Ελλάδα

Μαγνησία: Νεκρή από ανακοπή καρδιάς

Μαγνησία: Νεκρή από ανακοπή καρδιάς Φωτογραφία: EUROKINISSI
Μια νεκρή από ανακοπή καρδιάς στη Μαγνησία, ο θάνατος δεν σχετίζεται με την έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας.

Δυσάρεστες είναι οι ειδήσεις που έρχονται από τη Μαγνησία που πλήτετται από κρούσματα γαστρεντερίτιδας λόγω σαλμονέλας στο νερό.  Από ανακοπή καρδιάς πέθανε σήμερα το πρωί η 91χρονη γυναίκα από τον Αλμυρό, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από τη διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου. Σύμφωνα με το πιστοποιητικό θανάτου της, η γυναίκα είχε σοβαρά προβλήματα υγείας αναφέρει και ο Ταχυδρόμος. Η προηγούμενη ανακοίνωση έκανε λόγο για σηπτικό σοκ που της προκάλεσε η γαστρεντερίτιδα, ωστόσο τα στοιχεία ανατρέπονται. Η νεότερη ενημέρωση έγινε τηλεφωνικά από παράγοντες του Νοσοκομείου Βόλου, ενώ αναμένεται και επίσημη ανακοίνωση.

ΕΟΔΥ για γαστρεντερίτιδα στη Μαγνησία: Δεν σχετίζεται ο θάνατος γυναίκας με την έξαρση των κρουσμάτων

Σε σχετική του ενημέρωση ο ΕΟΔΥ τοποθετήθηκε επί του συμβάντος ξεκαθαρίζοντας σε όλους τους τόνους ότι ο θάνατος της 91χρονης δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας. «Το δυσάρεστο περιστατικό κατά το οποίο συνάνθρωπός μας κατέληξε στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου από γαστρεντερίτιδα, με τα μέχρι στιγμής επιδημιολογικά δεδομένα της διερεύνησης, δεν συσχετίζεται με την έξαρση κρουσμάτων σε Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλο», υπογραμμίζει ο ΕΟΔΥ, με αφορμή την αυξημένη εμφάνιση γαστρεντερίτιδας που έχει παρατηρηθεί από τις 27Μαΐου σε κατοίκους των δύο αυτών περιοχών της Μαγνησίας.

«Καμπανάκι» από τον ΕΟΔΥ για τη Μαγνησία: Κατανάλωση μόνο εμφιαλωμένου νερού, από σαλμονέλα στο νερό βρύσης η έξαρση γαστρεντερίτιδας

Τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την κατάσταση στη Μαγνησία κρούει ο ΕΟΔΥ. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο πρόεδρος του Οργανισμού, επιτρέπεται η κατανάλωση μόνο εμφιαλωμένου νερού και εξηγεί ότι η έξαρση γαστρεντερίτιδας προήλθε από σαλμονέλα στο νερό βρύσης.

«Ήδη από την Παρασκευή έχουμε δώσει οδηγία μαζί με την Περιφέρεια να μην καταναλώνεται το νερό, γιατί είχαμε κάποιες πρώτες ενδείξεις από τον εργαστηριακό έλεγχο, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο. Χθες είχαμε ακόμη αποτελέσματα και όντως είναι υδατογενής (σ.σ. γαστρεντερίτιδα). Έχουμε βρει και παθογόνο, άρα είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι είναι από το νερό», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6  σχετικά με τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στο Στεφανοβίκειο και τον Ριζόμυλο Μαγνησίας.

«Έχουμε βρει και παθογόνο, άρα είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι είναι από το νερό» επισήμανε ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, και συνέχισε:

«Είχαμε πάρει δείγματα μαζί με την Περιφέρεια και από τα πρώτα αποτελέσματα είδαμε ότι μάλλον είναι υδατογενής η έξαρση κρουσμάτων, κάτι που επιβεβαιώσαμε μέσα στο Σαββατοκύριακο. Ξέρουμε περίπου τι έχει γίνει. Σήμερα θα πάει κλιμάκιο πάλι και από τον ΕΟΔΥ κάτω από την Αθήνα για να ολοκληρώσει την επιδημιολογική διερεύνηση για να πάρουμε κι άλλα δείγματα να δούμε.

»Έχει τρεις γεωτρήσεις οι οποίες υδρεύουν μια κοινή δεξαμενή και να δούμε ποια από τις τρεις είχε το πρόβλημα ή και οι τρεις, θα διερευνήσουμε ακριβώς πώς έγινε. Είχε βρέξει πριν μια βδομάδα, να δούμε αν σχετίζεται με αυτό το γεγονός. Επίσης αν σχετίζεται με κάποιες διακοπές που είχαν στην ύδρευση. Αυτό θα το διερευνήσουμε, πώς ακριβώς συνέβη για να μην ξανασυμβεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

«Αυτό που έχει σημασία είναι οι κάτοικοι σε αυτή την περιοχή, κατανοούμε ότι ταλαιπωρούνται γιατί δώσαμε οδηγία και δεν είναι εύκολο να τηρήσεις οδηγία να μη χρησιμοποιείς πόσιμο νερό. Και όταν λέμε δεν χρησιμοποιούν πόσιμο νερό, δεν σημαίνει ότι μόνο δεν το πίνω. Ούτε εμείς πλενόμαστε.

