Ελλάδα

ΣτΕ: Εκδικάστηκαν οι προσφυγές ΔΣΑ κατά τρόπου εκλογής μελών ΑΔΑΕ και ΕΣΡ

ΣτΕ: Εκδικάστηκαν οι προσφυγές ΔΣΑ κατά τρόπου εκλογής μελών ΑΔΑΕ και ΕΣΡ
Εκδικάστηκαν ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι δυο προσφυγές του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας κατά των υπουργικών αποφάσεων για εκλογή μελών της ΑΔΑΕ και του ΕΣΡ.

Ο ΔΣΑ με την αίτηση ακύρωσης των κυβερνητικών αποφάσεων ζητά να μην ισχύσει το νομικό πλαίσιο που προβλέπει την εκλογή των μελών της ΑΔΑΕ και του ΕΣΡ από την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής με την πλειοψηφία των 3/5.

Της Ολομέλειας του ΣτΕ προήδρευσε η Πρόεδρος κ. Ευαγγελία Νίκα και εισηγήτρια της υπόθεσης ήταν η σύμβουλος Επικρατείας κ. Κωνσταντίνα Κονιδιτσιώτου.

Υπέρ των δύο αιτήσεων ακύρωσης, τοποθετήθηκαν ο πρόεδρος του ΔΣΑ, κ. Δημήτρης Βερβεσός, αλλά και ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου κ. Νίκος Αλιβιζάτος. Ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας, δια του προέδρου του υποστήριξε ότι οι δύο ανεξάρτητες Αρχές συγκροτήθηκαν με πλειοψηφία μικρότερη των 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, όπως προβλέπει η νέα νομοθεσία, η οποία άλλαξε σε σχέση με το παρελθόν που προέβλεπε πλειοψηφία 4/5 στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Σύμφωνα με το μεγαλύτερο δικηγορικό σύλλογο της χώρας, οι προσβαλλόμενες αποφάσεις παραβιάζουν το άρθρο 101Α του Συντάγματος για την επιλογή των μελών των συνταγματικά κατοχυρωμένων Ανεξαρτήτων Αρχών.

Στον αντίποδα, υπέρ της συνταγμαατικότητας των διατάξεων για την εκλογή των μελών των δύο Αρχών, τοποθετήθηκαν οι νομικοί εκπρόσωποι του Δημοσίου.

Η κ. Αλεξάνδρα Δημητρακοπούλου εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκης, η κ. Γεωργία Μπουρδάκου εκπροσώπησε τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη και ο Σταύρος Σπυρόπουλος εκπροσώπησε τον υπουργό Εσωτερικών), οι οποίοι και ζήτησαν την απόρριψη των αιτήσεων ακυρώσεως του ΔΣΑ.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του, μέσα στον επόμενο μήνα, καθώς η κυρία Νίκα αποχωρεί από το δικαστικό σώμα, λόγω συνταξιοδότησης την 30η Ιουνίου 2024.