Ελλάδα

Ποινές έως 244 χρόνια και 4,5 εκατ. ευρώ σε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών

Ποινές έως 244 χρόνια και 4,5 εκατ. ευρώ σε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
Το κύκλωμα κατηγορείται ότι διακινούσε μετανάστες και πρόσφυγες από τον Έβρο προς την ενδοχώρα.

Ποινές κάθειρξης που συνολικά φτάνουν τα 244 χρόνια και χρηματικές ποινές έως 4,5 εκατ. ευρώ, επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης σε μέλη κυκλώματος που διακινούσαν παράνομα πρόσφυγες και μετανάστες. Η εκτιτέα ποινή ωστόσο είναι τα 20 χρόνια.

Το κύκλωμα κατηγορείται ότι διακινούσε μετανάστες και πρόσφυγες από τον Έβρο προς την ενδοχώρα. Η εγκληματική δραστηριότητα του πολυμελούς κυκλώματος αποκαλύφθηκε πέρσι τον Ιούνιο από αστυνομικούς του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης Αλλοδαπών της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης. Στο εδώλιο του Tριμελούς Εφετείου παραπέμφθηκαν να δικαστούν 15 άτομα.

Ανάμεσα τους και ένας Ιρακινός με «πρωταγωνιστικό» ρόλο στη δράση του κυκλώματος, που καταδικάστηκε με την ανώτερη ποινή- αυτή των 244 ετών κάθειρξης και της χρηματικής ποινής των 4.540.000 ευρώ. Το δικαστήριο έκρινε ένοχους ακόμα 7 αλλά αθώωσε τους 8. Ανάμεσα στους καταδικασθέντες είναι και ένας Έλληνας που είχε το ρόλο τού «προπομπού» και καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 145 ετών (και επιπλέον σε χρηματική ποινή 950.000 ευρώ).
Παράλληλα καταδικάστηκε και ένας ακόμα Έλληνας ιδιοκτήτης μάντρας στην Κατερίνη, όπου το κύκλωμα στάθμευε τα οχήματα με τα οποία πραγματοποιούνταν οι παράνομες μεταφορές.

Στον κατηγορούμενο ιδιοκτήτη της μάντρας επιβλήθηκε συνολική κάθειρξη 78 ετών και χρηματική ποινή 260.000 ευρώ. Ανάμεσα στα καταδικασθέντα μέλη του κυκλώματος είναι οδηγοί, ενώ η μικρότερη ποινή επιβλήθηκε σε μία γυναίκα που φέρεται να είχε περιφερειακό ρόλο, στην οποία επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 36 ετών και χρηματική ποινή 190.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την απόφαση των δικαστών, το κύκλωμα τέλεσε σε διάστημα τριών μηνών τουλάχιστον έξι παράνομα δρομολόγια, μεταφέροντας συνολικά 47 πρόσφυγες και μετανάστες, ο καθένας εκ των οποίων κατέβαλε για την μεταφορά του από τον Έβρο έως την ενδοχώρα χρηματικό ποσό από 2.000 έως 4.000 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εγκληματική οργάνωση κατείχε πλούσιο στόλο αυτοκινήτων, κάποια από τα οποία ήταν κλεμμένα ή προέρχονταν από χώρες του εξωτερικού, ενώ τα μέλη της χρησιμοποιούσαν πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας για να δυσχεραίνεται ο εντοπισμός τους από τις διωκτικές Αρχές.