Ελλάδα

Συγκινεί η απώλεια του καθηγητή Δημήτρη Λουκόπουλου

Συγκινεί η απώλεια του καθηγητή Δημήτρη Λουκόπουλου
Η επιστημονική κοινότητα θρηνεί έναν επιδραστικό επιστήμονα, έναν σπουδαίο πανεπιστημιακό δάσκαλο και έναν εξαίρετο άνθρωπο

Ο Δημήτρης Λουκόπουλος ήταν Καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Συνεργαζόμενος Ερευνητής στο Εργαστήριο Αιματολογίας του ΙΙΒΕΑΑ της Ακαδημίας Αθηνών.

Την είδηση της απώλειάς του μοιράστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κορυφαίος Καθηγητής Γενετικής Στυλιανός Αντωναράκης: «Ο Καθηγητής Δημήτρης Λουκόπουλος ήταν ένας από τους μεγάλους της Αιματολογίας και ο μόχθος του συνέβαλε στην βελτίωση της ζωής των συνανθρώπων μας με γονιδιωματικές παθήσεις της αιμοσφαιρίνης», έγραψε ο κ. Αντωναράκης. «Στα επιστημονικά ήταν απόλυτα ενημερωμένος, στα πολιτικά συνετός, στα πανεπιστημιακά συγκρατημένα αισιόδοξος, στη φιλία σταθερός, στις συμβουλές αδελφικός, στην έρευνα ζυγισμένα ενθουσιώδης…Υποστήριζε πως χρέος των Ελλήνων επιστημόνων είναι η επιστροφή και η προσφορά στον τόπο μας. Θέλω να χειροκροτήσω τη ζωή και το έργο του και κλίνοντας το γόνυ να τον ευχαριστήσω για αυτό που ήταν, για την σημαντική προσφορά του στον πάσχοντα και για τη φιλία του», συμπλήρωσε.

Ο Δημήτρης Λουκόπουλος γεννήθηκε το 1935 και αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από οπού και έλαβε το Διδακτορικό του. Έλαβε υποτροφίες από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, τη Γαλλική Κυβέρνηση, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (ΝΙΗ) και τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού (Hôpital Saint-Louis), στο Πανεπιστήμιο της Utah, και στο Πανεπιστήμιο Harvard, αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Κατά τα έτη 1993-2002 διετέλεσε Διευθυντής της Α΄ Παθολογικής Κλινικής και του ομώνυμου Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Από το 2002-2005 άσκησε διοικητικά καθήκοντα ως Διευθυντής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (IIBEAA). Ηγήθηκε του Εργαστηρίου Αιματολογίας του ΙΙΒΕΑΑ από το 2002 μέχρι λίγες μέρες προ του θανάτου του με συνέπεια και όραμα.

Υπήρξε Πρόεδρος και ενεργό μέλος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, Μέλος της Επιτροπής Εκπαίδευσης στην Αιματολογία και Project Leader (μέσω Προγράμματος Leonardo da Vinci) της Ευρωπαϊκής Αιματολογικής Εταιρείας (European Haematology Association, EHA) για την αναγνώριση (accreditation) της εκπαίδευσης στην Αιματολογία στην Ευρώπη (2002 μέχρι 2007), και μέλος της Διεθνούς Επιτροπής (International Committee) της Αμερικανικής Αιματολογικής Εταιρείας (American Society of Hematology).

Διετέλεσε ακόμη Προέδρος ή μέλος πολλών Διοικητικών Επιτροπών των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας, και της ΓΓΕK (πρώην ΓΓΕΤ), και εκπρόσωπος της Ελλάδος σε Επιτροπές ΒΙΟΜED της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο επίκεντρο της έρευνας οι αιμοσφαιρινοπάθειες

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΚΠΑ, οι κύριες ερευνητικές δραστηριότητές του καθηγητή Λουκόπουλου επικεντρώθηκαν στη μελέτη της παθοφυσιολογίας των θαλασσαιμικών συνδρόμων και στη μοριακή ταυτοποίηση των υποκείμενων γενετικών βλαβών. Ο καθηγητής συνέβαλε καθοριστικά στην ευρεία εφαρμογή της τεχνολογίας στην προγεννητική διάγνωση της θαλασσαιμίας και των αιμοσφαιρινοπαθειών, εφάρμοσε τεχνικές Μοριακής Βιολογίας και συνεισέφερε στην δημιουργία Ειδικής Μονάδας Θαλασσαιμίας, όπου αναπτύχθηκαν νέες τεχνολογίες, οι οποίες αργότερα αποτέλεσαν πρότυπα.

