Ελλάδα

Κολυδάς για καιρό: Το κιράζ μελτέμ σε δράση

Κολυδάς για καιρό: Το κιράζ μελτέμ σε δράση
«Το κιράζ μελτέμ σε δράση»: Ο Κολυδάς εξηγεί τι είναι και πώς θα επηρεαστεις ο καιρός.

Ο καιρός κινείται σε ρυθμούς «κιράζ μελτέμ» σύμφωνα με τα μετεωρολογικά στοιχεία που παραθέτει ο Διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) Θοδωρής Κολυδάς.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Χ, καταγρ΄άφει τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει το μελτέμι την ατμόσφαιρα, τη στιγμή που ο καιρός προς τα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να είναι ιδιαιτέρως ζεστός.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του κ. Κολυδά το άγνωστο για πολλούς «κιράζ μελτέμ» θα επιδράσει ευεργετικά στον καιρό και στην ατμόσφαιρα της χώρας, καθώς το ελαφρύ αεράκι θα βάλει ανάχωμα στις «επιθέσεις» των θερμών αέριων μαζών τόσο από τις ακτές της Αφρικής όσο και από τα βάθη της Ανατολίας. Εξηγώντας το Κιράζ Μελτέμ υπογράμμισε πως αποτελεί τουρκική κληρονομιά, καθώς ως λαός «ασχολήθηκαν περισσότερο με την επίδραση του ανέμου στη γεωργική παραγωγή και γι' αυτόν τον λόγο το μελτέμι πήρε ονομασίες σχετικές με την παραγωγή φρούτων, όπως αρχικά το "κιράζ μελτέμ", που στην ουσία μεταφράζεται ως το μελτέμι του κερασιού».

Καιρός: Τι είναι το Κιράζ Μελτέμ - Η ανάρτηση Κολυδά

{https://x.com/KolydasT/status/1802637986535788920}

«Οι Τούρκοι ως λαός ασχολήθηκαν περισσότερο με την επίδραση του ανέμου στη γεωργική παραγωγή και γι’ αυτό τον λόγο το μελτέμι πήρε ονομασίες σχετικές με την παραγωγή φρούτων , όπως αρχικά το «κιράζ μελτέμ» (κερασιού) , αργότερα το «καβούν μελτέμ» (πεπονιού) και τέλος το «ουζούμ μελτέμ» (σταφυλιού) στα τέλη Αυγούστου, όταν αρχίζει να ετοιμάζεται η παραγωγή του σταφυλιού.

Στο βίντεο διακρίνεται η ευεργετική επίδραση του μελτεμιού στη χώρα μας , ενάντια στις "επιθέσεις" των θερμών μαζών τόσο από τις ακτές της Αφρικής , όσο και από τα βάθη της Ανατολίας (κιράζ μελτέμ).

Το Κιράζ Μελτέμ σε δράση».