Ελλάδα

Μητροπολίτης Ιγνάτιος: Η υπερβολή δεν είναι νηστεία, λυτρωτική για όποιον την κάνει ουσιαστικά

Μητροπολίτης Ιγνάτιος: Η υπερβολή δεν είναι νηστεία, λυτρωτική για όποιον την κάνει ουσιαστικά Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΗ
«Αν τα νηστίσιμα γίνουν υπερβολή, νομίζω ότι όλοι νιώθουν ότι χάνουν το νόημά τους», τόνισε ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος

Η λύτρωση έρχεται μέσα από την ουσιαστική νηστεία, χωρίς υπερβολές, τόνισε ο μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού, Ιγνάτιος, μιλώντας στο Action24.

Οπως είπε, «Η νηστεία από κάποιες τροφές, ή αν θέλετε από κάτι που μας αρέσει, είναι ένα καμπανάκι. Μας θυμίζει ότι την ίδια περίοδο πρέπει να δουλέψω περισσότερο με την ψυχή μου. Διότι, αν είναι μόνο αποφυγή κάποιων φαγητών, επειδή μου είπαν ότι αυτό κάνει καλό - επιστημονικά έχει αποδειχτεί ότι η Ορθόδοξη νηστεία είναι η καλύτερη δίαιτα. Εμείς δεν κάνουμε δίαιτα. Η νηστεία είναι υπενθύμιση ότι μπορώ να απαλλάξω το μυαλό μου από πειρασμούς και πάθη, να ελαφρύνω την ψυχή μου, να ετοιμαστώ για να μετέχω όντως στιγμή Κοινωνίας με τον Θεό της αγάπης, που είναι η Ευχαριστία, άρα είναι μια ψυχοσωματική λειτουργία».

«Αν τα νηστίσιμα γίνουν υπερβολή, νομίζω ότι όλοι νιώθουν ότι χάνουν το νόημά τους», τόνισε και έκανε λόγο για προσπάθεια «απεξάρτησης της ψυχής από την αμαρτία». «Απεξάρτηση σωματική και από πράγματα που μας δεσμεύουν την ελευθερία στην ουσία», είπε.

«Η στέρηση πρέπει να οδηγεί και σε μια ψυχική στέρηση, με την έννοια, αφήνω πίσω μας πάθη και αδυναμίες», πρόσθεσε.

«Δυστυχώς σήμερα τα νηστίσιμα είναι πιο ακριβά και από τα αρτύσιμα», σχολίασε.

«Αρα εδώ χρειάζεται ένα μέτρο. Ναι, η νηστεία όποιος την κάνει ουσιαστικά, νομίζω ότι είναι λυτρωτική», κατέληξε.