίου. Ωστόσο, στις 15: 30 σήμερα με απόφαση εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθεροι οι εργαζόμενοι και δεν τους ασκήθηκε καμία ποινική δίωξη. Κατηγορούνταν για πλημμελήματα καθώς δεν τους βάρυναν κακουργηματικές πράξεις.

Ο εργολάβος, από την άλλη, διώκεται για κακουργηματική κατηγορία και βρίσκεται στον ανακριτή, όπου και απολογείται. Η δικογραφία χωρίστηκε μετά από απόφαση της εισαγγελέα ενώ διώκονται και οι Λιβανέζοι ιδιοκτήτες του σπιτιού.

Όπως όλα δείχνουν, ο εργολάβος έβγαλε ηλεκτρονικά μία αίτηση για απλή ανακαίνιση κάτι που δεν έγινε καθώς προχώρησαν σε ολική ανακαίνιση.

Σημειώνεται ότι χθες το πρωί ένας αστυνομικός 31 ετών πέθανε ενώ εργαζόταν με μαύρη εργασία στο κτίριο στο Πασαλιλμάνι, που κατέρρευσε.

Οι κατασκευές στο σπίτι που κατεδαφίστηκε και καταπλάκωσε τον 31χρονο αστυνομικό ξεκίνησαν τη Δευτέρα και την Τρίτη το σπίτι έπεσε. Λόγω της παλαιότητας του κτιρίου πιθανότατα η τοιχοποιία λειτουργούσε όπως οι κολώνες .Άρα εικάζεται ότι άρχισαν οι εργαζόμενοι να χτυπούν τις κολώνες με αποτέλεσμα το σπίτι να καταρρεύσει. Στο πλαίσιο της έρευνας αναζητείται και ποιος έδωσε αυτή την εντολή.

Η άδεια που είχαν πάρει οι εργαζόμενοι ήταν η τυπική άδεια ανακαίνισης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, που δεν κάλυπτε και δεν δικαιολογούσε χωνιά τέτοιου τύπου για μπάζα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι άνθρωποι που αγόρασαν το κτίριο, πίεσαν τον ιδιοκτήτη για την αγορά, ο οποίος πίεσε με την σειρά του τους ενοίκους που έμεναν μέσα.

Η μαρτυρία της τελευταίας ενοίκου του κτιρίου στο Πασαλιμάνι

«Τελευταία φορά ήρθα την Κυριακή», είπε η πρώην ένοικος του κτιρίου που κατέρρευσε στο Πασαλιμάνι. «Δεν θα είχε γίνει το κακό. Κάποια πράγματά μου είναι ακόμα μέσα. Έφυγα κακήν κακώς από το κτίριο. Αν ήμουν εγώ και το παιδί μου, και είχε γίνει ένας σεισμός θα είχε πέσει, ήταν σίγουρα ακατάλληλο το κτίριο, είχα κάνει και καταγγελία στο υγειονομικό, με απείλησε ο πρώην ιδιοκτήτης, ότι θα με αποδυναμώσει οικονομικά «Πρόσεχε γιατί ο ξάδελφός μου είναι δικηγόρος» μου είπε» δήλωσε στην κάμερα του Mega η πρώην ένοικος του κτιρίου που κατέρρευσε χθες στο Πασαλιμάνι.

«Τέλη Γενάρη έφυγα από το σπίτι. Ο ιδιοκτήτης με είχε ειδοποιήσει για την πρόθεσή του να πουλήσει το σπίτι. Ξέρω ότι πωλείται στα 450.000 ευρώ αλλά δεν ξέρω πόσο τελικά πωλήθηκε» πρόσθεσε.

Η πρώην ένοικος είπε ακόμα ότι «Υπήρχε μούχλα, διαρροή από τους τοίχους. 128 τ.μ ήταν το σπίτι. Είναι τριώροφο, έχει ταράτσα».