»Γιατί, υπάρχει κι ένα βρέφος τεσσάρων μηνών, το οποίο δεν έπινε νερό, αλλά μάλλον πλύθηκε. Άρα ούτε εμείς πλενόμαστε και αν χρειαστεί, σε έσχατη περίπτωση το χρησιμοποιήσουμε πρέπει να βράσει για τρία λεπτά τουλάχιστον 100 βαθμούς. Η σύσταση είναι να μην το χρησιμοποιούμε. Εάν χρειαστεί για οποιοδήποτε λόγο, πρέπει να βράσει στους 100 βαθμούς τουλάχιστον για τρία λεπτά, για να αξιοποιηθεί» επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Επιπλέον, σημείωσε πως οι κάτοικοι πρέπει να προσέξουν, ότι το πλύσιμο δοντιών δεν επιτρέπεται επί του παρόντος παρά μόνο με εμφιαλωμένο νερό.

Πόσοι ασθενείς νοσηλεύονται με κρούσματα γαστρεντερίτιδας που έφτασαν στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει ο Ταχυδρόμος, από τις 27 Μαΐου μέχρι και σήμερα έχουν φτάσει στο Αχιλλοπούλειο 34 ασθενείς, εκ των οποίων 20 παιδιά και 14 ενήλικες. Από αυτούς νοσηλεύτηκαν 12 παιδιά στη παιδιατρική κλινική και 5 ενήλικες (4 στην Β Παθολογική και 1 στη ΜΕΘ).

Σήμερα νοσηλεύονται 8 παιδιά και 3 ενήλικες, οι δύο στη Β Παθολογική και ένας στη ΜΕΘ. Ο ασθενής που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ είναι λόγω Κρανιοεγκεφαλικής Κάκωσης από πτώση λόγω αισθήματος αδυναμίας εξαιτίας της γαστρεντερίτιδας. Επίσης ο ένας ασθενής που νοσηλεύεται στην Β Παθολογική κλινική έχει σαν αιτία εισαγωγής ΑΕΕ Εγκεφαλικό επεισόδιο.

Παράλληλα, τα 7 παιδιά που νοσηλεύονται στην παιδιατρική κλινική έχουν καλή κλινική εικόνα ενώ το 1 που προσήλθε 31/05 σε πιο σοβαρή κατάσταση έχει βελτιωμένη κλινική εικόνα ενώ όπως επισημαίνεται από τις 8:00 σήμερα δεν υπάρχει κάποιο νέο περιστατικό.

Συναγερμός για τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

Σε συναγερμό είναι οι υγειονομικές αρχές μετά την εμφάνιση 100 και πλέον κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στα χωριά του Στεφανοβικείου και του Ριζομύλου. Μετά από έλεγχο της Διεύθυνσης Υγείας της Π.Ε. Μαγνησίας διαπιστώθηκε μικροβιακή επιβάρυνση στο νερό της περιοχής, με αποτέλεσμα ο ΕΟΔΥ να κρίνει ακατάλληλο προς πόση και ανθρώπινη χρήση το νερό. Οι κάτοικοι είναι οργισμένοι με τη δημοτική αρχή, που δεν τους ενημέρωσε άμεσα και που αρκέστηκε σε μία ανακοίνωση μέσω κοινωνικών δικτύων, ενώ ήδη είχαν σημειωθεί δεκάδες κρούσματα.

Σήμερα κλιμάκια του ΕΟΔΥ από Λάρισα και Αθήνα, λαμβάνουν νέα δείγματα από τις γεωτρήσεις, τη δεξαμενή και το δίκτυο ύδρευσης, ενώ το μεσημέρι αναμένεται να βγουν και τα αποτελέσματα από τις δειγματοληψίες που έγιναν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

κλειστα σχολεια μαγνησια γαστρεντεριτιδα

Μαγνησία: Κλειστά σχολεία και εισαγγελική παρέμβαση λόγω γαστρεντερίτιδας

Η συρροή κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας επηρέασε εύλογα και την λειτουργία των σχολείων καθώς αποφασίστηκε λουκέτο. Ειδικότερα με ανακοίνωση του δήμου Ρήγα Φεραίου και σε συνεννόηση με τους διευθυντές των σχολικών μονάδων αποφασίστηκε να παραμείνουν σήμερα κλειστά σχολεία σε Ριζόμυλο και Στεφανοβίκειο για την ασφάλεια των παιδιών. Ειδικότερα, κλειστά παραμένουν μέχρι νεοτέρας τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά Σχολεία Ριζομύλου και Στεφανοβικείου καθώς και ο Παιδικός Σταθμός Ριζομύλου για προληπτικούς λόγους εν αναμονή των αποτελεσμάτων στα δείγματα νερού. Το Γυμνάσιο Στεφανοβικείου λόγω των ενδοσχολικών εξετάσεων λειτούργησε κανονικά λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα που προτείνει η Διεύθυνση Υγείας για την ασφάλεια και την υγιεινή της σχολικής κοινότητας.

Και παρέμβαση εισαγγελέα στη σκιά της γαστρεντερίτιδας

Την εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσαν τα δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας που παρουσιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες σε χωριά του δήμου Ρήγα Φεραίου, στη Μαγνησία. Αυτά είναι πάνω από 100, στα χωριά του Στεφανοβικείου και του Ριζομύλου. Μάλιστα στη σκιά της αναστολής της λειτουργίας των σχολικών μονάδων μέχρι νεωτέρας οι κάτοικοι είναι σε αναβρασμό και ζητούν να αποδοθούν ευθύνες τόσο για το συμβάν αυτό καθαυτό όσο και για τους λόγους που οδήγησαν στην επιμόλυνση του νερού θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των κατοίκων όλων των ηλικιών.