Ελλάδα

Ακρίβεια: «Φωτιά» στον οικογενειακό προϋπολογισμό - Στο κυνήγι των προσφορών οι καταναλωτές

Ακρίβεια: «Φωτιά» στον οικογενειακό προϋπολογισμό - Στο κυνήγι των προσφορών οι καταναλωτές Φωτογραφία: eurokinissi
Τον οικογενειακό προϋπολογισμό συνεχίζει να «ροκανίζει» η ακρίβεια αφού οι τιμές σε βασικά αγαθά στα ράφια των σούπερ μάρκετ παραμένουν υψηλές.

Οι περισσότεροι καταναλωτές είτε «κυνηγούν» τις προσφορές των προϊόντων, είτε μειώνουν την κατανάλωση αφού λόγω των ανατιμήσεων δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Σε ρεπορτάζ που παρουσίασαν σήμερα τα Dnews για τον πληθωρισμό του Απριλίου διαπιστώνεται ότι η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 3,1% τον μήνα Απρίλιο 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2023, προήλθε μεταξύ άλλων κυρίως από αυξήσεις των δεικτών κατά:

* 5,4% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ρύζι, κρέατα (γενικά), νωπά ψάρια, ελαιόλαδο, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, μεταλλικό νερόαναψυκτικά-χυμούς φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: ψωμί, ζυμαρικά, γαλακτοκομικά και αυγά, άλλα βρώσιμα έλαια.

Ενδεικτικά όπως αποτυπώνεται και από το επιτόπιο φωτορεπορτάζ του Dnews οι τιμές όπως στα κρέατα, στο ρύζι και σε ορισμένα γλυκά, είναι απαγορευτικές για το καταναλωτικό κοινό.

Το φιλέτο κοτόπουλο ελεύθερης βοσκής κοστολογείται στα 18,80 ευρώ το κιλό και με την προσφορά έχει μειωθεί στα 15,04 ευρώ. Η πανσέτα το κιλό είναι στα 6,50 ευρώ. Ρύζι καρολίνα γνωστής ετικέτας το οποίο καλλιεργείται στην Ελλάδα στοιχίζει 4,36 ευρώ το κιλό. Τα παγωτά ξεκινούν από 5 ευρώ το κιλό ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ανάλογα με τις γεύσεις φτάνουν ακόμα και τα 45 ευρώ το κιλό.

Οι καταναλωτές από την πλευρά τους μιλώντας στο Dnews εκφράζουν την αγανάκτηση τους, λέγοντας ότι πλέον αδύνατον ακόμα και στο να αγοράσουν βασικά προϊόντα.

«Δεν θέλω να σχολιάσω ούτε τα καλάθια, ούτε τα μέτρα κατά της ακρίβειας γιατί είναι για γέλια. Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι πλέον ερχόμαστε στο σούπερ μάρκετ και δεν μπορούμε να πάρουμε προϊόντα που είναι αναγκαία. Κρέας, γάλα, τυριά, φρούτα, δεν μπορούμε να τα αγοράσουμε όλα μαζί. Κάθε φορά επιλέγουμε κάποια από αυτά. Είναι ντροπή. Για απορρυπαντικά, καθαριστικά δεν το συζητάω καν.», αναφέρει η κα. Δέσποινα.

Το κόστος στέγασης και ενέργειας επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τους πολίτες

Υπενθυμίζεται οτι σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών επιδεινώθηκε το 2023 και το μηνιαίο εισόδημα επαρκεί μόλις για 19 ημέρες για το 60,7% των νοικοκυριών, με τους περισσότερους να έχουν επιπλέον ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τις τράπεζες.

«Πλέον πάμε στο σούπερ μάρκετ και φεύγουμε με μία μικρή σακούλα που την έχουμε πληρώσει όσο δίναμε κάποτε για τρεις σακούλες γεμάτες με προϊόντα. Μην ξεχνάμε όμως δεν είναι μόνο αυτό. Είναι και η ενέργεια, τα ενοίκια, οι λογαριασμοί, όλα μαζί. Ο μισθός εξαφανίζεται μέσα σε δύο εβδομάδες. Είναι αδύνατον να επιβιώσεις χωρίς μα χρωστάς», υποστηρίζει ο κ. Γιάννης στο Dnews.