Ελλάδα

Reuters Institute: Το Dnews.gr το πιο αξιόπιστο Μέσο της Ελλάδας για 5η χρονιά

Reuters Institute: Το Dnews.gr το πιο αξιόπιστο Μέσο της Ελλάδας για 5η χρονιά
Μία ακόμα πρωτιά έφερε για το Dnews η ετήσια διεθνής έρευνα για τα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα. Το Dnews.gr είναι το πιο αξιόπιστο Μέσο της Ελλάδας για το 2024 και μάλιστα για 5η συνεχόμενη χρονιά.

Στο πλέον αξιόπιστο ειδησεογραφικό site στην Ελλάδα κατατάσσει το Dnews (πρώην dikaiologitika.gr) η ετήσια έρευνα Digital News Report 2024 του Reuters Institute. 

Η έρευνα καταγράφει τον υψηλό βαθμό συγκέντρωσης των μέσων ενημέρωσης στη χώρα μας, τον κατακερματισμό των ψηφιακών media, το γεγονός ότι ο ελληνικός πληθυσμός επιλέγει τα social media για την ενημέρωσή του, και κυρίως ότι οι Έλληνες δείχνουν το χαμηλότερο επίπεδο εμπιστοσύνης στα media τους ανάμεσα στις 47 χώρες που καλύπτει η έρευνα, λόγω της πολιτικής πόλωσης και των ανησυχιών για αθέμιτη επιρροή από πολιτικούς και ισχυρούς επιχειρηματίες.

dnews383_9fe23.jpg

Μάλιστα, για μία ακόμα φορά, σύμφωνα με την έρευνα του Digital News Report 2024 που δημοσιεύει κάθε χρόνο το Reuters Institute, το Dnews βρίσκεται στην κορυφή της δημοφιλίας του κοινού ανάμεσα σε επίσης μεγάλα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.

dnews375_926d4.jpg

Στη βάση αυτή η έρευνα καταγράφει το ποια ΜΜΕ απολαμβάνουν τη μεγαλύτερη και τη μικρότερη εμπιστοσύνη του πληθυσμού. Η έρευνα, η οποία περιλάμβανε μια σειρά από μεγάλους ειδησεογραφικούς οργανισμούς, τόσο παραδοσιακούς όσο και ψηφιακούς, παρέχει μια εικόνα του τρέχοντος τοπίου των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα, η οποία έχει ως εξής:

1. Περιφερειακές ή Τοπικές Εφημερίδες εμφανίζονται ως η πιο αξιόπιστη πηγή ειδήσεων, με 55% των ερωτηθέντων να εκφράζουν εμπιστοσύνη. Αυτό δείχνει μια ισχυρή προτίμηση για την τοπική δημοσιογραφία και υποδηλώνει ότι οι περιφερειακοί οργανισμοί μπορεί να είναι καλύτερα ευθυγραμμισμένοι με τα ενδιαφέροντα και τις ανησυχίες των τοπικών κοινοτήτων.

2. Ως προς το Dnews (πρώην dikaiologitika.gr) ποσοστό 54% των ερωτηθέντων εκφράζουν εμπιστοσύνη , το 20% δηλώνει πως δεν το εμπιστεύεται και 26% δεν εκφράζει γνώμη.

3. ERT News (Δημόσιος Ραδιοτηλεοπτικός Φορέας) και Καθημερινή ξεχωρίζουν επίσης με επίπεδα εμπιστοσύνης 53% και 52% αντίστοιχα. Ο ρόλος της ΕΡΤ ως δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα μπορεί να συμβάλλει στην αξιοπιστία της, ενώ η καθιερωμένη φήμη της Καθημερινής στην παραδοσιακή δημοσιογραφία συνεχίζει να αντηχεί στο κοινό.

Media όπως οι Alpha News και Εφημερίδα των Συντακτών έλαβαν το 48% της εμπιστοσύνης, και ακολουθούν οι Ant1 News και in.gr με 47%, ποσοστά που δείχνουν πως διατηρούν ακόμα σημαντικό επίπεδο αξιοπιστίας.

Στο χαμηλότερο άκρο του φάσματος, βρίσκεται το SKAI News που έχει τη χαμηλότερη βαθμολογία εμπιστοσύνης, με μόνο το 40% των ερωτηθέντων να εκφράζει εμπιστοσύνη και 41% να δηλώνει έλλειψη εμπιστοσύνης.

Η έρευνα αναδεικνύει επίσης μια ενδιαφέρουσα δυναμική μεταξύ ψηφιακών και παραδοσιακών μέσων. Ενώ οι ιστοσελίδες όπως τα Dnews.gr και news247.gr απολαμβάνουν υψηλά επίπεδα εμπιστοσύνης, οι παραδοσιακές εφημερίδες όπως η Καθημερινή και οι Περιφερειακές ή Τοπικές Εφημερίδες συνεχίζουν να διατηρούν ισχυρές θέσεις στη δημόσια εμπιστοσύνη.

Αυτό υποδηλώνει ένα σύνθετο μοτίβο μεταξύ των Ελλήνων, που εκτιμούν τόσο την ψηφιακή ενημέρωση όσο και την αξιοπιστία της παραδοσιακής δημοσιογραφίας.

Δείτε όλη την έρευνα ΕΔΩ