Ελλάδα

Ξεκινά η ανάπλαση της Μαρίνας Αλίμου

Ξεκινά η ανάπλαση της Μαρίνας Αλίμου
Η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τα Υπουργεία Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Τουρισμού ανοίγει τον δρόμο για την ουσιαστική έναρξη της ανάπλασης της Μαρίνας Αλίμου και της επένδυσης των εταιρειών Άκτωρ Παραχωρήσεις και REDS.

Η έγκριση της χωροθέτησης και των περιβαλλοντικών όρων της Μαρίνας Αλίμου είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Ιούλιο του 2023. Με την έκδοση της ΚΥΑ, που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 13 Ιουνίου, ο επενδυτής μπορεί πλέον να προχωρήσει στη διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για έργο παραχώρησης που ανέλαβε μετά από διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ η θυγατρική του ομίλου Ελλάκτωρ, Άκτωρ Παραχωρήσεις, η οποία έχει επίσης σχετική σύμβαση με την θυγατρική του ομίλου REDS, η οποία είναι ο κύριος επενδυτής του έργου.

Η παραχώρηση είχε συμβασιοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2021 με εφάπαξ τίμημα 27,3 εκατ. ευρώ, αλλά εκκρεμούσαν οι εγκρίσεις χωροθέτησης και η έκδοση της ΚΥΑ για την έκδοση οικοδομικών αδειών. Η συνολική αξία της σύμβασης με το ΤΑΙΠΕΔ υπερέβαινε τα 177 εκατ. ευρώ και περιλάμβανε το εφάπαξ καταβλητέο ποσό κατά την έναρξη της παραχώρησης, την ετήσια αμοιβή παραχώρησης και ποσοστό επί των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων της μαρίνας.

Ο προϋπολογισμός κατασκευής των έργων της Μαρίνας Αλίμου, περιλαμβάνοντας λιμενικά έργα, έργα χερσαίας ζώνης και Η/Μ εγκαταστάσεις και δίκτυα, ανερχόταν σε 60 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τη ΜΠΕ. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από τον επενδυτή, η συνολική επένδυση ενδέχεται να ανέλθει πλέον στα 100 εκατ. ευρώ.

Η Μαρίνα Αλίμου, η μεγαλύτερη μαρίνα της χώρας και των Βαλκανίων, βρίσκεται στην καρδιά της αθηναϊκής ριβιέρας, με χερσαίο χώρο 210.000 τ.μ., θαλάσσιο χώρο 428.000 τ.μ. και λιμενοβραχίονες μήκους 1.170 μ. Διαθέτει 1.100 μόνιμες θέσεις σκαφών, εκ των οποίων 50 για super yachts άνω των 25 μέτρων, και χώρο διαχείμασης για περίπου 350 σκάφη. Το μέγιστο βάθος της είναι 6,5 μέτρα.

Στα 210 στρέμματα χερσαίας έκτασης προβλέπεται κτιριακή ανάπτυξη 18.500 τ.μ. που θα φιλοξενήσει τουριστικές, εμπορικές και ψυχαγωγικές χρήσεις. Η αναβάθμιση του θαλάσσιου τμήματος και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών και των υπηρεσιών φιλοξενίας σκαφών θα καταστήσουν τη Μαρίνα Αλίμου μία από τις πιο σύγχρονες μαρίνες της Μεσογείου.