Ελλάδα

Πυροπροστασία... για φυλακή: Οδοιπορικό του Dnews, πυριτιδαποθήκη από τον καθαρισμό οικοπέδων

Πυροπροστασία... για φυλακή: Οδοιπορικό του Dnews, πυριτιδαποθήκη από τον καθαρισμό οικοπέδων
Εστίες φωτιάς μέσα στα δάση δημιουργούνται διαρκώς στο Λεκανοπέδιο Αττικής όσο «τρέχουν» οι προθεσμίες για τον καθαρισμό των οικοπέδων.

Όπως κατέγραψε το Dnews στο σημερινό επιτόπιο φωτορεπορτάζ από τα υπώρεια της Πάρνηθας στους Θρακομακεδόνες, στο  Τατόι, τη Βαρυπόμπη έως τις Αφίδνες, κάτοικοι των περιοχών με σπίτια κυριολεκτικώς στην καρδιά της πάλαι ποτέ πευκόφυτης έκτασης, όπως και εργολάβοι των δήμων και της περιφέρειας, έχουν πετάξει τα ξερόχορτα έξω από τις αυλές τα  οποία παραμένουν αμάζευτα.  

fotia1_fa519.jpeg

Συγκεκριμένα στην κεντρική οδό Θεσσαλονίκης στους Θρακομακεδόνες έχουν τοποθετηθεί στοίβες κομμένων κλαδιών στο πλάι του μεγάλου δρόμου.

{https://www.instagram.com/p/C74ApI7Ml0s/?hl=el&img_index=1}

fotia2_bfc4d.jpeg

Πιο ψηλά στη Φλωρίνης και την Παύλου Μελά δίπλα στα άλση υπάρχουν εγκαταλελειμμένα όπου τα ξερόχορτα φτάνουν στα δύο μέτρα όπως και ακαθάριστες εκτάσεις. 

fotia3_47d7c.jpeg

Λόγω της εκτεταμένης αυθαίρετης δόμησης ακόμη και σε σημεία που πλησιάζει κανείς μόνο οδηγώντας σε χωματόδρομους και καμία υποδομή (σς προς το παρόν), η  πρόσβαση των φορτηγών είναι δύσκολη, πέραν του ότι  ασυνείδητοι εργολάβοι κόβουν τους καμένους κορμούς και αντί να τους μεταφέρουν για μπάζα, τους πετάνε ξανά μέσα στο δάσος. 

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα που κατέγραψε το Dnews βρίσκεται στην αρχή της Μαλακάσας, στην αρχή της επαρχιακής οδού  από τον οικισμό της Αγίας Τριάδας  Αφιδνών.

fotia4_a0b35.jpeg

fotia5_8d134.jpeg

Εκεί σε οικόπεδο ενός περίπου στρέμματος έχουν τοποθετηθεί τόνοι ξύλων στο πλάι ενός ακατοίκητου αυθαιρέτου,  εντός του άκαυτου έως τα σήμερα δάσους. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να καταλάβει ότι με τόσες περίεργες - κατά τον υπουργό Πολιτικής  Προστασίας  Βασίλη Κικίλια – φωτιές αυτές τις μέρες και με θερμοκρασία 38 και 40 βαθμών κελσίου,  ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να ξεσπάσει πυρκαγιά και να κινηθεί ανεξέλεγκτα. 

fotia6_a2357.jpeg
 
Κατά τα άλλα ο πολυδιαφημισμενος  Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων « επικεντρώνεται στα πρόσθετα μέτρα για την προστασία από τις φωτιές τόσο του περιβάλλοντος χώρου, δηλαδή των υπαίθριων κατασκευών, των φυτεύσεων, των επιστρώσεων των ακάλυπτων χώρων κ.ά., όσο και του εξωτερικού μέρους των κτιρίων, δηλαδή των κουφωμάτων, των στεγών και  του υλικού των τοίχων».

fotia7_be8d9.jpeg