Ελλάδα

Ο καύσωνας μετατρέπει το καλοκαίρι σε εφιάλτη: Μεγαλώνει κατά 40 μέρες, μόνιμο το σκωτσέζικο ντους

Ο καύσωνας μετατρέπει το καλοκαίρι σε εφιάλτη: Μεγαλώνει κατά 40 μέρες, μόνιμο το σκωτσέζικο ντους Φωτογραφία: Kylie Docherty on Unsplash
Μεγαλώνει το καλοκαίρι κατά 30 με 40 ημέρες, προειδοποιούν οι ειδικοί: «Μαύρες» οι προβλέψεις για τους επόμενους μήνες

Η πραγματικότητα επιβεβαιώνει δυστυχώς τα μοντέλα και το καλοκαίρι μετατρέπεται σταδιακά σε εφιάλτη για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Σύμφωνα με τον Νίκο Μιχαλόπουλο - διευθυντή του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών - το καλοκαίρι μεγαλώνει κατά σχεδόν κατά 30 με 40 ημέρες, δηλαδή θα ξεκινάει νωρίτερα και θα τελειώνει αργότερα.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο Νίκος Μιχαλόπουλος διευκρίνισε πως η εμφάνιση καύσωνα τον Ιούνιο θεωρείται... «πρώιμος καύσωνας», ωστόσο τα τελευταία χρόνια συμβαίνει πολύ έντονα.

«Πέρα δηλαδή από την αύξηση των καυσώνων που βλέπουμε, έχουμε και αύξηση της συχνότητας εμφάνισης, δηλαδή έχουμε και πιο πολλούς καύσωνες αλλά επιπλέον εμφανίζονται και πιο τακτικά. Και συνήθως μας κάνουν αυτό το σκωτσέζικο ντους, μια μεγάλη περίοδο που έχουμε υψηλές θερμοκρασίες και μετά όταν τελειώνουν έχουμε πάλι ακραία καιρικά φαινόμενα και δυστυχώς αυτό φοβάμαι ότι θα είναι το μοτίβο σχεδόν όλο το καλοκαίρι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις εφιαλτικές προβλέψεις για φέτος, σημείωσε πως τα προγνωστικά μοντέλα λένε ότι αυτό το καλοκαίρι θα είναι το πιο θερμό και «συνήθως τα τελευταία 7-8 χρόνια οι προβλέψεις ήταν προς το χαμηλό και όχι προς το πιο υψηλό.

»Άρα, αν κρατήσουμε την πρόβλεψή τους ότι θα είναι φέτος το πιο θερμό, φοβάμαι ότι θα δούμε πράγματα» τόνισε ο Νίκος Μιχαλόπουλος.

Μεγαλώνει κι η αντιπυρική περίοδος, αυξάνονται οι μήνες επικινδυνότητας

Αυτά είναι τα σημάδια της κλιματικής κρίσης, εξήγησε στη συνέχεια, τονίζοντας πως «πρέπει να προσαρμοστούμε».

«Δεν είναι να το συνηθίσουμε, γιατί δεν συνηθίζεται. Δεν είναι εύκολο, πρέπει να γίνει, να κάνουμε μια προσαρμογή. Είναι το αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης και αυτό θα το βλέπουμε κάθε καλοκαίρι και πιο έντονο. Και δεν σημαίνει μόνο θερμοκρασίες. Για μένα οι θερμοκρασίες είναι ένα πολύ σημαντικό για τον ευάλωτο πληθυσμό αλλά αυτό σημαίνει ξηρασία και σημαίνει αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς»

«Βλάστηση υπάρχει», εξήγησε, «όμως με τις υψηλές θερμοκρασίες που θα έχουμε αυτό το διάστημα, η βλάστηση θα ξεραθεί και άρα με τα πρώτα μελτέμια και τους πρώτους δυνατούς ανέμους είναι αμέσως το "καλύτερο προσάναμμα" για εκδήλωση πυρκαγιάς και αυτό το βλέπουμε ήδη.

»Φέτος, οι πυρκαγιές ξεκίνησαν νωρίτερα και αυτό πάλι το έχουν προβλέψει τα μοντέλα, ότι οι μήνες επικινδυνότητας για πυρκαγιές και αυτοί θα μεγαλώσουν κατά σχεδόν περίπου 40 ημέρες. Άρα ό,τι μέτρα είχαμε για την αντιπυρική περίοδο, τα οποία ξεκινούσαμε από τον Μάιο, φοβάμαι ότι τα επόμενα χρόνια, αλλά αυτό είναι θέμα της Πολιτείας, θα πρέπει να ξεκινήσουν πολύ νωρίτερα, από τα μέσα Απριλίου και να κρατάνε πάλι 15-20 μέρες μετά από το συνηθισμένο».

Το φαινόμενο, τέλος, τόνισε πως αφορά σε όλη τη Μεσόγειο. «Οι προβλέψεις των μοντέλων δεν μιλάνε μόνο για την Ελλάδα, μιλάνε για όλο τον κόσμο ότι φέτος πάρα πολύ πιθανό θα ζήσουμε το θερμότερο καλοκαίρι από όλα αυτά τα οποία έχουμε ζήσει μέχρι τώρα».