Ελλάδα

Σαντορίνη: Καλούν σε απαράδεκτο lockdown τους κατοίκους για να κυκλοφορούν ελεύθερα οι τουρίστες

Σαντορίνη: Καλούν σε απαράδεκτο lockdown τους κατοίκους για να κυκλοφορούν ελεύθερα οι τουρίστες Φωτογραφία: Image by Fabrizio Ponchia from Pixabay
Θυμηδία προκαλεί η έκκληση προς τους κατοίκους της Θήρας να μην ενοχλούν τους τουρίστες που απολαμβάνουν την κρουαζιέρα τους στα μέρη τους.

Οι τουρίστες για ακόμη μια χρονιά δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας για τις καλοκαιρινές διακοπές καθώς κάθε εβδομάδα ο τουρισμός σπάει το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο. Οι τουριστικές αποβάσεις στα νησιά καλά κρατούν με την Σαντορίνη να κρατά τα σκήπτρα των προτιμήσεων των ταξιδιωτών κρουαζιέρας. Τα κρουαζιερόπλοια αγκυροβολούν στην καρδιά της καλντέρας και εξυπηρετούνται από το λιμάνι του Αθηνιού, αλλά και από τον όρμο των Φηρών.

Όμως οι παράπλευρες συνέπειες του κατακλυσμού του νησιού από κρουαζιερόπλοια είναι μεταξύ άλλων και ο τεράστιος αριθμός επισκεπτών που αποβιβάζονται ημερησίως από αυτά και ξεχύνονται στο νησί. Αριθμοί που μόνο απαρατήρητοι δεν περνούν αν σκεφτούμε τον ήδη πληθυσμό του νησιού αλλά και τους υπόλοιπους τουρίστες πλην κρουαζιέρας που απολαμβάνουν τις διακοπές τους. Κάπως έτσι η κατάσταση που δημιουργείται είναι φορτική και επιβαρυντική γεγονός που ωθεί σε λύσεις και προτάσεις που μάλλον ατυχείς πρέπει να θεωρηθούν.

Παρακαλούνται οι κάτοικοι της Σαντορίνης να μην...μετακινούνται για να μην εμποδίζουν τους τουρίστες

EIKONA KROYARIERA SANTORINI 266bc

Τις τελευταίες ώρες το γύρο το διαδικτύου προκαλώντας αλγεινή εντύπωση και περιπαικτικά σχόλια για την κατάσταση που δημιουργεί η έκρηξη τουρισμού και επισκεπτών κρουαζιέρας κάνει η ανακοίνωση - παράκκληση της Τοπικής Κοινότητας Θήρας προς τους ντόπιους να ελαττώσουν όσο περισσότερο μπορούν τις μετακινήσεις και τις δραστηριότητές τους δεδομένου ότι στο νησί θα φτάσουν σήμερα 17.000 τουρίστες κρουαζιέρας. Ναι, σωστά διαβάσατε. Οι κάτοικοι καλούνται από τις Αρχές να επιδείξουν κατανόηση και προσοχή ώστε να διευκολυνθεί η επίσκεψη των τουριστών στο νησί. Και πώς θα επιτευχθεί αυτό;

Μα φυσικά με περιορισμό των μετακινήσεων των ντόπιων. Η κατάσταση φαντάζει εξωφρενική καθώς η τοπική αρχή φαίνεται πως προτιμά το σουλάτσο των τουριστών έναντι των αναγκών και των μετακινήσεων των ντόπιων. Η αλήθεια είναι ότι εθελούσια λύση τύπου lockdown για τους ντόπιους για να μην ενοχλούνται οι τουρίστες δεν είχαμε ξανακούσει αλλά μάλλον φαίνεται ότι οι καιροί αλλάζουν και ο τουρισμός και τα συνακόλουθα κέρδη εξ αυτού προηγούνται όλων. 

Και για να μην μας πείτε κακεντρεχείς σας παραθέτουμε αυτούσια και την έκκληση της Τοπικής Κοινότητας Θήρας που αναφέρει ότι «Άλλη μια δύσκολη ημέρα για την πόλη και το νησί μας με την έλευση 17.000 επισκεπτών από τα κρουαζιερόπλοια !!! Παρακαλούμε την προσοχή σας και όσο μπορούμε ελαττώνουμε τις μετακινήσεις μας !!!» 

