Ελλάδα

Ο Λέκκας προειδοποιεί: «Είμαστε το hot spot της κλιματικής κρίσης στη Μεσόγειο»

Ο Λέκκας προειδοποιεί: «Είμαστε το hot spot της κλιματικής κρίσης στη Μεσόγειο»
«Πρώτοι ουσιαστικά αντιμετωπίζουμε όλα τα [ακραία] φαινόμενα» σημείωσε ο Ευθύμης Λέκκας, προσθέτοντας πως «έχουμε κάνει πολλά, όμως πρέπει να κάνουμε περισσότερα»

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Ευθύμης Λέκκας χαρακτήρισε τη χώρα ως «hot spot της κλιματικής κρίσης στον μεσογειακό χώρο» και ζήτησε να ληφθούν περισσότερα μέτρα.

«Να δούμε κάθε ευφάνταστο σενάριο για το τι άλλο ακραίο μπορεί να μας βρει, έτσι ώστε να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε συνυπολογίζοντας τα γεωδυναμικό φαινόμενα, όπως σεισμοί, κατολισθήσεις, κύματα τσουνάμι», ανέφερε ο Καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ.

Μιλώντας για την κλιματική κρίση, υποστήριξε πως «αρχικά θεωρούσαμε ότι επηρεάζει μόνο τον κοινωνικό ιστό αλλά επηρεάζει όλους τους τομείς, όπως είδαμε στη μεγάλη πλημμύρα του "Ντάνιελ" τον περασμένο Σεπτέμβριο.

»Αγροτικός τομέας, υποδομές, τουριστικός τομέας, παραγωγή, βιομηχανία, βιοτεχνία, οδικοί άξονες, και τώρα το θέμα της υγείας προστέθηκε στις επιπτώσεις», υπογράμμισε αναφερόμενος στις ιατρικές μελέτες και συνόψισε:

«Σωματικά οι επιπτώσεις αναφέρονται στο αναπνευστικό σύστημα, σε θέματα της επίδρασης στο δέρμα, στο αίμα στους οφθαλμούς, στην καρδιακή λειτουργία, αλλά και σε μακροπρόθεσμες επιδράσεις στην ψυχική υγεία, οι οποίες βέβαια θα αργήσουν να φανούν και να αποτιμηθούν».

Ο καθηγητής χαρακτήρισε παράλληλα «παρεξηγημένες» τις ανεμογεννήτριες ή τα φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα επισημαίνοντας ότι συμβάλλουν στην αποφυγή της κλιματικής κρίσης γιατί δεν παράγουν ρύπους, ενώ όπως ανέφερε το 40% της ενέργειας στον ελληνικό χώρο παράγεται πλέον από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.