Ελλάδα

Κρήτη: Εξαρθρώθηκαν 4 σπείρες που εμπλέκονταν σε εκβιασμούς και πρόκληση σωματικών βλαβών

Κρήτη: Εξαρθρώθηκαν 4 σπείρες που εμπλέκονταν σε εκβιασμούς και πρόκληση σωματικών βλαβών Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Δεκαέξι άτομα συνελήφθησαν στην αστυνομική επιχείρηση στην Κρήτη – Πρόστιμα πάνω από 64.000 ευρώ.

Τέσσερις εγκληματικές ομάδες εξαρθρώθηκαν στην Κρήτη, τα μέλη των οποίων συνδέονταν με οικογενειακούς δεσμούς και εμπλέκονταν σε εκβιασμούς ιδιοκτητών αγροτικών περιοχών και πρόκληση σωματικών βλαβών μεταξύ άλλων.

Για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης έγινε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση το πρωί της Τρίτης, κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε σπίτια και ποιμνιοστάσια των μελών.

Οι αστυνομικοί προχώρησαν στη σύλληψη 16 ατόμων, σε βάρος των οποίων- όπως και άλλων έξι, ανάμεσά τους δύο ανήλικοι, σχηματίσθηκε δικογραφία για –κατά περίπτωση- εγκληματική οργάνωση, εκβίαση, πρόκληση σωματικών βλαβών, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, βία κατά των υπαλλήλων, παράβαση του νόμου για τα όπλα και της αστυνομικής διάταξης περί ζωοκλοπής.

Οι εγκληματικές ομάδες δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από το 2019 σε περιοχές των δήμων Κισσάμου Σελίνου-Κανδάνου και Πλατανιά. Τα μέλη τους «επέβαλαν ένα καθεστώς τρομοκρατίας, με χρήση βίας, απειλών, σωματικών βλαβών, χρήση πυροβόλων όπλων και λοιπών εγκληματικών πράξεων με σκοπό το παράνομο περιουσιακό όφελος το οποίο επιτύγχαναν με την καταπάτηση αγροτεμαχίων για τα οποία ουδεμία νόμιμη αξίωση είχαν και την οικονομική εκμετάλλευση μέσω της ανεξέλεγκτης βόσκησης των ποιμνίων τους (χωρίς την καταβολή αντιτίμου)», σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας. Οι αρχές εκτιμούν ότι η οικονομική ζημιά που είχαν προκαλέσει ξεπερνά τα 1.565.000 ευρώ.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της προανάκρισης εξιχνιάστηκαν μία ληστεία σε βάρος αλλοδαπού στις 3 Φεβρουαρίου 2024, στα Χανιά και μία περίπτωση πρόκλησης σωματικών βλαβών σε βάρος Έλληνα, στις 13 Απριλίου 2024 στον δήμο Κισάμου. Ακόμα, εξιχνιάστηκε θανάτωση σκύλου, στις 2 Μαΐου 2024 στην ίδια περιοχή, για την οποία επιβλήθηκε πρόστιμο 30.000 ευρώ.

Σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ Χανίων, εκτελέστηκαν εκκρεμείς εντολές διακοπής ρευματοδότησης σε επτά παροχές, με τα στοιχεία των δραστών. Επιπλέον, ακινητοποιήθηκαν 12 ΙΧΦ αυτοκίνητα, βεβαιώθηκαν 24 παραβάσεις του ΚΟΚ και επιβλήθηκαν πρόστιμα 2.580 ευρώ.

Τέλος, κατασχέθηκαν 200 ανεπιτήρητα πρόβατα και εντοπίστηκαν 14 σκύλοι για τους οποίους δεν τηρούνταν οι προβλεπόμενοι κανόνες ευζωίας. Έτσι, βεβαιώθηκαν πρόστιμα 31.600 ευρώ.