Βέβαια, εν μέσω αντιδράσεων το post κατέβηκε άρον άρον όμως προλάβαμε να το κρατήσουμε και το παραθέτουμε στην κρίση σας.

Είδατε τελικά που φτάσαμε στο σημείο να ενοχλούμε και τους τουρίστες; Δεν φτάνει που έρχονται στη χώρα μας και μας προτιμάνε, εμείς αντί να τους πούμε και ευχαριστώ, κυκλοφορούμε και μετακινούμαστε δημιουργώντας τους πρόβλημα. Και για να μας γίνει το πάθημα, μάθημα ας δούμε το παράδειγμα της Θήρας που είναι εμμέσως μια μορφή lockdown για λόγους τουρισμού.
 
Δεν είμαστε υπερβολικοί καθώς κάτω από την σχετική ανάρτηση της Τοπικής Κοινότητας υπάρχει σχόλιο που συνοψίζει όλες τις παραπάνω σκέψεις μας λέγοντας ότι  «ας κάνουμε κι ένα lockdown στους κατοίκους και τους διαμενοντες επισκέπτες του νησιου για να κυκλοφορησουν οι κρουαζιεροπληκτοι..!». Δεν ξέρουμε πώς νιώθετε διαβάζοντας τις παραπάνω γραμμές είναι όμως βέβαιο πως ανοίγει μια συζήτηση για τι είδους αφενός αλλά και για πόσο τουρισμό αντέχουμε αφετέρου.

Μήπως ο υπερτουρισμός έφτασε και στην ελληνική επικράτεια;

Και κάπως έτσι έρχονται αυτόματα στο μυαλό μας οι εικόνες από την Βαρκελώνη με τους ντόπιους που πήραν τα νεροπίστολα ανά χείρας και έριχναν νερό στους τουρίστες θέλοντας να εκφράσουν με το δικό τους τρόπο την απόγνωσή τους για όσα προκαλεί ο υπερτουρισμός εις βάρος των ντόπιων. Η έλλειψη κατοικιών και η εκτίναξη των ενοικίων σε δυσβάστακτα επίπεδα είναι ενδεικτικά των προβλημάτων των ντόπιων από τους τουρίστες.

{https://www.youtube.com/watch?v=7_AN3mloLxw}

Για μια ακόμα φορά οι κάτοικοι της Πάλμα στη Μαγιόρκα, ένα από τα πιο τουριστικά νησιά της Ισπανίας και της Ευρώπης, βγήκαν κατά χιλιάδες στον δρόμο για να διαδηλώσουν κατά του υπερτουρισμού ζητώντας τη λήψη μέτρων.

«Είναι η ώρα να πούμε φτάνει πια», είπαν χιλιάδες κάτοικοι της Μαγιόρκα που βλέπουν τη ζωή τους να υποβαθμίζεται από την εκρηκτική αύξηση του τουρισμού που τους έχει οδηγήσει σε εκρηκτική μείωση του εισοδήματός τους εξαιτίας της ακρίβειας.

Οι κάτοικοι της Μαγιόρκα βλέπουν τους μισθούς τους να μειώνονται την ίδια ώρα που λόγω του υπερτουρισμού αυξάνεται συνεχώς το κόστος στέγασης όπως επίσης το μποτιλιάρισμα και ο θόρυβος.

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη διαδήλωση που οργάνωσαν οι κάτοικοι της Μαγιόρκα οι οποίοι για πρώτη φορά βγήκαν στο δρόμο να διαμαρτυρηθούν για τον υπερτουρισμό στις 25 Μαΐου.

Το μαρτύριο της σταγόνας

Η Σαντορίνη αναμένεται να υποδεχθεί 3,4 εκατομμύρια τουρίστες φέτος το καλοκαίρι και όπως γράφει το Bloomberg «δεν αναμένεται να χαρούν όλοι με αυτό». Η παραγωγή σταφυλιών της Σαντορίνης έχει μειωθεί σχεδόν 50% τα τελευταία 20 χρόνια, εμφανίζοντας μέση ετήσια πτώση 2,7%. Η παραγωγή, σύμφωνα με τους οινοποιούς του νησιού, κινδυνεύει να μηδενιστεί έως το 2041, αν δεν υπάρξει κάποια παρέμβαση. Η έλλειψη νερού καθιστά δυσκολότερη την καλλιέργεια των αμπελιών, ενώ οι περισσότεροι εργαζόμενοι έχουν στραφεί στις υπηρεσίες τουρισμού με σκοπό να εξυπηρετήσουν την κερδοφόρα βιομηχανία της χώρας.

