Ελλάδα

Καιρός: Ανάσες δροσιάς μετά από 15 μέρες - Έρχονται καταιγίδες

Καιρός: Ανάσες δροσιάς μετά από 15 μέρες - Έρχονται καταιγίδες
Ο καύσωνας επιτέλους μας αποχαιρετά, η πρόγνωση του Παναγιώτη Γιαννόπουλου

Καύσωνας ήταν και πάει καθώς όπως μαρτυρούν και όλα τα προγνωστικά μοντέλα, η θερμοκρασία αρχίζει να αποκλιμακώνεται και να επιστρέφει στα φυσιολογικά για την εποχή δεδομένα. Για περίπου 15 μέρες η χώρα ήταν σε κλοιό παρατεταμένου καύσωνα με το κύμα ζέστης να «επελαύνει» και τον υδράργυρο να χτυπάει κόκκινο, φτάνοντας μέχρι τους 43 σε πολλές περιοχές. 

Επί της ουσίας όλο αυτό το διάστημα είχαμε επί καθημερινής βάσης θερμοκρασίες 6-8 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα κανονικά επίπεδα για τον Ιούλιο. Όμως από αύριο Τρίτη 23 Ιουλίου αλλάζουν όλα τόνισε ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, επιβεβαιώνοντας τη λήξη του καύσωνα και την πολυπόθητη ανάσα δροσιάς. 

Μιλώντας για την αποδρομή του καύσωνα, ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, ανέφερε ότι η Τρίτη θα είναι η πρώτη ημέρα που μετά από καιρό δεν θα δούμε 40αρια. Μάλιστα στα ηπειρωτικά αναμένονται και τοπικές καταιγίδες, πιθανόν στα βορειοανατολικά να είναι τοπικά ισχυρές. Η πτώση της θερμοκρασίας θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. Όπως επίσης θα εκδηλωθούν ξανά και κυρίως στα βόρεια τοπικές καταιγίδες έως την Παρασκευή.

Αναλυτικότερα, την Τρίτη προβλέπεται μεταβολή του καιρού στα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα κυρίως στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη πιθανώς να είναι πρόσκαιρα έντονα. Βελτίωση τις βραδινές ώρες. Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στις υπόλοιπες περιοχές από βόρειες και στο Αιγαίο πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση . Στα βόρεια θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 36 έως 38 βαθμούς, στη νησιωτική χώρα τους 33 με 35 και τοπικά στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική προβλέπεται λίγες νεφώσεις, το μεσημέρι απόγευμα θα αυξηθούν και είναι πιθανόν κυρίως στα δυτικά να βρέξει για λίγο. Οι άνεμοι βόρειοι 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 25 έως 37 βαθμούς. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με πρόσκαιρη βροχή η καταιγίδα τις μεσημβρινές απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι ασθενείς. Η θερμοκρασία από 23 έως 35 βαθμούς.