Ελλάδα

Κάνουν τον καφέ είδος πολυτελείας: Το βάρος και πάλι στους καταναλωτές με την αύξηση του ΦΠΑ

Κάνουν τον καφέ είδος πολυτελείας: Το βάρος και πάλι στους καταναλωτές με την αύξηση του ΦΠΑ
Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η επαναφορά του ΦΠΑ στο 24%, από την 1η Ιουλίου, στον καφέ όπου σερβίρεται στα καταστήματα. Οι επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης εκφράζουν την ανησυχία τους προβλέποντας παράλληλα νέες αυξήσεις στην τιμή του καφέ.

Ιδιοκτήτες μιλούν στο Dnews για τις νέες ανατιμήσεις που θα φέρει η αύξηση του ΦΠΑ. Οι ίδιοι σημειώνουν πως αδυνατούν να απορροφήσουν ακόμα μία αύξηση, η οποία δυστυχώς θα περάσει στην «τσέπη του πελάτη».

«Αυτή την στιγμή ο καφές για τους καθήμενους στοιχίζει μέσο όρο, το φρέντο εσπρέσο για παράδειγμα 4 ευρώ, με το ΦΠΑ στο 13%. Από 1η Ιουλίου θα πάει στο 24%. Είναι αδύνατον να επωμιστούμε αυτό το έξοδο την ώρα μάλιστα που η διεθνής τιμή της πρώτης ύλης συνεχίζει να αυξάνεται. Αυτό φυσικά θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στα ταμεία μας αφού ο κόσμος με την σειρά του και με το δίκιο του πιστεύω πως θα ελαττώσει τον καφέ. Από τα 4 ευρώ σίγουρα θα πάει στα 4.50 ευρώ. Είναι πολλά χρήματα απλά για ένα καφέ. Αν το καλό σκεφτείς είναι πάνω από 50 ευρώ τον μήνα αν πας για ένα καφέ μόνο τρεις φορές την εβδομάδα. Αυτό το ποσό κάποιος μπορεί να το δώσει για να πληρώσει ένα λογαριασμό», δηλώνει στο Dnews ιδιοκτήτης καφέ στο κέντρο της Αθήνας.

Από 1ης Ιουλίου, ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% σε καφέ, κακάο, τσάι και χαμομήλι παραμένει μόνο για τις περιπτώσεις της παραλαβής από το κατάστημα και του delivery, και επανέρχεται στο 24% στα σερβιριζόμενα, κατά αναλογία με τα υπόλοιπα μη αλκοολούχα ποτά.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η εστίαση έχει αυξημένα κατά 42% λειτουργικά έξοδα, με μόνο το 12% να έχει περάσει στον καταναλωτή.

«Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση στο τέλος πολλά μαγαζιά θα κλείσουμε», αναφέρει στο Dnews ο κ. Άγγελος ιδιοκτητης καφέ - εστιατορίου και συνεχίζει. «Ενοίκιο, ενέργεια, γενικώς τα λειτουργικά έξοδα, οι πρώτες ύλες, οι τιμές τους αυξάνονται συνεχώς. Πόσα να απορροφήσουμε και πόσο να ανεβάσουμε τις τιμές μας; Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει παρέμβει έμπρακτα και απλά ανακοινώνει μέτρα κατά της ακρίβειας που δεν έχουν καμία ουσία. Τώρα θα έχουμε και τον καφέ ο οποιος είναι ήδη ακριβός, θα αυξηθεί κι άλλο. Πείτε μετά πόσοι θα έρθουν να κάτσουν για ένα καφέ; Και αυτοί που θα έρθουν θα κάτσουν δύο ώρες στο μαγαζί έχοντας παραγγείλει μόνο έναν καφέ και τίποτα παραπάνω. Αυτό είναι ζημιά για το κατάστημα. Τόσο δύσκολο είναι να το αντιληφθούν οι υπεύθυνοι;», αναρωτιέται.

Σημειώνεται πως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) απέστειλε και σχετική επιστολή προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη, ζητώντας την οριζόντια διατήρηση ΦΠΑ στο 13% στον καφέ καθώς και στα μη αλκοολούχα ποτά.

«Μας είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιληφθούμε με ποια λογική προχωράτε σε αυτή την αύξηση, όταν ήδη ο καφές επιβαρύνεται και με ειδικό φόρο κατανάλωσης (από το 2017). Ο αυξημένος ΦΠΑ, από τις επιχειρήσεις εστίασης που θα κληθούν να τον εφαρμόσουν, θα μετακυλιστεί εξ ολοκλήρου στον καταναλωτή, δεδομένου ότι η διεθνής τιμή του καφέ το τελευταίο εξάμηνο έχει αυξηθεί στην μεν ποικιλία Arabica κατά 17% στη δε ποικιλία Robusta κατά 50%. Αυτή η χαώδης απόσταση μεταξύ λόγων και πράξεων έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στον κλάδο. Και δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά καθώς η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει ότι δεν θα αυξήσει κανέναν φόρο αλλά ήδη το έχει κάνει δυο τουλάχιστον φορές, μια με την αύξηση του ΦΠΑ στα σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά και μια εντός των προσεχών ολίγων ημερών με την αντίστοιχη αύξηση στον καφέ» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.

Από την πλευρά τους οι καταναλωτές δηλώνουν πως θέλοντας και μη θα αναγκαστούν να μειώσουν αισθητά τους καφέδες.

«Πηγαίναμε για καφέ τρεις φορές την εβδομάδα περίπου. Είτε το Σαββατοκύριακο, είτε κάποια ημέρα μέσα στην εβδομάδα μετά τη δουλειά. Τώρα θα κοπεί και αυτό. Αν είναι να πιω ένα φρεντο και να χρειάζομαι 5 ευρώ, ευχαριστώ αλλά δεν θα πάρω. Δεν είναι ότι δεν θέλω αλλά με ένα μισθό των 800 ευρώ θα είναι πλέον και αυτό απαγορευτικό. Οδεύουμε με μαθηματική ακρίβεια προς τον γκρεμό. Για μπάνιο δεν μπορούμε να πάμε γιατί είναι πανάκριβα, διακοπές το ίδιο, για το σούπερ μάρκετ και τα ενοίκια δεν έχω να σχολιάσω κάτι, τώρα θα κόψουμε και τον καφέ. Περίφημα!», λέει στο Dnews ιδιωτικός υπάλληλος.