Οικονομία

Εξετάζεται η επιβράβευση των συνεπών φορολογουμένων - Αυτό είναι το σχέδιο

Εξετάζεται η επιβράβευση των συνεπών φορολογουμένων - Αυτό είναι το σχέδιο Φωτογραφία: pexels
Στόχος να ενισχυθεί η φορολογική συνέπεια και συμμόρφωση των πολιτών και επιχειρήσεων.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει την εισαγωγή ενός νέου σχεδίου επιβράβευσης για τους συνεπείς φορολογούμενους, με στόχο τη μείωση των κρατήσεων για τη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας, μεγαλύτερες εκπτώσεις για εφάπαξ πληρωμές φόρων και το σταδιακό ξεκλείδωμα δεσμευμένων τραπεζικών λογαριασμών.

Αυτές οι προτάσεις αναμένεται να ενισχύσουν τη φορολογική συνέπεια και συμμόρφωση των πολιτών και επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο περιλαμβάνει τα εξής μέτρα:

Θα δημιουργηθεί προφίλ για κάθε οφειλέτη και όσοι είναι συνεπείς στην εξόφληση των φορολογικών τους υποχρεώσεων θα επιβραβεύονται με μειωμένες κρατήσεις. Σήμερα, η Εφορία μπορεί να κρατήσει έως και το 70% των χρημάτων από την πώληση ακινήτων για όσους έχουν ρυθμισμένες οφειλές. Με το νέο μέτρο, αυτό το ποσοστό μπορεί να μειωθεί σημαντικά, ανάλογα με τη συνέπεια του οφειλέτη.

Μέχρι το τέλος του έτους, αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση που προβλέπει σταδιακή αύξηση του ακατάσχετου ορίου των 1.250 ευρώ για τους συνεπείς οφειλέτες. Το ακατάσχετο όριο θα αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό και το ποσό των δόσεων που εξοφλούν οι οφειλέτες, δίνοντας μεγαλύτερη ελευθερία στους συνεπείς πληρωτές.

Το φθινόπωρο θα εξεταστεί η αύξηση της έκπτωσης φόρου για όσους εξοφλούν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος πριν την καταληκτική ημερομηνία. Η έκπτωση σήμερα είναι 3% για όσους πληρώνουν εφάπαξ έως την 31η Ιουλίου. Επίσης, θα εξεταστούν κίνητρα για τους φορολογούμενους που θα υποβάλουν νωρίτερα τη φορολογική τους δήλωση