Οικονομία

Οριακή εξασθένιση του οικονομικού κλίματος τον Ιούνιο

Οριακή εξασθένιση του οικονομικού κλίματος τον Ιούνιο
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα που καταρτίζει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) σημείωσε οριακή υποχώρηση τον Ιούνιο, καταγράφοντας 110,6 μονάδες έναντι 111,0 μονάδων τον Μάιο.

Η πτώση αυτή προέρχεται από τους τομείς της βιομηχανίας και του λιανικού εμπορίου, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη παρουσίασε ήπια άνοδο, όπως και οι τομείς των υπηρεσιών και των κατασκευών.

Αρκετοί παράγοντες επηρεάζουν το κλίμα αυτό. Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών έχουν αυξήσει την πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα στην Ευρώπη, μια κατάσταση που φαίνεται ότι θα συνεχιστεί. Στην Ελλάδα, το πολιτικό περιβάλλον ήταν έντονο, οδηγώντας σε έναν μικρής κλίμακας κυβερνητικό ανασχηματισμό. Οι επιδράσεις στην οικονομική πολιτική αναμένονται να φανούν από το φθινόπωρο.

Η θερινή περίοδος αναμένεται να ενισχύσει τα εισοδήματα λόγω της ισχυρής τουριστικής κίνησης, με θετικές επιδράσεις σε διάφορους κλάδους και την απασχόληση. Παράλληλα, ο πληθωρισμός παρουσιάζει σταδιακή αποκλιμάκωση, αν και το πρόβλημα της ακρίβειας παραμένει έντονο. Το 58% των νοικοκυριών αναμένει νέα άνοδο των τιμών, ενώ το 61% δηλώνει ότι δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει οικονομικά.

Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας ενισχύθηκαν, ενώ διατηρήθηκαν αισιόδοξες οι αντίστοιχες για τη δική τους οικονομική κατάσταση. Παράλληλα, βελτιώθηκαν αισθητά οι προβλέψεις για μείζονες αγορές ενώ εξασθένισε η πρόθεση για αποταμίευση.

Στη βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση υποχώρησε αισθητά, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα ενισχύθηκαν ελαφρά ενώ οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες εξασθένισαν.

Στις κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων περιορίστηκαν σημαντικά, ενώ παράλληλα οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση ενισχύθηκαν αισθητά.

Στο λιανικό εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις εξασθενούν ελαφρά, με το ύψος των αποθεμάτων να αποκλιμακώνεται και τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των πωλήσεων να υποχωρούν έντονα.

Στις υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων κλιμακώνονται αισθητά, ενώ παράλληλα εξασθενούν οριακά οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης να ενισχύονται ήπια.