Ελλάδα

«Κομμένος» ο καφές στις καφετέριες

«Κομμένος» ο καφές στις καφετέριες
Χάθηκε οριστικά η μαχη με την ακρίβεια καθώς το πιο φθηνό ευρείας κατανάλωσης προϊόν από χθες εκτινάχθηκε στα ύψη με το ΦΠΑ να επιστρέφει στο 24%.

«Εμείς επειδή δίνουμε νερό δώρο με τον καφέ σκεφτόμαστε η να κόψουμε το νερό το οποίο κι αυτό αυξήθηκε και προτεινόμενη τιμή λιανικής πάει από τα 0,50 λεπτά στα 0,60 λεπτά ή ανεβάσουμε και εμείς τον καφέ», αναφέρουν αρκετοί ιδιοκτήτες στο Dnews.

Αυτές είναι και οι πρώτες αυξήσεις αφού όσο περνάει ο καιρός η τελική τιμή του καφέ θα αυξάνεται η οποία θα παρασύρει υπηρεσίες και κόστη. Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες το Dnews σε καφετέρια που βρίσκεται σε πλατεία στην Αθήνα και όχι σε κάποια ταράτσα στο κέντρο όπου τα ενοίκια και τα έξοδα είναι τα διπλάσια, το φρέντο εσπρέσο στοιχίζει 3,80 ευρώ εκ των οποίων τα 0,74 λεπτά αντιστοιχούν στο 24% του ΦΠΑ. Το ίδιο ισχύει και για το ξινόνερο το οποίο πωλείται στα 3,50 ευρώ με τα 0,68 λεπτά να πηγαίνουν στο ΦΠΑ.

Ιδιοκτήτες καφέ μιλούν στα Dnews και αναφέρουν πως οι επιχειρήσεις τους δεν μπορούν πλέον να απορροφήσουν το έξτρα κόστος.

kafes383_censored_ce761.jpeg

«Το ΦΠΑ επέστρεψε στο 24% όπως και στα υπόλοιπα προϊόντα, αυτό σημαίνει ότι και η τιμή του καφέ θα ανέβει. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο, φοβόμαστε όμως ότι αυτή η συνθήκη θα επηρεάσει και τα υπόλοιπα κόστη. Είναι ένα ντόμινο. Η κυβέρνηση οφείλει να κάνει κάτι ουσιαστικό πέρα από τις αυξήσεις διότι τα μαγαζιά θα βάζουν λουκέτο το ένα πίσω από το άλλο», δηλώνει ο κ. Σπύρος υπεύθυνος σε καφετέρια.

Από την πλευρά του ο κ. Σωτήρης ιδιοκτήτης καφετέριας που πουλάει αποκλειστικά και μόνο καφέ αναφέρει ότι η τιμή του κιλού έχει αυξηθεί κατά δύο ευρώ από την 1η Ιουλίου.

«Ακόμα και αν κάποιος δεν ανήκει στο κλάδο της εστίασης καταλαβαίνει ότι τα δύο ευρώ πάνω συν το 24% ΦΠΑ στην τελική τιμή του καφέ δεν μπορεί να απορροφηθεί. Αυτό είναι το ένα αρνητικό, το άλλο είναι πως τα έσοδα μας θα μειωθούν αισθητά καθώς ο κόσμος δεν θα μπορεί να έρχεται και να πίνει τον καφέ του στα μαγαζιά με την ίδια συχνότητα λόγω των αυξημένων τιμών. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη και ειλικρινά δεν γνωρίζω ποιο θα είναι το αποτέλεσμα μας».

kafes3832_censored_11382.jpeg

Τι ισχύει για το φαγητό

Σύμφωνα με τις οδηγίες, η επιτόπια κατανάλωση των προσφερόμενων ειδών στους χώρους των καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και συναφών επιχειρήσεων, όπως είναι οι πιτσαρίες, τα οβελιστήρια, τα ταχυφαγεία, τα αναψυκτήρια, τα σνακ - μπαρ, τα γαλακτοπωλεία και τα λοιπά καταστήματα διάθεσης ειδών διατροφής για επιτόπια κατανάλωση, όπως λουκουμάδων, μπουγάτσας και κάθε είδους πιτών, παγωτών, κλπ. είναι η διάθεση επιτραπέζιων σκευών και λοιπού εξοπλισμού, η υπηρεσία σερβιρίσματος, ο καθαρισμός του χώρου και των τραπεζιών κ.ά. υπάγεται σε ΦΠΑ με συντελεστή 24%.

Σε περίπτωση πώλησης τροφίμων και ποτών από αναψυκτήριο το οποίο διαθέτει, για περιορισμένο αριθμό πελατών, απλούς πάγκους γύρω από τους οποίους οι πελάτες μπορούν να σταθούν, για περιορισμένο χρόνο, για να καταναλώσουν τα είδη που αγόρασαν, χωρίς την παροχή οποιασδήποτε άλλης υπηρεσίας εστίασης, εφαρμόζεται ο συντελεστής ΦΠΑ που αντιστοιχεί σε κάθε αγαθό.