Ελλάδα

Καιρός: Έρχονται και νέες καταιγίδες σήμερα πριν τον καύσωνα

Καιρός: Έρχονται και νέες καταιγίδες σήμερα πριν τον καύσωνα Φωτογραφία: sooc
Έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένονται σήμερα Παρασκευή 28 Ιουνίου στα βόρεια τμήματα της χώρας. Ισχυροί άνεμοι έως και 7 μποφόρ.

Αλλαγή του σκηνικού του καιρού σήμερα στα βόρεια τμήματα της χώρας με βροχές και καταιγίδες αλλά και θυελλώδεις ανέμους.

Ο Ιούνιος θα μας αποχαιρετήσει με αστάθεια ωστόσο, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται νέα άνοδος της θερμοκρασίας και συνθήκες ζέστης καθώς η θερμοκρασία θα φτάσει στο κέντρο της Αθήνας ακόμα και τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Τι λένε οι μετεωρολόγοι για τον καιρό

Επικίνδυνη μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες ώρες σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Ψυχρότερες αέριες μάζες αναμένεται να κινηθούν τις επόμενες ημέρες από την περιοχή της κεντρικής Ευρώπης προς τη χώρα μας με αποτέλεσμα την επικράτηση του επικίνδυνου καιρού.

Σύμφωνα με το «διάγραμμα της αλήθειας» όπως συνηθίζω να αποκαλώ τα πολλαπλά τρεξίματα των μοντέλων και που αποτυπώνεται στην πρώτη μας κάρτα, παρατηρείται μια έντονη υποχώρηση του υδραργύρου (περιοχή που σημειώνουμε με το βέλος) και η οποία έντονη υποχώρηση θα προκαλέσει με τη σειρά της επικίνδυνες καταιγίδες προς τα βόρεια (δεύτερη κάρτα), αλλά και επικίνδυνους ανέμους μέσα στο Αιγαίο αλλά και τα ανατολικά ηπειρωτικά (τρίτη κάρτα).

Έτσι λοιπόν, φαίνεται ότι ο πρώτος μήνας του Καλοκαιριού θα μας αφήσει με συνθήκες που απαιτούν την προσοχή όλων μας, ενώ με έντονες διακυμάνσεις φαίνεται ότι θα κυλήσουν και οι πρώτες ημέρες του Ιουλίου για τις οποίες θα αναφερθούμε σε επόμενη ανάρτησή μας.

{https://www.facebook.com/klearhos.marousakis/posts/7689124441155650?ref=embed_post}

Από την πλευρά του ο Θοδωρής Κολυδάς με ανάρτηση στο twitter αναφέρεται στην επικινδυνότητα των ψυχρών μαζών που έρχονται στα Βαλκάνια.

Συγκεκριμένα τονίζει για τις καταιγίδες που εκδηλώθηκαν χθες στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία:

✅Ο πυρήνας του καταιγιδοφόρου νέφους που επηρέασε σήμερα τη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία ήταν εκτεταμένος. Παρότι από τα προγνωστικά μας δεν φαίνονταν μεγάλα ύψη βροχής -όπως και επαληθεύτηκαν - δεν μπορούσαμε να αποκλείσουμε τοπικά την ένταση και την ραγδαιότητα των φαινομένων. Γι' αυτό τον λόγο στα προγνωστικά υπήρχε η επισήμανση ότι οι καταιγίδες «πιθανόν να είναι ισχυρές». Το ίδιο ισχύει και σήμερα Παρασκευή για τη Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία , όπου και πάλι τα ύψη βροχής δεν είναι μεγάλα.

✅Με τα δορυφορικά βοηθήματα μπορούμε να υπολογίσουμε την ταχύτητα της κίνησης μιας καταιγίδας και την κατεύθυνσή της ,(όπως διακρίνεται στη φωτογραφία) όμως μόνο με αυτά υπάρχει δυσκολία για εκδοθεί έγκαιρα μια προειδοποίηση ή ένα μήνυμα προειδοποίησης τύπου 112 . Θα ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα εάν υπήρχε η υποστήριξη από ένα σύγχρονο Doppler Radar Καιρού για χρήση.

{https://x.com/KolydasT/status/1806456725127536790}

Γιαννόπουλος: Καταιγίδες κυρίως στη Μακεδονία - Θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο το Σάββατο

Και σήμερα κυρίως στη Μακεδονία (κεντρική και ανατολική) θα εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες κυρίως το μεσημέρι απόγευμα σύμφωνα με το μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο.

Πιθανόν ακόμα και στα ορεινά της Θεσσαλίας. Το θερμόμετρο στα ηπειρωτικά στους 33 με 35 βαθμούς. οι βοριάδες θα ενισχυθούν πρώτα στο Ιόνιο από το μεσημέρι στα 7 μποφόρ και από το απόγευμα-βράδυ και στο Αιγαίο.

Το Σάββατο η πιο δροσερή ημέρα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Θα είναι η πρώτη ημέρα μετά από σχεδόν 20 ημέρες όπου το θερμόμετρο δεν θα ξεπεράσει στην Αθήνα τους 34 βαθμούς. Το κύριο γνώρισμα της θα είναι οι τοπικά θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο , και τα «γεμάτα» 8 μποφόρ. Προφανώς κυρίως το Σάββατο ο κίνδυνος εξάπλωσης μιας πυρκαγιάς είναι μεγάλος.

Με αίθριο καιρό η Κυριακή και η Δευτέρα και μικρή άνοδο της θερμοκρασίας κυρίως στα δυτικά, το μελτέμι δεν θα έχει την ένταση του Σαββάτου, όμως τουλάχιστον ως το μεσημέρι στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο θα φτάνει τα 7 με 8 μποφόρ. Η Τρίτη θα είναι η πιο ζεστή ημέρα της νέας εβδομάδας, στην Αθήνα ενδεικτικά στους 37- 38 βαθμούς.