Ελλάδα

Αρχίζουν τα δύσκολα - Σε κατάσταση συναγερμού για κίνδυνο φωτιάς αύριο, οι περιοχές

Αρχίζουν τα δύσκολα - Σε κατάσταση συναγερμού για κίνδυνο φωτιάς αύριο, οι περιοχές
Καιρός: Συνέχεια με μελτέμια και ξηρασία - Πολύ υψηλός ο κίνδυνος για φωτιά

Ο καύσωνας με τις ακραία υψηλές του θερμοκρασίες μας έχει αποχαιρετήσει όμως η ξηρασία που έχει αφήσει πίσω του μας βα΄ζει σε μπελάδες καθώς ο κίνδυνος φωτιάς είναι ιδιαίτερα αυξημένος και οι αρμόδιοι κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου για την αυριανή μέρα, Τρίτη 18 Ιουνίου.

Τόσο από πλευράς Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, όσο και από τις Περιφέρειες και από το Meteo.gr τονίζεται η προειδοποίηση για πολύ υψηλό κίνδυνο δασικών πυρκαγιών από αύριο σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς θα επικρατούν ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωσή τους. ΟΙ άνεμοι που θα πνέουν κατά τόπους σε συνδυασμό με την ξηρή επιφάνεια που έχει δημιουργήσει τοο πέρασμα του παρατεταμένουκαύσωνα καθιστούν εύκολη την επέκταση μιας φωτιάς -στην περίπτωση που αυτή εκδηλωθεί.

{https://www.facebook.com/photo/?fbid=858415256314515&set=a.550132143809496}

Μεταξύ των απειλούμενων για εκδήλωση πυρκαγιάς περιοχών είναι περιοχές της Περιφέρειας Αττικής και της Εύβοιας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εξέδωσε σήμερα Δευτέρα 17-06-2024 η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Κατηγορία Κινδύνου 4 σημαίνει ότι κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλός. Ο αριθμός των πυρκαγιών που αναμένεται να εκδηλωθούν, πιθανόν είναι μεγάλος, αλλά, το κυριότερο, κάθε πυρκαγιά μπορεί να λάβει μεγάλες διαστάσεις εφόσον ξεφύγει από την αρχική προσβολή

Ενώ καταγράφεται υψηλός κίνδυνος 3 σε Αργολίδα, Κορινθία, Βοιωτίας, κεντρική Εύβοια, Σκύρο, Κυκλάδες, Ικαρία, Λέσβος, Χίος και Ψαρά.

xartis fotia 7faaa

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

{https://x.com/GSCP_GR/status/1802640598622466105/photo/1}

Ενισχύονται τα μελτέμια στο Αιγαίο – Αυξημένος κίνδυνος για φωτιές

«Από αύριο και μέχρι το Σαββατοκύριακο ο χάρτης επικινδυνότητας πυρκαγιών θα είναι ένα βήμα πριν από το επίπεδο κόκκινου συναγερμού καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες η βλάστηση έχει ξεραθεί λόγω του προηγούμενου καύσωνα, το θερμόμετρο θα ανέβει ξανά ψηλά και κυρίως θα φυσούν ισχυρά μελτέμια» τόνισε Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ο Βασίλης Κικίλιας σε έκτακτες δηλώσεις του. Πρόσθεσε ότι μιλάμε για το πιο επικίνδυνο κοκτέιλ για την εκδήλωση πυρκαγιών που μπορεί να πάρουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις μέσα σε ελάχιστα λεπτά.

«Οι καύσεις, οι θερμές εργασίες, το μπάρμπεκιου και ό, τι μπορεί να προκαλέσει ακόμα και ένα σπινθήρα, ούτως ή άλλως απαγορεύονται ρητά από τον νόμο κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Ειδικά αυτές τις μέρες όμως, όπως καταλαβαίνετε, μπορεί να καταλήξουν σε μεγάλα πύρινα μέτωπα. Όλος ο κρατικός μηχανισμός θα είναι σε εγρήγορση, με αυξημένες περιπολίες από επίγειες δυνάμεις αλλά και drones» υπογράμμισε.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κάλεσε τους πολίτες να επιδείξουν μεγάλη προσοχή. «Καλώ όλους να επιδείξουν πολύ μεγάλη προσοχή για να μην κινδυνεύσουν δάση, περιουσίες και άνθρωποι από επιπόλαιες και εγκληματικές ενέργειες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.