Ελλάδα

Κύμα καύσωνα στην Ευρώπη: Τι θερμοκρασίες προβλέπονται για την Ελλάδα

Κύμα καύσωνα στην Ευρώπη: Τι θερμοκρασίες προβλέπονται για την Ελλάδα Φωτογραφία: Eurokinissi
Κόκκινος βάφεται ο μετεωρολογικός προγνωστικός χάρτης της Ευρώπης, τις επόμενες ημέρες

Κύμα καύσωνα βρίσκεται προ των πυλών στην Ευρώπη και η Ελλάδα έχει δεσπόζουσα θέση στους τελευταίους προγνωστικούς χάρτες, που βάφονται με... σκούρο κόκκινο.

Σύμφωνα με το www.express.co.uk, τις επόμενες ημέρες τα 40άρια θα «χτυπήσουν» τα τουριστικά hotspots της Ευρώ[ης, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας, την ώρα που οι Βρετανοί ετοιμάζουν βαλίτσες για τις καλοκαιρινές διακοπές τους.

Οι χάρτες από το WXCHARTS δείχνουν το βαθύ κόκκινο χρώμα να σκεπάζει την ήπειρο τις επόμενες ημέρες.

Η θερμοκρασία στην Ισπανία θα φθάσει τους 42 βαθμούς Κελσίου την Πέμπτη. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα χτυπήσουν τον νότο. Η περιοχή γύρω από τη Σεβίλλη προβλέπεται να δει τον υδράργυρο να φθάνει τους 41 βαθμούς Κελσίου, όπως και η περιοχή μεταξύ των ανδαλουσιάνικων πόλεων Κόρδοβα και Χαέν.

ispania 4b624

Το δημοσίευμα κάνει αναφορά και στην Ελλάδα, όπου οι τουρίστες αναμένεται να βιώσουν... καυτό καλοκαίρι. Οπως επισημαίνεται, οι θερμοκρασίες στην περιοχή γύρω από τη Λάρισα θα εκτοξευτούν στους 42 βαθμούς Κελσίου τις επόμενες δύο ημέρες.

larisa b31fa

Σαραντάρια θα δουν και οι περιοχές γύρω από τα Καμένα Βούρλα, ενώ δεκάδες άλλες πόλεις θα φτάσουν τους 30 βαθμούς Κελσίου, τονίζει το δημοσίευμα.

Το κύμα καύσωνα έρχεται καθώς οι πολύ υψηλές θερμοκρασίας ήδη σαρώνουν την ήπειρο. 

Διάφορα μέρη της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, της Ιταλίας, των Καναρίων Νήσων, της Ισπανίας, της Τουρκίας και της Κύπρου, αντιμετωπίζουν ασυνήθιστα ζεστό καιρό και καύσωνες με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 40 βαθμούς.

Προειδοποιήσεις

Στην Ιταλία, έχουν εκδοθεί προειδοποιήσεις για καύσωνα επιπέδου 3 - το υψηλότερο επίπεδο - για τη Ρώμη, την Περούτζια και το Παλέρμο, ενώ η Ελλάδα - ένα άλλο σημαντικό hotspot για τους Βρετανούς ταξιδιώτες - έχει προειδοποιήσει για ακραίες καιρικές συνθήκες, καθώς αναμένονται θερμοκρασίες ρεκόρ.

Οι Ισπανοί μετεωρολόγοι εξέδωσαν επίσης προειδοποιήσεις για την ασφάλεια των ταξιδιωτών όσον αφορά τον καιρό τις τελευταίες ημέρες, συμπεριλαμβανομένης μιας κίτρινης προειδοποίησης για τις υψηλές θερμοκρασίες στη νότια περιοχή της Ανδαλουσίας.

Η Τουρκία έχει εκδώσει αρκετές προειδοποιήσεις για τις καιρικές συνθήκες αυτόν τον μήνα, συμπεριλαμβανομένων προειδοποιήσεων για καταιγίδες, ανέμους και θερμοκρασίες, ενώ αρκετές πυρκαγιές ξέσπασαν στη χώρα λόγω της ακραίας ζέστης.

kafsonas2 35c97

Ο William Spencer, από τον Βρετανικό Ερυθρό Σταυρό, δήλωσε: «Οι καύσωνες γίνονται όλο και πιο συχνοί και χειροτερεύουν λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οι υψηλές θερμοκρασίες δυσκολεύουν τη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού και όλοι πρέπει να φροντίζουμε να διαχειριζόμαστε τους κινδύνους για την υγεία από τη ζέστη. Εάν ταξιδεύετε σε μια χώρα που βιώνει ακραία ζέστη, υπάρχουν διάφορα μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να διατηρήσετε τον εαυτό σας και τους άλλους ασφαλείς».