Ελλάδα

Τραγωδία με νεκρή ιστιοπλόο: «Το σκάφος πέρασε από πάνω της και χτυπήθηκε από το πηδάλιο»

Τραγωδία με νεκρή ιστιοπλόο: «Το σκάφος πέρασε από πάνω της και χτυπήθηκε από το πηδάλιο» Φωτογραφία: Eurokinissi
Στην περιοχή έπνεαν άνεμοι εντάσεως πάνω από 9 μποφόρ, όταν ένα τεράστιο κύμα έριξε την αθλήτρια στη θάλασσα

Ακραίες ήταν οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν μεταξύ Κάσου και Καρπάθου κατά τη διάρκεια του διεθνούς ιστιοπλοϊκού αγώνα Aegean 600, όπου βρήκε τραγικό θάνατο μία 40χρονη αθλήτρια, μέλος πληρώματος.

Ο Γιάννης Μαραγκουδάκης, πρόεδρος του Πανελληνίου Ομίλου Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θαλάσσης, περιέγραψε στο Action 24 τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η αθλήτρια έχασε τη ζωή της. «Χθες, λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα, ενώ τα σκάφη κατευθύνονταν προς την Κάσο, διερχόμενοι από τη Σαντορίνη, μέσα στο Καρπάθιο πέλαγος, οι ανεμολογικές συνθήκες ήταν δυσχερείς, οι άνεμοι ξεπέρασαν και τα 9 μποφόρ και ένα τεράστιο κύμα πήρε από την πρύμη του σκάφους δύο άτομα, έναν άνδρα και μία γυναίκα, ρίχνοντάς τους μέσα στη θάλασσα. Το σκάφος πέρασε πάνω από την κοπέλα και τη χτύπησε με το πηδάλιο και προφανώς έχασε τις αισθήσεις της».

Το πλήρωμα προχώρησε σε όλες τις προβλεπόμενες κινήσεις για να ανασύρει τα δύο άτομα. Οταν αυτό επετεύχθη, διαπιστώθηκε ότι «η κοπέλα είχε χάσει τις αισθήσεις της», σύμφωνα με τον κ. Μαραγκουδάκη.

Στη συνέχεια, το σκάφος με τη συνοδεία του Λιμενικού, πήγε στο λιμάνι της Κάσου όπου ο γιατρός διαπίστωσε τον θάνατο της κοπέλας, Ουκρανή στην καταγωγή με γαλλική υπηκοότητα.

Ερωτηθείς αν ο αγώνας αυτός διεξάγεται ανeξαρτήτως καιρικών συνθηκών, ο κ. Μαραγκουδάκη απάντησε: «Ναι, ανεξαρτήτως. Σε όλο τον κόσμο πάντα αυτό συμβαίνει».

«Ακούσαμε από τον ασύρματο ότι υπάρχει άνθρωπος στη θάλασσα»

Οπως έλεγαν και οι προβλέψεις, σε εκείνο το σημείο, μεταξύ Κάσου και Καρπάθου, περιμέναμε πολύ δύσκολες συνθήκες, οπότε η προετοιμασία θα έπρεπε να είναι η ανάλογη, είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, μέλος άλλου πληρώματος που συμμετείχε στον αγώνα.

«Οι συνθήκες ήταν ακόμη πιο δύσκολες απ’ ότι περιμέναμε με αποτέλεσμα να έχουμε 45-60 κόμβους αέρα, κάτι που σημαίνει ότι για τα μικρά σκάφη, σαν το δικό μας, θέλει τεράστια προσοχή», πρόσθεσε.

Πώς αντέδρασε o ίδιος όταν ενημερώθηκε για το περιστατικό; «Ακούσαμε στο VHF ότι υπάρχει άνθρωπος στη θάλασσα. Έγιναν όλες οι προβλεπόμενες κινήσεις με το στίγμα κ.λπ. Κινητοποιήθηκε άμεσα όλος ο μηχανισμός, απ’ ότι ακούσαμε και από το ελικόπτερο. Έκτοτε δεν είχαμε επαφή γιατί δυσκόλεψαν πολύ οι συνθήκες και η νύχτα ήταν εξαιρετικά δύσκολη», συμπλήρωσε ο αθλητής.

