Ελλάδα

Xωρίς ενεργό μέτωπο οι φωτιές σε Σταμάτα, Κερατέα, Ζάκυνθο, Δίστομο, Ριτσώνα

Xωρίς ενεργό μέτωπο οι φωτιές σε Σταμάτα, Κερατέα, Ζάκυνθο, Δίστομο, Ριτσώνα Φωτογραφία: sooc
Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι η φωτιά στη Σταμάτα, ενώ καλύτερη είναι η εικόνα και στην Πλάκα Κερατέας.

Ολονύχτια μάχη της πυροσβεστικής με τις φωτιές σε όλη τη χώρα.

145 πυροσβέστες και 7 πεζοπόρα τμήματα και 42 οχήματα κατάφεραν να θέσουν σε έλεγχο τη φωτιά στη Σταμάτα πριν πάρει άσχημη τροπή.

Η φωτιά που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα της Κυριακής σε δασική έκταση στη Σταμάτα δίπλα σε κατοικημένες περιοχές και εν μέσω σφοδρών ανέμων, μετά τις τεράστιες προσπάθειες των επίγειων δυνάμεων και την καθοριστική συνεισφορά των εναέριων μέσων δεν έχει πλέον ενεργό μέτωπο και εντοπίζονται μικρές διάσπαρτες εστίες μέσα στο δάσος. 

Λόγω της πυρκαγιάς εκδόθηκαν 5 μηνύματα του 112 και πραγματοποιήθηκε εκκένωση των περιοχών της Αμυγδαλέζας, της Ροδόπολης και της Γαλήνης.

Ένας άνδρας 45 ετών από την περιοχή έχασε τη ζωή του προσπαθώντας να απομακρυνθεί από τη φωτιά. Έγιναν προσπάθειες να τον επαναφέρουν και μεταφέρθηκε στο κέντρο υγείας Καπανδρίτιου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Στην Κερατέα η φωτιά ξέσπασε λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι στην περιοχή Πλάκα , οι δυνάμεις αντιμετωπίζουν διάσπαρτες εστίες μέσα στις καμένες περιοχές. Στο σημείο παραμένουν και επιχειρούν 138 πυροσβέστες με 8 πεζοπόρα τμήματα και 39 οχήματα.

Και στην πυρκαγιά της Κερατέας ήχησε πολλές φορές το 112, καθώς κρίθηκε αναγκαίο να απομακρυνθούν οι κάτοικοι των περιοχών Παλαιοκαμάριζα, Μαρκάτι, Πλάκα, Πανόραμα, Άγιος Γεώργιος Θορικού και Άγιος Κωνσταντίνος προς ασφαλή κατεύθυνση.

Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών στην Κερατέα και στη Σταμάτα Αττικής, παρέχουν πλήθος εθελοντών και εθελοντικών οχημάτων αλλά και υδροφόρες και μηχανήματα έργου που έχουν διατεθεί από την Περιφέρεια Αττική και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.

Έσβησαν οι φωτιές σε Δίστομο και Ζάκυνθο

Φωτιά σημειώθηκε και στο Δίστομο όπου για την κατάσβεση σε δασική έκταση, βορειανατολικά, επιχείρησαν τη νύχτα 56 πυροσβέστες με 15 οχήματα και 2 ομάδες πεζοπόρου τμήματος. Από την φωτιά δεν απειλήθηκαν κατοικίες και τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας δεν παρουσιάζει ενεργό μέτωπο.

H φωτιά στη Ριτσώνα εξακολουθεί να καίει, ωστόσο το μέτωπο βρίσκεται υπό έλεγχο και είναι οριοθετημένο.

Φωτιά ξέσπασε το βράδυ της Κυριακής και σε δασική έκταση με χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Αγία Μαρίνα της Ζακύνθου.

Το μέτωπο της φωτιάς ήταν σχετικά μεγάλο, ενώ η περιοχή που ξέσπασε ήταν δύσβατη αλλά δεν απειλήθηκαν κατοικίες.

Για την κατάσβεση της φωτιάς  επιχείρησαν 14 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ζακύνθου και 30 άνδρες ενώ πλέον δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο.

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στο ύψος του περιφερειακού δρόμου, στα Γεράνεια Όρη στο Λουτράκι Κορινθίας..

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Συντονιστικό της Πυροσβεστικής, στο πεδίο, επιχείρησαν 10 πυροσβεστικά οχήματα, με 24 περίπου άνδρες και 7 άτομα, πεζοπόρο τμήμα.