Άνοιξε επίσης τον δρόμο στη μελέτη των αιματολογικών κακοηθειών (με έμφαση στις κακοήθειες της μυελικής σειράς) με σκοπό την κατανόηση των υποκείμενων μηχανισμών παθογένειάς τους, τη γενετική διαγνωστική και την ανάδειξη προγνωστικών δεικτών για αυτές. Το τελευταίο του εγχείρημα ήταν ο μετασχηματισμός του πεδίου πρόληψης της θαλασσαιμίας και των λοιπών συχνών κληρονομικών νοσημάτων με την εφαρμογή αλληλούχησης DNA νέας γενιάς (NGS).

Οραματιζόταν την δημιουργία ενός Εθνικού Δικτύου Πρόληψης Κληρονομικών Νοσημάτων με σαφείς και προκαθορισμένες αρμοδιότητες των εμπλεκομένων φορέων ανάλογα με την εμπειρογνωμοσύνη τους, που θα εξασφάλιζε τόσο οικονομία κλίμακος όσο και την επιτυχή αναβάθμιση της πρόληψης με την εισαγωγή και την σταδιακή αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών γονιδιωματικής ανάλυσης.

Για την έρευνά του είχε λάβει χρηματοδότηση από εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς, είχε περισσότερες από 200 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές και είχε αποσπάσει αρκετές διακρίσεις, όπως την Officier de l’Ordre National du Mérite, από τη Γαλλική Κυβέρνηση (1987) και το Βραβείο της Ακαδημίας των Αθηνών (2001), για τη συμβολή του στην ‘εκρίζωση’ της θαλασσαιμίας στην Ελλάδα

Ο Δημήτρης Λουκόπουλος ήταν ένας ερευνητής με όραμα, ικανός και αθεράπευτα ενθουσιώδης. Ήταν ένας δάσκαλος της Αιματολογίας που όχι μόνο ενέπνευσε αλλά και διαμόρφωσε μια ολόκληρη γενιά φοιτητών και μετέπειτα επιστημόνων, δίνοντας τους σύγχρονα επιστημονικά εφόδια και ανοίγοντας τους ορίζοντές τους.

«Ο Δημήτρης Λουκόπουλος υπήρξε για μένα ένας αγαπητός άνθρωπος και σεβαστός δάσκαλος, καθώς ήταν ο επιβλέπων Καθηγητής μου στην διδακτορική μου διατριβή και με εισήγαγε στην μοριακή ιατρική, διδάσκοντάς μου ταυτόχρονα τον σεβασμό των ασθενών με κληρονομικά νοσήματα», αναφέρει ο Καθηγητής Γενετικής Χρήστος Γιαπιτζάκης, που είναι Υπεύθυνος της Μονάδας Στοματοπροσωπικής Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και συνεχίζει:

«Ο Καθηγητής Λουκόπουλος ήταν ένας από τους πρωτοπόρους διεθνώς στην έρευνα της παθοφυσιολογίας των αιμοσφαιρινοπαθειών και ένας από τους πρωτεργάτες του ελληνικού προγράμματος γενετικού ελέγχου μεσογειακής αναιμίας, το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα πρόληψης και σχεδόν εξάλειψης κληρονομικού νοσήματος παγκοσμίως. Για μένα, υπήρξε ένα παράδειγμα Καθηγητή προς μίμηση, αφού δεν με δίδαξε μόνο, αλλά και μου συμπαραστάθηκε έμπρακτα και με πολύτιμες συμβουλές σε κάθε στάδιο της συνεργασίας μας, αλλά και σε κάθε βασική φάση της καριέρας μου. Θα θυμάμαι με πολλή αγάπη την εύστροφη αντιμετώπιση κάθε ζητήματος, την φιλική απλότητά του και το αληθινό ενδιαφέρον του για τους συνεργάτες του, τους ασθενείς και την Ελληνική κοινωνία γενικότερα. Βασικό μάθημα που έλαβα από τον αγαπητό μου Καθηγητή είναι το χρέος που έχουν οι Έλληνες επιστήμονες στην χώρα μας και στο εξωτερικό να βοηθήσουν στην ανάπτυξη και ευημερία της Ελληνικής κοινωνίας. Θα τον θυμάμαι με αγάπη και σεβασμό. Θα χρωματίζει την σκέψη μου όσο ζω».

Για όσους ενδιαφέρονται, η Εξόδιος Ακολουθία θα γίνει την Πέμπτη 11.7.2024 και ώρα 10:30 στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Χαλάνδρι.