Ελλάδα

Φωτιά στην Ανδρο: Ενισχύονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής - Υπό έλεγχο τα μέτωπα σε Σαλαμίνα και Μαρκόπουλο

Φωτιά στην Ανδρο: Ενισχύονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής - Υπό έλεγχο τα μέτωπα σε Σαλαμίνα και Μαρκόπουλο Φωτογραφία: Eurokinissi
Αυτή την ώρα δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο φωτιάς στο νησί, αλλά διάσπαρτες εστίες, ενώ πνέουν ισχυροί άνεμοι

Συνεχίζει να μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε σε δασική έκταση λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι στην περιοχή Στραπουριές στην Ανδρο. Στο σημείο πνέουν ισχυροί άνεμοι που δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης ενώ υπενθυμίζεται ότι στις 13:13 εστάλη μήνυμα στους κατοίκους των περιοχών Στραπουριές, Λάμυρα, Μένητες και Υψηλά Ανδρου προκειμένου να απομακρυνθούν προς τη Χώρα.

{https://x.com/112Greece/status/1804457629143421304}

Αυτή την ώρα δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο, αλλά διάσπαρτες εστίες, οι οποίες αντιμετωπίζονται, αλλά λόγω των ισχυρών ανέμων υπάρχει ο κίνδυνος αναζωπύρωσης.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 39 πυροσβέστες με 10 οχήματα ενώ από αέρος συντρέχουν εκ περιτροπής δύο αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα.

Η Πυροσβεστική μάλιστα προχώρησε στην ενίσχυση τοπικών δυνάμεων αποστέλλοντας από την Αθήνα 19 πυροσβέστες και 5 οχήματα.

Το δημαρχείο είναι ανοιχτό για να φιλοξενήσει πολίτες που απομακρύνθηκαν από τις οικίες τους, σύμφωνα με τον Δήμο Άνδρου.

 andros bdf14

Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στην Ηλεία

Χωρίς ενεργό μέτωπο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, είναι η πυρκαγιά που ξεκίνησε χθες από στο Μαστραντώνη Αχαΐας και πέρασε στην Ηλεία.

6257694 d9d65

Αυτήν την ώρα υπάρχουν διάσπαρτες εστίες στις περιοχές Λάττα και Πρόδρομος. Στο σημείο επιχειρούν 180 πυροσβέστες με 8 πεζοπόρα τμήματα και 59 οχήματα ενώ από αερός επιχειρούν 8 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα.

Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές στην Αττική

Παράλληλα στην Αττική από το πρωί εκδηλώθηκαν πυρκαγιές σε Σαλαμίνα, Καλύβια και Μαρκόπουλο που τέθηκαν γρήγορα υπό έλεγχο, ενώ υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Λάκκα Κάτσαρη στον Ασπρόπυργο.

Ενεργοποίηση υπηρεσίας Copernicus για Ηλεία και Αχαΐα

Ενεργοποίηθηκε η Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας και Ηλείας, οι οποίες επλήγησαν από φωτιές που εκδηλώθηκαν την Παρασκευή 21 Ιουνίου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους