Υγεία

Κοτόπουλο ή ψάρι; Ποιο είναι το πιο υγιεινό σύμφωνα με τους ειδικούς

Κοτόπουλο ή ψάρι; Ποιο είναι το πιο υγιεινό σύμφωνα με τους ειδικούς Φωτογραφία: UNSPLASH
Αν ψάχνετε για υγιεινές μορφές πρωτεΐνης στη διατροφή σας τότε το κοτόπουλο και το ψάρι θα πρέπει να είναι στη λίστα σας.

Η πρωτεΐνη είναι ένα απαραίτητο μακροθρεπτικό συστατικό που χρειάζεται το σώμα για να λειτουργεί σωστά και τόσο το κοτόπουλο όσο και το ψάρι θεωρούνται πλήρεις πρωτεΐνες. Αυτό σημαίνει ότι παρέχουν τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα που το σώμα δεν μπορεί να παράγει από μόνο του.

Το κοτόπουλο και το ψάρι είναι επίσης καλές πηγές βιταμινών Β. Αυτή η ομάδα βιταμινών μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία και να βοηθήσει το σώμα να μεταβολίσει την ενέργεια, επισημαίνει το HealthStat.

Επιπλέον, και οι δύο μορφές πρωτεΐνης είναι μια καλή πηγή σεληνίου, ενός αντιοξειδωτικού μετάλλου που βοηθά στην υποστήριξη του υγιούς ανοσοποιητικού και αναπαραγωγικού συστήματος και της λειτουργίας του θυρεοειδούς.

Τι είναι όμως πιο υγιεινό, το κοτόπουλο ή το ψάρι; Ας δούμε ξεχωριστά τα οφέλη τους στην υγεία.

Τα οφέλη του κοτόπουλου στην υγεία

Έρευνες έχουν δείξει ότι η αντικατάσταση του επεξεργασμένου κρέατος με τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, συμπεριλαμβανομένων των πουλερικών, μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της διατήρησης του βάρους και της μεταβολικής υγείας. Επιπλέον, παλαιότερα δεδομένα έχουν δείξει ότι η κατανάλωση κοτόπουλου ως μέρος μιας διατροφής πλούσιας σε λαχανικά μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Το μέρος του κοτόπουλου που τρώτε και ο τρόπος παρασκευής του θα επηρεάσουν τη θρεπτική του αξία. Το στήθος κοτόπουλου, γνωστό ως λευκό κρέας, είναι καλή πηγή νιασίνης (βιταμίνη Β3), ενώ τα μπούτια του κοτόπουλου (σκούρο κρέας) είναι πλούσια σε σίδηρο, σελήνιο και ψευδάργυρο.

Πιο συγκεκριμένα, το στήθος κοτόπουλου είναι σχεδόν εντελώς χωρίς λιπαρά όταν μαγειρεύεται χωρίς την πέτσα. Μια μερίδα περίπου 100 γραμμαρίων μαγειρεμένου στήθους κοτόπουλου χωρίς πέτσα παρέχει 128 θερμίδες, 26 γραμμάρια πρωτεΐνης, λιγότερο από 3 γραμμάρια λίπους και λιγότερο από 1 γραμμάριο κορεσμένου λίπους.

Αντίθετα, τα μπούτια του κοτόπουλου έχουν περισσότερο λίπος. Μια μερίδα περίπου 100 γραμμαρίων μπούτι κοτόπουλου χωρίς πέτσα παρέχει 164 θερμίδες, 20 γραμμάρια πρωτεΐνης, 9 γραμμάρια λίπους και λιγότερο από 3 γραμμάρια κορεσμένου λίπους.

Τα οφέλη των ψαριών στην υγεία

Εκτός από καλή πηγή άπαχης πρωτεΐνης, τα ψάρια παρέχουν επίσης στον οργανισμό απαραίτητα θρεπτικά συστατικά τα οποία είναι δύσκολο να βρεθούν σε άλλες πηγές πλήρους τροφής – συγκεκριμένα, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι πολυακόρεστα λίπη και υπάρχουν τρεις τύποι: L α-λινολενικό οξύ (ALA), δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) και εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA). Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ωμέγα-3 συμβάλλει στην προώθηση της υγείας της καρδιάς, στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, στην εξασθένιση της φλεγμονής και ακόμη και στη βελτίωση των συνθηκών ψυχικής υγείας.

Το DHA και το EPA βρίσκονται σχεδόν αποκλειστικά σε θαλάσσια τρόφιμα, κυρίως ψάρια και οστρακοειδή. Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος, οι σαρδέλες, το σκουμπρί, η ρέγγα, οι σαρδέλες, και ο γαύρος είναι μερικές από τις καλύτερες πηγές.

Ένα κομμάτι ωμού άγριου σολομού 80 γραμμαρίων περιέχει 121 θερμίδες, σχεδόν 17 γραμμάρια πρωτεΐνης, 5 γραμμάρια λίπους, λιγότερο από 1 γραμμάριο κορεσμένου λίπους και σχεδόν 1,5 γραμμάρια ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Επιπλέον, τα ψάρια περιέχουν ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο και μαγνήσιο, μεταξύ άλλων μετάλλων. Ένα μειονέκτημα των ψαριών είναι ότι ορισμένες ποικιλίες, όπως ο ξιφίας, ο μεγαλόφθαλμος τόνος και ο καρχαρίας, περιέχουν αυξημένα επίπεδα υδραργύρου.

Ποιο είναι πιο υγιεινό, το κοτόπουλο ή το ψάρι;

Τόσο το κοτόπουλο όσο και το ψάρι μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής, παρέχοντας διαφορετικά θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για τη συνολική υγεία.

Το κοτόπουλο είναι μια εξαιρετική πηγή σιδήρου, ψευδαργύρου και σεληνίου, ενώ το ψάρι παρέχει ασβέστιο, φώσφορο και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Έτσι, είναι δύσκολο να πούμε ότι το ένα είναι πιο υγιεινό από το άλλο, ισχυρίζονται οι ειδικοί.