Ελλάδα

Λαγουβάρδος στο Dnews: Πενθήμερο κύμα αφρικανικής σκόνης και ζέστης θα δοκιμάσει τις αντοχές μας

Λαγουβάρδος στο Dnews: Πενθήμερο κύμα αφρικανικής σκόνης και ζέστης θα δοκιμάσει τις αντοχές μας
Καιρός: Αφρικανική σκόνη και ζέστη μέχρι και την Τρίτη. Πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο.

Ο καιρός μας φέρνει αντιμέτωπους με ένα πρόωρο καλοκαίρι καθώς για τις επόμενες μέρες κύρια χαρακτηριστικά του θα είναι οι ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες αλλά και ένα παρατεταμένο επεισόδιο αφρικανικής σκόνης που θα επηρεάσει ένα αρκετά μεγάλο μέρος της χώρας.

Προ των πυλών το κύμα ζέστης και σκόνης – Πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο

Στη μεταφορά θερμών αερίων μαζών από την Αφρική προς τη χώρα μας θα οδηγήσει η παρουσία χαμηλών πιέσεων στη Δυτική Μεσόγειο σε συνδυασμό με υψηλότερες τιμές ατμοσφαιρικής πίεσης πάνω από την περιοχή μας δημιουργώντας ένα καιρικό κοκτέιλ ζέστης που θα ενωθεί με την ταυτόχρονη εμφάνιση αφρικανικής σκόνης. 

Hδη από σήμερα το πρωί παρατηρούνται υψηλότερες τιμές θερμοκρασίας σε σχέση με χθες και όπως δείχνουν όλα τα προγνωστικά μοντέλα προβλέπεται περαιτέρω αισθητή άνοδος της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα τις επόμενες ημέρες. Αποπνικτικές συνθήκες θα δημιουργήσει τις επόμενες ώρες η αφρικανική σκόνη, η οποία θα καλύψει τη χώρα, με την Παρασκευή να αποτελεί την ημέρα που η σκόνη θα φτάσει στο πικ της. Η επέλαση της σκόνης θα διαρκέσει έως και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, με τους μετεωρολόγους να κάνουν λόγω για μεγάλης διάρκειας επεισόδιο αφρικανικής σκόνης.

Ασυνήθιστη η παρατεταμένη διάρκεια του φαινομένου

afrikikaniki skoni eurokinissi 165 ebda0

Σε δηλώσεις του στο Dnews o μετεωρολόγος και διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος  τόνισε την παρατεταμένη διάρκεια του επεισοδίου αφρικανικής σκόνης που θα επισκεφθεί τη χώρα μας και το οποίο όπως δείχνουν τα προγνωστικά μοντέλα αναμένεται να υποχωρήσει από την Τρίτη και μετά. 

Σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο μεταφοράς σκόνης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, το επικείμενο επεισόδιο σκόνης κρίνεται ασυνήθιστο ως προς τη διάρκεια του καθώς δεν παρατηρείται συχνά παρατεταμένη μεταφορά αφρικανικής σκόνης για παραπάνω από τρεις ημέρες. Όπως δήλωσε ο κ. Λαγουβάρδος στο Dnews η μεταφορά αφρικανική σκόνης θα έχει μεν παρατεταμένη διάρκεια αλλά σε καμία περίπτωση δεν αναμένεται ένταση του φαινομένου ούτε επανάληψη των σκηνών με τους πορτοκαλί και κόκκινους ουρανούς που καταγράφηκαν στα τέλη Απριλίου και αποτέλεσαν ένα επεισόδιο σαχαριανής σκόνης που κίνησε την περιέργεια και την προσοχή όλων. 

Ο κ. Λαγουβάρδος ανέφερε ότι το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης που θα μας επισκεφθεί αυτή τη φορά δεν χρήζει ανησυχίας αλλά η πενθήμερη όπως όλα δείχνουν διάρκεια του ενδεχομένως να επιβαρύνει όσους έχουν προβλήματα με το αναπνευστικό καθώς 5 συνεχόμενες μέρες με «βαριά» ατμοσφαιρα και αυξημένα σωματίδια σκόνης δεν αποτελούν συνηθισμένη καιρική κατάσταση.  Ως προς τις περιοχές που θα παρατηρηθεί το φαινόμενο σκόνης και ζέστης, ο κ. Λαγουβάρδος έδωσε ως στίγμα την Αττική και όλες τις περιοχές που βρίσκονται νοτιότερα αυτής. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το  meteo.gr έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο παρουσιάζεται η εξέλιξη της θερμοκρασίας σε ύψος περίπου 1500 μ πάνω από τη μέση στάθμη θάλασσας, επίπεδο όπου μελετάμε την κίνηση των αερίων μαζών, και η συγκέντρωση της σκόνης χαμηλά στην ατμόσφαιρα όπως προβλέπονται από τα αριθμητικά μοντέλα πρόγνωσης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr μέχρι τη Δευτέρα 20/5.

{https://www.youtube.com/watch?v=Ki8E12fG9fM&t=31s}