Ελλάδα

Σοβαρά κενά στον νέο κανονισμό πυροπροστασίας

Σοβαρά κενά στον νέο κανονισμό πυροπροστασίας Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΑΡΧΕΙΟΥ/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
«Θα προσφύγουμε στη δικαιοσύνη εάν δεν μας δώσουν όσα μας έχουν υποσχεθεί» για την πυροπροστασία λέει στο Dnews ο αντιπ΄ροεδρος της ΚΕΔΕ.

Απροετοίμαστη είναι η αυτοδιοίκηση για την εφαρμογή του νέου κανονισμού πυροπροστασίας ενώ την ίδια στιγμή εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων μέσα ή κοντά σε δασικές εκτάσεις καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τις προβλεπόμενες αλλαγές που περιλαμβάνουν ακόμα και αντικαταστάσεις κουφωμάτων ή εκπόνηση τεχνικών σχεδίων ασφαλείας.

«Θα προσφύγουμε στη δικαιοσύνη εάν δεν μας δώσουν όσα μας έχουν υποσχεθεί δηλαδή 30 εκατομμύρια ευρώ σε 190 δήμους για τον καθαρισμό και τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, στο Dnews.

Σημείωσε δε, ότι όλα τα έξοδα θα επιβαρύνονται οι ιδιώτες και κάλεσε το κτηματολόγιο να συνεργαστεί καθώς σύμφωνα με τους υπάρχοντες χάρτες σε κάποιες περιπτώσεις οι δασικές περιοχές εκτείνονται ως και 300 μέτρα μέσα στον οικιστικό ιστό.

Από την πλευρά του πρόεδρος των εργαζομένων στην ΠΟΕ - ΟΤΑ κ. Νίκος Τράκας, επισήμανε στο Dnews ότι το προσωπικό είναι ελάχιστο συνεπώς ούτε μπορεί να ανταποκριθεί σε τέτοιας έκτασης εργασίες αποκομιδής κλαδιών και χόρτων ούτε βεβαίως να συμμετάσχει σε κλιμάκια ελέγχων.

«Οι ελλείψεις φτάνουν στο 35% και οι οποίες προσλήψεις για συμβασιούχων για την πυρασφάλεια που μας είπαν ότι θα γίνουν τις επόμενες εβδομάδες, σίγουρα δεν θα καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες».

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων παρότι συμφωνούν με τα περισσότερα μέτρα του νέου κανονισμού, αναφέρουν πως αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά, όπως για τις αλλαγές στα κουφώματα, αλλά και για πληρωμή του μηχανικού που θα κληθεί να φτιάξει το σχεδιασμό εκκένωσης και των περιμετρικών ζωνών προστασίας σε οικισμούς.

«Το να μαζέψω την καύσιμη ύλη και να συντηρώ το κτήμα μου όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι λογικό και εφικτό. Το να έχω σχέδιο εκκένωσης σε περίπτωση πυρκαγιάς αυτό δεν μπορώ να το κάνω γιατί δεν το γνωρίζω ούτε ξέρω κάποιο ειδικό που μπορώ να απευθυνθώ, καθώς και το τελευταίο μέτρο για τον σχεδιασμό των περιμετρικών ζωνών προστασίας σε οικισμούς. Επίσης το χρονικό περιθώριο είναι πολύ μικρό, ενώ το έξτρα κόστος για την έκθεση πρώτον δεν ξέρω πόσο θα είναι και δεύτερον αν μπορώ να το πληρώσω».

Το υπουργείο σημειώνει πως για την αντιπυρική περίοδο του 2024, στα ακίνητα του πεδίου εφαρμογής με υφιστάμενα κτίρια εφαρμόζονται μόνο τα μέτρα προληπτικής πυροπροστασίας:

-Εξασφάλιση καθαρής από καύσιμες ύλες πρόσβασης στο ακίνητο,

-Τακτικός καθαρισμός, ο οποίος περιλαμβάνει τακτικό κλάδεμα και καθαρισμό δένδρων και θάμνων από τυχόν υπάρχοντα ξερά, αραίωμα της µη ανθεκτικής στη φωτιά δενδρώδους βλάστησης, κοπή κλαδιών που εφάπτονται ή βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τα εξωτερικά δομικά στοιχεία του κτιρίου, καθαρισμός εδάφους (πευκοβελόνες), κούρεμα χόρτων.

-Τακτικός έλεγχος και συντήρηση του αρδευτικού συστήματος, καθαρισμός στεγών και υδρορροών από καύσιμες ύλες.

-Μεταφορά υλικών που τυχόν αποθηκεύονται ελεύθερα στο ακίνητο, όπως απορρίμματα, καυσόξυλα, δοχεία με καύσιμα, χρώματα κ.λπ. σε κλειστό χώρο ή πυράντοχο ερμάριο.

-Σύνταξη από τον ή τους ιδιοκτήτες του ακινήτου του σχεδίου προετοιμασίας εκκένωσης, δηλαδή μίας λίστας ελέγχου και ενεργειών που θα αυξήσει τον βαθμό ετοιμότητας σε περίπτωση συµβάντος πυρκαγιάς, στην οποία καταγράφονται οι απαραίτητες ενέργειες πριν την εκκένωση του κτιρίου, καθώς και ο τρόπος διαφυγής των χρηστών από το ακίνητο σε ασφαλές μέρος.

-Σχεδιασμός των περιμετρικών ζωνών προστασίας σε οικισμούς, δηλαδή των τριών επιπέδων διαβαθμισμένης προστασίας γύρω από κτίριο, όπου γίνεται διαδοχική μείωση των καύσιμωνυλών όσο πλησιάζουμε σε αυτό.

Τέλος, η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη για τους ηλικιωμένους οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις δηλώσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα αφού δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις, αλλά και λόγω των οικονομικών δεν έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες εργασίες.