Ελλάδα

Νέος κανονισμός πυροπροστασίας: Τρέχουν και δεν φτάνουν 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων

Νέος κανονισμός πυροπροστασίας: Τρέχουν και δεν φτάνουν 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων
Ο νέος κανονισμός προστασίας κτιρίων έκανε 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων να τρέχουν. Η ασφυκτική διορία και η πλατφόρμα δήλωσης που δεν υπάρχει. Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Μεγάλες ανατροπές φέρνει ο νέος κανονισμός πυροπροστασίας και 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων τρέχουν και δεν φτάνουν.

Μετά το τέλος της προθεσμίας στις 31 Μαίου θα επιβάλλονται πρόστιμα ενώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει εντός ενός μήνα από την υποβολή της τεχνικής έκθεσης να προχωρήσουν στις εργασίες καθαρισμού που απαιτούνται και να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση ότι το έπραξαν. Το μέτρο αφορά όλους όσοι διαμένουν σε ακίνητα που βρίσκονται μέσα σε οικόπεδα ή γήπεδα σε δάση, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, σε περιαστικό πράσινο, σε κηρυγµένες δασωτέες ή αναδασωτέες εκτάσεις, καθώς και εντός ακτίνας τριακοσίων (300) µέτρων από αυτές ή βρίσκονται µέσα σε πάρκα και άλση πόλεων και οικιστικών περιοχών.

Τα μέτρα προληπτικής πυροπροστασίας αφορούν στην πρόσβαση στο ακίνητο, στη δημιουργία ζωνών προστασίας, στην αποθήκευση υλικών, στον τακτικό καθαρισμό και στην εκπόνηση Σχεδίου Προετοιμασίας Εκκένωσης.

Στην περίπτωση μη τήρησης του κανονισμού επιβάλλονται πρόστιμα, τα οποία αποτελούν έσοδο του οικείου δήμου και ειδικότερα:

Για τη μη υποβολή του εντύπου αξιολόγησης της επικινδυνότητας του ακινήτου και της τεχνικής έκθεσης των απαιτούμενων μέτρων από τεχνικό επιστήμονα το πρόστιμο είναι για τα χαμηλής επικινδυνότητας ακίνητα 0,10 ευρώ για κάθε τ.μ. του ακινήτου. Για τα μεσαίας επικινδυνότητας 0,20 ευρώ ανά τ.μ. για τα υψηλής επικινδυνότητας 0,30 ευρώ ανά τ.μ. και τα ιδιαίτερα υψηλής επικινδυνότητας 0,40 λεπτά ανά τ.μ. Το πρόστιμο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 250 ευρώ και πριν την επιβολή του θα πρέπει να έχει προηγηθεί σύσταση εντός του πρώτου μήνα για την τεχνική έκθεση πυροπροστασίας και εντός του δεύτερου μήνα για τη δήλωση υλοποίησης των μέτρων.

Μετά το πέρας της δίμηνης προθεσμίας συμμόρφωσης και εφόσον διαπιστωθεί ότι ο ιδιοκτήτης έχει συμμορφωθεί επιβάλλεται μόνο το πρόστιμο των 250 ευρώ.

Αν έχουν υποβληθεί οι προβλεπόμενες δηλώσεις και εκθέσεις αλλά διαπιστωθεί ότι δεν έχουν εφαρμοστεί τα προβλεπόμενα τότε το πρόστιμο είναι το 50% των προστίμων που προβλέπονται ανά τετραγωνικό μέτρο

Αν δεν έχει γίνει καμία ενέργεια συμμόρφωσης στις απαιτήσεις του κανονισμού τότε το πρόστιμο στο 100%.

Λάθη που εντοπίζονται κατά την αυτοψία μετά από σύσταση και δίμηνο περιθώριο αν δεν διορθωθούν επιβάλλεται πρόστιμο 250 ευρώ. Αν ωστόσο διαπιστωθεί ότι δεν έχουν εφαρμοστεί τα προβλεπόμενα στην τεχνική έκθεση μέτρα πυροπροστασίας επιβάλλεται για κάθε ενότητα μέτρων πρόστιμο ύψους 500 ευρώ.

