Ελλάδα

Βία ανηλίκων: Βαριές καμπάνες για γονείς και ποινές χωρίς αναστολή για τους ανήλικους

Βία ανηλίκων: Βαριές καμπάνες για γονείς και ποινές χωρίς αναστολή για τους ανήλικους Φωτογραφία: Pexels/Karolina Kaboompics
Αυστηροποιούνται οι ποινές για την αντιμετώπιση της βίας ανηλίκων. Επί τάπητος και η μείωση του ορίου ηλικίας κατά έναν χρόνο, δηλαδή από τα 15 έτη στα 14, όπου ένας ανήλικος κατηγορούμενος λαμβάνει την ίδια ποινική μεταχείριση με έναν ενήλικο.

Αντίστροφα μέτρα ο χρόνος για την θεσμοθέτηση νέων αυστηρότερων ποινών και διοικητικών μέτρων για τους ανήλικους παραβάτες και τις οικογένειές τους.

Με φόντο τα συνεχιζόμενα περιστατικά βίας ανάμεσα σε ανήλικους, ετοιμάζεται πλέγμα διατάξεων από τα συναρμόδια Υπουργεία Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης του ανησυχητικού κοινωνικού φαινομένου.

Το περιεχόμενο της νομοθετικής ρύθμισης θα αναλύσουν σε λίγη ώρα, από κοινού, κατά την εισήγησή τους στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Γιώργος Φλωρίδης και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να αυστηροποιηθούν οι ποινές (και χρηματικές) για τους γονείς των ανηλίκων που διαπράττουν αδικήματα σωματικής βίας, εκβίασης, βιντεοσκόπησης και διακίνησης υλικού, μεταξύ άλλων.

Επιπλέον, για όσους ανήλικους τελούν κακουργήματα, έρχονται σκληρότερες ποινές χωρίς αναστολή, δηλαδή ποινές φυλάκισης που πρέπει να εκτίονται.

«Ενήλικας» ετών 14

Επί τάπητος, έχει τεθεί και η μείωση του ορίου ηλικίας κατά ένα χρόνο, δηλαδή από τα 15 έτη που ισχύει σήμερα, στα 14, όπου ένας ανήλικος κατηγορούμενος λαμβάνει την ίδια ποινική μεταχείριση με έναν ενήλικο. Σε μια τέτοια περίπτωση εφαρμογής του νόμου, θα μπορεί ένας 14χρονος να προφυλακιστεί, μετά την απολογία του για κακούργημα. Μέχρι σήμερα ο νόμος προβλέπει προαιρετική προφυλάκιση για κακούργημα για κατηγορούμενους άνω των 15 ετών.

Πρόσφατο παράδειγμα, η απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα για την προφυλάκιση του 17χρονου από το Άργος για το ξύρισμα με φαλτσέτα σε 12χρονο.