Οικονομία

Απαισιόδοξοι οι Έλληνες για την οικονομική κατάσταση

Απαισιόδοξοι οι Έλληνες για την οικονομική κατάσταση Φωτογραφία: Aris Oikonomou/ SOOC
Παρά τη μικρή ενίσχυση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης του ΙΟΒΕ τον Ιούνιο, οι Έλληνες καταναλωτές εξακολουθούν να διατηρούν έντονη απαισιοδοξία για την οικονομική κατάσταση της χώρας και των νοικοκυριών τους.

Οι προβλέψεις για την ανεργία και τις τιμές παραμένουν αρνητικές, ενώ η πρόθεση για αποταμίευση είναι περιορισμένη. Η αβεβαιότητα για τις μελλοντικές οικονομικές εξελίξεις παραμένει υψηλή, επιδεινώνοντας το κλίμα ανησυχίας και δυσπιστίας στην ελληνική αγορά.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε ελαφρά τον Ιούνιο, φτάνοντας τις -42,7 μονάδες, από -43,8 μονάδες τον Μάιο. Οι Έλληνες καταναλωτές παραμένουν οι πιο απαισιόδοξοι στην ΕΕ, ακολουθούμενοι από αυτούς της Εσθονίας (-28,2) και της Ουγγαρίας (-25,1). Ειδικότερα:

• Ο δείκτης για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους τελευταίους 12 μήνες έφτασε τις -45,1 μονάδες. Το 62% των νοικοκυριών αναφέρει επιδείνωση, ενώ μόνο το 4% σημειώνει βελτίωση. Σε σύγκριση, οι δείκτες στην ΕΕ και την Ευρωζώνη είναι -10,6 και -11,5 μονάδες αντίστοιχα, δείχνοντας μια σαφώς πιο αρνητική εικόνα για την Ελλάδα.

• Οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12μηνο είναι επίσης αρνητικές, με τον δείκτη να διαμορφώνεται στις -47,9 μονάδες. Το 65% των καταναλωτών προβλέπει επιδείνωση, ενώ μόνο το 19% αναμένει σταθερότητα. Οι δείκτες στην ΕΕ και την Ευρωζώνη είναι σημαντικά πιο θετικοί, στις -22,9 και -24,3 μονάδες αντίστοιχα.

• Ο δείκτης πρόβλεψης για την ανεργία τους προσεχείς 12 μήνες αυξήθηκε στις +19,7 μονάδες, με το 40% των νοικοκυριών να προβλέπει άνοδο της ανεργίας και μόνο το 18% να αναμένει μείωση. Αντίστοιχα, οι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη είναι +20,1 και +19,0 μονάδες.

• Ο δείκτης για τις προβλέψεις μεταβολών στις τιμές τους προσεχείς 12 μήνες αυξήθηκε στις +34,4 μονάδες. Το 58% των νοικοκυριών προβλέπει άνοδο τιμών, ενώ το 13% αναμένει σταθερότητα. Σε σύγκριση, οι δείκτες στην ΕΕ και την Ευρωζώνη είναι +13,8 και +13,1 μονάδες.

• Η πρόθεση για αποταμίευση μειώθηκε στις -66,4 μονάδες, με το 85% των νοικοκυριών να θεωρεί απίθανη την αποταμίευση το επόμενο 12μηνο. Αντίθετα, στην ΕΕ και την Ευρωζώνη οι δείκτες είναι θετικοί, στις +6,5 και +6,1 μονάδες αντίστοιχα.

• Το 53,5% των νοικοκυριών δηλώνει αβεβαιότητα για τις μελλοντικές οικονομικές εξελίξεις, αν και αυτό είναι μια μικρή βελτίωση από το 61,5% του προηγούμενου μήνα.