Ελλάδα

Γιάννάκος για Καλαμάτα: «Αγανάκτηση και απορία» για την 29χρονη που ζούσε σε κλουβί

Γιάννάκος για Καλαμάτα: «Αγανάκτηση και απορία» για την 29χρονη που ζούσε σε κλουβί Φωτογραφία: INTIME/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
«Ένα 29χρονο κορίτσι ζούσε από γαϊδουριά για να μην πω κάτι άλλο- των θετών γονέων του σε ένα αυτοσχέδιο κλουβί με παλέτες» σημειώνει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Οι απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης σε κλουβί ενός 29χρονου κοριτσιού αναδεικνύει τις ελλείψεις που έχουμε ως κράτος πρόνοιας και κοινωνικής προστασίας», σημειώνει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

«Ένα 29χρονο κορίτσι ζούσε από γαϊδουριά για να μην πω κάτι άλλο- των θετών γονέων του σε ένα αυτοσχέδιο κλουβί με παλέτες. Εικόνες σοκ που έδωσαν οι ίδιοι στη δημοσιότητα» σχολίασε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος για το περιστατικό στην Καλαμάτα.

«Οφείλουν να απολογηθούν οι γονείς για τις προσπάθειες που έκαναν να έχει μία φυσιολογική ζωή το κορίτσι μέσα στην οικογένεια;» διερωτάται ενώ σημειώνει πως «οι υποτιθέμενοι γονείς μεγάλωναν και ένα άλλο παιδί παράλληλα δικό τους. Τι μηνύματα λάμβανε αυτό το παιδί βλέποντας στο κλουβί να υποφέρει η αδελφή της; Ποιες είναι οι προσπάθειες της οικογένειας για να έχει μια φυσιολογική ζωή το 29χρονο κορίτσι; Πού είναι οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων να παρέμβουν; Πού είναι οι γείτονες τόσο καιρό να καταγγείλουν αυτό το Βατερλώ του κοινωνικού κράτους στη χώρα μας;» διερωτάται ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ ενημερώνει και για την κατάσταση υγείας της 29χρονης από την Καλαμάτα. «Η 29χρονη νοσηλεύεται από 3/6/2024 στη ψυχιατρική κλινική του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Η κατάσταση της δεν είναι τέτοια που περιγράφουν οι γονείς. Η 29χρονη είναι ένα κορίτσι που συνεργάζεται με τη θεραπευτική ομάδα σε καλή κατάσταση που δεν δικαιολογεί τη κτηνώδη συμπεριφορά της οικογένειάς της»

Όπως διευκρινίζει ο ίδιος «δεν μιλάμε για ένα κορίτσι με βαριά νοητική υστέρηση. Και πάλι σε τέτοιες περιπτώσεις οι απελπισμένοι γονείς απευθύνονται σε ειδικούς».
Καταγγέλλει ακόμα πως «δεν υπάρχουν δομές, ξενώνες να υποδεχθούν τα παιδιά με βαριά νοητική υστέρηση και καταλήγουν στα ψυχιατρικά νοσοκομεία σε εντελώς ακατάλληλους χώρους. Ψάχνουμε κατάλληλους ξενώνες μετά για να φύγουν από τα ψυχιατρικά νοσοκομεία και συναντάμε τείχος. Παραμένουν επί μακρόν στα ψυχιατρικά νοσοκομεία βγάζοντας επιθετικότητα, καταστρέφουν, κτυπάνε το προσωπικό» λέει ο κ. Γιαννάκος.

Ο ίδιος αναπόλησε και ένα άλλο περιστατικό από το παρελθόν. «Θυμάμαι πριν λίγο καιρό ένα 19χρονο παλικάρι με νοητική υστέρηση που έμενε στο Δρομοκαΐτειο σχεδόν δύο χρόνια καθηλωμένο στο κρεβάτι του το μεγαλύτερο διάστημα με βιδωμένο στο πάτωμα το κρεβάτι του λόγω έντονης επιθετικότητας. Μετά δυο χρόνια και μεγάλες δικές μας προσπάθειες βρέθηκε ξενώνας για να ζει αξιοπρεπώς» είπε ο κ. Γιαννακός ο οποίος κατάληξε με τη φράση «αγανάκτηση και απορία».