Πολιτική

Κασσελάκης: «Η σύγκλιση να γίνει σταδιακά στη βάση προγραμμάτων»

Κασσελάκης: «Η σύγκλιση να γίνει σταδιακά στη βάση προγραμμάτων» Φωτογραφία: intime
Συνέντευξη εφ'όλης της ύλης έδωσε ο Στέφανος Κασσελάκης στο MEGA.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ως θετική εξέλιξη τα αποτελέσματα των εκλογών στη Γαλλία, επισημαίνοντας ότι «η Αριστερά και όχι η Κεντροαριστερά έχει πλέον τη μεγαλύτερη επιρροή».

Όπως είπε, αν το σύστημα ήταν αντίστοιχο στην Ελλάδα, θα ήταν «δύσκολο» για τον κ. Μητσοτάκη να πάρει το 41% και «θα αναγκαζόμασταν σε σύγκλιση».

Ωστόσο, ανέφερε ότι στο δικό μας σύστημα είναι σημαντικό η σύγκλιση να γίνει «σταδιακά στη βάση προγραμμάτων» και προανήγγειλε πως στις επόμενες προτάσεις νόμου που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα απευθυνθεί στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για να συνεργαστούν.

«Πρέπει λίγο να υπενθυμίσουμε στους εαυτούς μας και στον κόσμο, ποιο είναι το εκλογικό σύστημα της Γαλλίας και ποιο το δικό μας. Εδώ μιλάμε για 577 περιφέρειες μονοεδρικές. Αν κάποιος το κάνει αναλογικά με τον πληθυσμό της Ελλάδας στην Γαλλία, θα είχαμε 89 Περιφέρειες στην Ελλάδα, με 89 μονοεδρικές Περιφέρειες. Πιστεύεστε ότι μετά από 2 γύρους δεν θα αναγκαζόμασταν να έχουμε σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων;

Τότε να δείτε πόσο δύσκολο θα ήταν για τον κ. Μητσοτάκη να πάρει 41% συν μπόνους και να μπορεί αυτή την στιγμή να κάνει ό,τι θέλει στην χώρα μας. Εμείς έχουμε ένα σύστημα ενισχυμένης αναλογικής που βασίζεται καθαρά στην δύναμη των κομμάτων στην Βουλή. Δεν μπορούμε έτσι να συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης και πρόσθεσε:

«Για τα πολιτικά, εάν πάρει κάποιος τα ποσοστά του α’ γύρου των δημοτικών εκλογών στην Αθηνά, και βάλει αυτάς τα ποσοστά στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα για την Βουλή, καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για τεράστια διαφορά αυτού του κόμματος και δυνατότητα αυτοδυναμίας, κ.ο.κ.. Με αυτά τα ποσοστά όμως στον β γύρο στην Αθήνα, με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν προοδευτικός υποψήφιος, καταφέραμε να νικήσουμε τον κ. Μπακογιάννη. Η σύγκλιση στο τωρινό βουλευτικό σύστημα προφανώς είναι πάρα πολύ σημαντική γιατί υπάρχει και η ενισχυμένη αναλογική, αλλά πρέπει να γίνει σταδιακά σε βάση προγραμμάτων. Δεν είναι το ίδιο με μονοεδρικές Περιφέρειες».

Όσον αφορά το ζήτημα των οικονομικών του κόμματος και του θέματος που έχει προκύψει με τα κομματικά μέσα, ο κ. Κασσελάκης επανέλαβε την ανάγκη «εξορθολογισμού» των δαπανών με τα έσοδα και σημείωσε πως η οικονομική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει αναλάβει να κάνει μία σχετική εισήγηση στην Πολιτική Γραμματεία, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη (11/07).

«Πρέπει να φτιάξουμε το σπίτι μας για να μπορούμε να λέμε ότι θα φτιάξουμε τη χώρα», τόνισε προσθέτοντας ότι έχει βρεθεί τρόπος επικοινωνίας και μία «σχέση ειλικρίνειας» με τους εργαζόμενους, οι οποίοι αναμένεται να καταθέσουν προτάσεις για το πώς θα γίνουν τα μέσα πιο «ελκυστικά». Ερωτηθείς σχετικά με το αν υπάρχουν ειδικά κονδύλια για «τρολ», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι δεν έχει βρει κάτι τέτοιο και σχολίασε πως «εδώ δεν υπάρχουν για μισθούς των εργαζόμενων στο κόμμα».

Όσον αφορά τη φράση που είπε στην ΚΕ «θα σας ταράξω στη συλλογικότητα» εξήγησε ότι στόχος του είναι να γίνονται ακόμα πιο συχνά οι διαδικασίες, αλλά αρνήθηκε πως μέχρι τώρα δεν συνεδρίαζαν τα όργανα του κόμματος τακτικά.