Ελλάδα

Κολυδάς: Το μελτέμι εκτός των άλλων διώχνει και την αφρικανική σκόνη

Κολυδάς: Το μελτέμι εκτός των άλλων διώχνει και την αφρικανική σκόνη
Κύριο χαρακτηριστικό του καιρού των τελευταίων ημερών τα μελτέμια που εκτός των άλλων απωθούν και την αφρικανική σκόνη.

Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών έχουν ως βασικό τους χαρακτηριστικό τα μελτέμια, τους ισχυρούς βόρειους ανέμους που πνέουν κάθε χρόνο τέτοια εποχή και αποτελούν τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο ταχύτατης εξάπλωσης των πυρκαγιών.

Η σημαντική ενίσχυση των ανέμων και η εμφάνιση των μελτεμιών που σύμφωνα με τα καιρικά προγνωστικά θα διαρκέσουν μέχρι τα τέλη της εβδομάδας θέτουν σε επιφυλακή άπαντες λόγω της έντασης των ριπών που σε πολλά σημεία αγγίζουν και τα 8 Μποφόρ. Κατά την διάρκεια της ημέρας και προς το τέλος της οι άνεμοι εξασθενούν και με το πρώτο φως της ημε΄ρας ενισχύονται. Και όλα αυτά σε συνδυασμό με ανεβασμένες θερμοκρασίες που δημιουργούν ένα επικίνδυνο καιρικό κοκτέιλ. 

Με ανάρτησή του ο Θοδωρής Κολυδάς προβάλλει και μια άγνωστη ευεργητική επίδραση της εμφάνισης μελτεμιών που δεν είναι άλλη από την απώθηση της αφρικανικής σκόνης που ήδη έχει κάνει την εμφάνισή της στη Μεσόγειο αλλά στη χώρα μας το φαινόμενο δεν έχει εξελιχθεί. Το μελτέμι όπως σημειώνει ο κ. Κολυδάς ενεργεί ευεργετικά και απομακρύνει την σκόνη στην ατμόσφαιρα.  Οι βορειοανατολική άνεμοι (βορειοανατολική ροή ) του ανέμου που πνέει στο Αιγαίο, αλλά και στις κατώτερες στάθμες της ατμόσφαιρας πάνω από τη χώρα μας , αποτρέπει την μεταφορά Αφρικανικής σκόνης στην χώρα μας.

Η ανάρτηση Κολυδά για το σκονοαπωθητικό μελτέμι