Παράταση ζητείται και για την υποβολή των δηλώσεων για τους καθαρισμούς οικοπέδων, ενώ για την περίπτωση του Κανονισμού Πυροπροστασίας για ακίνητα που βρίσκονται κοντά ή μέσα σε δασικές εκτάσεις, η πλατφόρμα δεν έχει ανοίξει ακόμα, με τις δηλώσεις να κατατίθενται από τους τεχνικούς επιστήμονες –στους οποίους πρέπει να απευθύνονται οι υπόχρεοι ιδιοκτήτες ακινήτων- στους οικείους Δήμους.

Ποια ακίνητα αφορά ο κανονισμός πυροπροστασίας;

Αφορά τα δομημένα ακίνητα που βρίσκονται μέσα σε δάση, δασικές εκτάσεις, περιαστικό πράσινο, κηρυγμένες δασωτέες, αναδασωτέες και χορτολιβαδικές εκτάσεις, καθώς και σε ακτίνα 300 από τα όρια των εκτάσεων αυτών. Αφορά επίσης κτίσματα εντός πάρκων και αλσών πόλεων και οικιστικών περιοχών.

Ο καθαρισμός αστικών οικοπέδων που είναι πάγια ετήσια υποχρέωση των ιδιοκτητών τους, δεν εμπίπτει στις διατάξεις αυτές, αλλά στις διατάξεις του «Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών» που νομοθέτησε το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με το νόμο 5075/14.12.2023, ο οποίος προβλέπει άλλη μια ηλεκτρονική βάση ετήσιας καταγραφής των υποχρεώσεων των ιδιοκτητών οικοπέδων κατά την αντιπυρική περίοδο, η οποία δεν έχει τεθεί ακόμη σε λειτουργεία, γι΄αυτό και οι δηλώσεις καθαρισμού των οικοπέδων προσωρινά κατατίθενται στους οικείους Δήμους.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος θέσπισε την υποχρεωτική εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων, που αφορά οικόπεδα στα οποία έχουν ανεγερθεί κτίρια και βρίσκονται:

  • σε δάση, δασικά οικοσυστήματα ή δασικές εκτάσεις
  • σε χορτολιβαδικές εκτάσεις που βρίσκονται επί ημιορεινών, ορεινών και ανώμαλων εδαφών είτε είναι δημόσιες είτε είναι αναγνωρισμένες ως ιδιωτικές
  • σε πεδινές, χορτολιβαδικές εκτάσεις (μη ορεινές ή ημιορεινές)
  • βρίσκονται μέσα σε περιαστικό πράσινο και σε κηρυγμένες δασωτέες ή αναδασωτέες εκτάσεις
  • βρίσκονται εν όλω ή εν μέρει εντός ακτίνας 300 μέτρων από τα όρια των εκτάσεων των ως άνω περιπτώσεων
  • μέσα σε πάρκα και άλση πόλεων

Σύμφωνα με τον Κανονισμό, οι ιδιοκτήτες ακινήτων εντός των οποίων έχουν ανεγερθεί κτίρια και εμπίπτουν του πεδίου εφαρμογής της σχετικής εγκυκλίου υποχρεούνται να συντάξουν προσκομίσουν σε δύο αντίγραφα τα ακόλουθα:

Έντυπο Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνική Έκθεση αρμοδίου τεχνικού επιστήμονα το οποίο θα πρέπει να έχει συνταχθεί μέχρι 31.3.2024 (με βάση την από 29/03/2024 ανακοίνωση τύπου του ΥΠΕΝ, η ημερομηνία θα παραταθεί έως 26/04/2024)
Δήλωση Εφαρμογής των μέτρων Πυρασφάλειας εντός ενός (1) μηνός από την παραπάνω ημερομηνία και, σε περίπτωση, μέχρι τις 30.4.2024 (με βάση την από 29/03/2024 ανακοίνωση τύπου του ΥΠΕΝ, η ημερομηνία θα παραταθεί έως 26/05/2024), στην οποία δηλώνουν την ορθή λήψη των μέτρων που προβλέπονται στην έκθεση του αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα βάσει των προβλέψεων του κανονισμού για την προστασία του ακινήτου τους σε περίπτωση συμβάντος πυρκαγιάς.
Τα εν λόγω δικαιολογητικά μέχρι τη λειτουργία της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, πρέπει να κατατεθούν σε έντυπη μορφή στο πρωτόκολλο του Δήμου, προκειμένου να καταρτιστεί το Ειδικό Μητρώο.