Την ώρα που οι αντιδράσεις για τον υπερτουρισμό εντείνονται σε όλο τον κόσμο, και ειδικά σε προορισμούς όπως η Βαρκελώνη, η Βενετία, το Άμστερνταμ και η Μαγιόρκα, η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να περιορίσει τα κρουαζιερόπλοια στα πιο δημοφιλή νησιά της χώρας. H Σέριφος, μαζί με τη Φολέγανδρο και τη Σίφνο, μπήκαν φέτος στη λίστα με τις πιο απειλούμενες τοποθεσίες της Ευρώπης που συνέταξε η ομάδα πολιτιστικής κληρονομιάς Europa Nostra. Ο οργανισμός μιλά για «αχαλίνωτη δόμηση» και υποβάθμιση των φυσικών πόρων.

Το μαρτύριο της σταγόνας ζουν πολλές περιοχές της χώρας, με μεγάλες ελλείψεις νερού να υπάρχουν σε Κυκλάδες, Κρήτη και Κέρκυρα, ενώ καθώς είμαστε στα μέσα της τουριστικής σεζόν, με τις αφίξεις να αυξάνονται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, δημιουργούνται ακόμα μεγαλύτερες ανησυχίες για τα νησιά.

Ήδη, σε πολλά νησιά έχουν καταργηθεί τα ντουζ στις παραλίες. Ωστόσο, ακόμα και όταν δεν υπάρχουν προγραμματισμένες διακοπές υδροδότησης, λόγω της αυξημένης ζήτησης τους καλοκαιρινούς μήνες, η πίεση του νερού είναι πάρα πολύ χαμηλή στις βρύσες. Ήδη, η Σίφνος και η Λέρος έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για λειψυδρία.

Ο Γ. Μαρινάκης, δήμαρχος Ρεθύμνου και πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ, μιλώντας προ ημερών στο OPEN και την εκπομπή «Τώρα Μαζί» αναφέρει πως υπάρχουν και τοπικά σημεία που έχουν πρόβλημα και περιοχές που δεν φαίνονται ακόμα προβληματικές. «Δεν υπάρχει κουλτούρα διαχείρισης του νερού. Έχουμε πολύ σοβαρό θέμα. Πρέπει να εμπλακεί και το υπουργείο Γεωργίας σε αυτό το θέμα. Πρέπει να γίνει διαχωρισμός δικτύων. Δεν μπορούμε να έχουμε κοινά δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, εκεί υπάρχει πολύ μεγάλη σπατάλη και αυτό έχει παρατηρηθεί στην Κρήτη».

Ο Π. Βαρελίδης, ΓΓ Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων σημειώνει με τη σειρά πως «το ζήτημα της λειψυδρίας στα νησιά δεν είναι τωρινό και είναι μόνιμο. Πρώτον, γιατί είναι άνυδρα τα νησιά και δεύτερον γιατί έχουμε συνεχή αύξηση της τουριστικής ζήτησης και συνεχή αύξηση της ζήτησης του νερού. Ο κάθε δήμος και ο κάθε πάροχος πρέπει να έχουν μεριμνήσει για να υπάρχει επαρκές πόσιμο νερό στην περιοχή. Το κράτος μεριμνά μέσω του υπουργείου Ναυτιλίας για να συνδράμει, συνήθως με μονάδες που νοικιάζει για να καλυφτούν οι έκτακτες τυχόν ανάγκες και αυτό κάνει και τώρα. Και το υπουργείο Περιβάλλοντος επίσης συνδράμει».

Το πρόβλημα εντοπίζεται περισσότερο στα νησιά του νοτίου Αιγαίου, στην ανατολική Πελοπόννησο και σε κομμάτια της Κρήτης, σύμφωνα με τον ίδιο.