Ερωτηθείς αν έπρεπε να διακοπεί ο αγώνας, είπε: «Δεν έχει καμία σχέση αν συνεχίζεται ή όχι. Ειναι στην ευχέρεια του κάθε σκάφους, μπορεί να εγκαταλείψει όποτε θέλει».

Η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος

«Τις βραδινές ώρες χθες, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Κάσου για πτώση στη θάλασσα δύο μελών του πληρώματος ενός ιστιοφόρου (Ι/Φ) σκάφους σημαίας Ισπανίας, το οποίο έπλεε βορειοδυτικά του νησιού. Τα άτομα πληρώματος περισυνελλέγησαν από το Ι/Φ, όμως μία 40χρονη (υπήκοος Γαλλίας), ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της. Στην περιοχή μετέβη Ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., όπου εντόπισε το Ι/Φ και το συνόδευσε στο λιμάνι της Κάσου. Από ιατρό του Π.Π.Ι. Κάσου διαπιστώθηκε ο θάνατος της 40χρονης αλλοδαπής, η σορός της οποίας πρόκειται να μεταφερθεί στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Ρόδου για διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής. Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Κάσου.

Επισης τις βραδινές ώρες χθες ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Καρπάθου από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για τον τραυματισμό ενός 61χρονου επιβαίνοντα ιστιοφόρου (Ι/Φ) σκάφους σημαίας Πολωνίας που συμμετείχε στον αγώνα. Το Ι/Φ σκάφος κατέπλευσε με ασφάλεια στο λιμάνι Πηγαδίων Καρπάθου συνοδευόμενο από το Ε/Ρ – Α/Ψ «ΝΗΣΟΣ ΣΑΡΙΑ» Τ. Διαφανίου 24. Ο 61χρονος αποβιβάσθηκε και διακομίστηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γ.Ν. Καρπάθου. Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Καρπάθου».

H ανακοίνωση των διοργανωτών

«Οι εξαιρετικά ισχυρές εντάσεις του Μελτεμιού που επικρατούσαν στο Καρπάθιο Πέλαγος δυσκόλεψαν το στόλο του Aegean 600, ο οποίος πραγματοποιεί τον περίπλου του Αιγαίου σε μία διαδρομή 600 ναυτικών μιλίων χωρίς σταθμό, με αποτέλεσμα 14 σκάφη να εγκαταλείψουν τον αγώνα. Δυστυχώς οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες είχαν σαν αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της μία 40χρονη υπήκοος Γαλλίας από το σκάφος HEAVEN, βορειοδυτικά της Κάσου. Η 40χρονη βρέθηκε στη θάλασσα με σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι και οι προσπάθειες ανάνηψης της δεν τελεσφόρησαν.

Ολόκληρη η ιστιοπλοϊκή οικογένεια και οι ιδιαιτέρως οι διοργανωτές εκφράζουν τη βαθιά λύπη τους για το συμβάν.

Στο μεταξύ, στις 03.18.52 τα ξημερώματα της Τρίτης το τριμαράν ZOULOU του Έρικ Μάρις με σημαία Γαλλίας πέρασε την γραμμή του τερματισμού στο Σούνιο πραγματοποιώντας νέο ρεκόρ ταχύτητας στον αγώνα με χρόνο 1 μέρα 13 ώρες 18 λεπτά και 52 δευτερόλεπτα. Για την απόσταση των 605 ναυτικών μιλίων της διαδρομής του αγώνα, αυτό σημαίνει μέση ωριαία ταχύτητα 16.2 κόμβων.

Μόλις 1 λεπτό και 21 δευτερόλεπτα πίσω από το ZOULOU τερμάτισε το τριμαράν ARGO του Τζέισον Κάρολ με σημαία Αμερικής. Τα δύο σκάφη βρίσκονταν επικεφαλής εναλλάξ σε όλη τη διάρκεια του αγώνα».