Κατόπιν αρμόδια τριμελής επιτροπή του Δήμου θα προβεί κατά την αντιπυρική περίοδο σε αυτοψίες-δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Ο Κανονισμός καθορίζει μέτρα προληπτικής πυροπροστασίας, και τις ελάχιστες απαιτήσεις παθητικής και ενεργητικής πυροπροστασίας, για όλα τα κτήρια, νεοανεγειρόμενα και υφιστάμενα, και για τον περιβάλλοντα χώρο τους, προκειμένου να ενισχυθεί ο βαθμός πυρασφάλειάς τους.

Ο Κανονισμός που ισχύει ήδη από 24.5.2023 αντιμετωπίζει ζητήματα προστασίας και ανθεκτικότητας ακινήτων σε δασικές πυρκαγιές και εισάγει επιπρόσθετες απαιτήσεις:

α. για τον περιβάλλοντα χώρο του ακινήτου και τα στοιχεία που τον αποτελούν (επιστρώσεις ακαλύπτου, φύτευση, διαμορφώσεις, υπαίθριες κατασκευές κ.λπ.)

β. για τα στοιχεία που απαρτίζουν το κέλυφος του κτηρίου (εξωτερικοί τοίχοι, στέγες, κουφώματα κ.λπ.) στα οποία επιβάλλονται πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση της πυροπροστασίας τους.

Τα μέτρα που εισάγει ο Κανονισμός εφαρμόζονται επιπρόσθετα των απαιτήσεων του εκάστοτε κανονισμού πυροπροστασίας κτηρίων και των πυροσβεστικών διατάξεων προληπτικής πυροπροστασίας και ισχύουν παράλληλα με τις απαιτήσεις άλλων ειδικών κανονισμών που ρυθμίζουν θέματα ασφάλειας και λειτουργικότητας των κατασκευών ή των εγκαταστάσεών τους.

Στο σχετικό δελτίο Τύπου του Υπουργείου αναφέρεται ότι για την αντιπυρική περίοδο του 2024 στα ακίνητα του πεδίου εφαρμογής με υφιστάμενα κτήρια εφαρμόζονται μόνο τα μέτρα προληπτικής πυροπροστασίας, και συγκεκριμένα:

  • Εξασφάλιση καθαρής από καύσιμες ύλες πρόσβασης στο ακίνητο,
  • Τακτικός καθαρισμός, ο οποίος περιλαμβάνει τακτικό κλάδεμα και καθαρισμό δένδρων και θάμνων από τυχόν υπάρχοντα ξερά, αραίωμα της µη ανθεκτικής στη φωτιά δενδρώδους βλάστησης, κοπή κλαδιών που εφάπτονται ή βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τα εξωτερικά δομικά στοιχεία του κτηρίου, καθαρισμός εδάφους (πευκοβελόνες), κούρεμα χόρτων.
  • Τακτικός έλεγχος και συντήρηση του αρδευτικού συστήματος, καθαρισμός στεγών και υδρορροών από καύσιμες ύλες.
  • Μεταφορά υλικών που τυχόν αποθηκεύονται ελεύθερα στο ακίνητο, όπως απορρίμματα, καυσόξυλα, δοχεία με καύσιμα, χρώματα κ.λπ. σε κλειστό χώρο ή πυράντοχο ερμάριο.
  • Σύνταξη από τον ή τους ιδιοκτήτες του ακινήτου του σχεδίου προετοιμασίας εκκένωσης, δηλαδή μίας λίστας ελέγχου και ενεργειών που θα αυξήσει τον βαθμό ετοιμότητας σε περίπτωση συµβάντος πυρκαγιάς, στην οποία καταγράφονται οι απαραίτητες ενέργειες πριν την εκκένωση του κτηρίου, καθώς και ο τρόπος διαφυγής των χρηστών από το ακίνητο σε ασφαλές μέρος.
  • Σχεδιασμός των περιμετρικών ζωνών προστασίας σε οικισμούς, δηλαδή των τριών επιπέδων διαβαθμισμένης προστασίας γύρω από κτίριο, όπου γίνεται διαδοχική μείωση των καύσιμων υλών όσο πλησιάζουμε σε αυτό.