Ελλάδα

Τι δείχνουν τα στοιχεία του 2023 για την τρέχουσα τουριστική σεζόν 

Τι δείχνουν τα στοιχεία του 2023 για την τρέχουσα τουριστική σεζόν 
Aδυναμία πολλών Ελλήνων να κάνουν επαρκείς διακοπές

Μια «φωτογραφία» της τρέχουσας τουριστικής σεζόν αποτελούν τα απολογιστικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή για τις διανυκτερεύσεις τουριστών το 2023, με το βασικό στοιχείο να είναι η αδυναμία των Ελλήνων να κάνουν επαρκείς διακοπές. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η τουριστική σεζόν του 2023 δείχνει μια μικρή αύξηση στους αριθμούς των διανυκτερεύσεων και των ταξιδιών σε σύγκριση με το 2022, αλλά αναδεικνύει και την αδυναμία πολλών Ελλήνων να κάνουν επαρκείς διακοπές. Το 2023, 4,9 εκατομμύρια άτομα όλων των ηλικιών πραγματοποίησαν τουλάχιστον ένα ταξίδι στην Ελλάδα, αυξημένα κατά 1,7% από το προηγούμενο έτος, με τον συνολικό αριθμό των ταξιδιών να φτάνει τα 8,3 εκατομμύρια, μια αύξηση μόλις 0,6%.

Ωστόσο, το σύνολο των διανυκτερεύσεων μειώθηκε κατά 2,2%, φτάνοντας τα 77,8 εκατομμύρια, ενώ οι συνολικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 3,6%, ανερχόμενες σε 3.446,8 εκατομμύρια ευρώ. Από τα άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω που ταξίδεψαν, η αύξηση ήταν 2,4%, με 4,1 εκατομμύρια άτομα να πραγματοποιούν 6,9 εκατομμύρια ταξίδια, μια μικρή μείωση 0,2% σε σχέση με το 2022.

Τα περισσότερα ταξίδια πραγματοποιήθηκαν για προσωπικούς λόγους, κυρίως για αναψυχή και επίσκεψη σε συγγενείς, με μόλις το 3,4% να αφορά επαγγελματικά ταξίδια. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στους ταξιδιώτες ηλικίας 45-64 ετών, με αύξηση 4,5% στον αριθμό των ταξιδιών και 6,2% στις δαπάνες.

Η αύξηση στον αριθμό των ταξιδιών με διαμονή από 4 έως 7 διανυκτερεύσεις ήταν σημαντική, φτάνοντας το 10,5%. Τα περισσότερα προσωπικά ταξίδια πραγματοποιήθηκαν με χερσαία μέσα μεταφοράς, σημειώνοντας αύξηση 5,8%. Περισσότερο από το ήμισυ των προσωπικών ταξιδιών πραγματοποιήθηκε σε μη ενοικιαζόμενα καταλύματα, κυρίως σε κατοικίες που παρέχονται δωρεάν από συγγενείς και φίλους, ενώ τα ταξίδια σε ενοικιαζόμενα καταλύματα (44,5%) προτιμήθηκαν κυρίως σε ξενοδοχεία, τα οποία παρουσίασαν αύξηση κατά 4,1% στα ταξίδια και 2,3% στις διανυκτερεύσεις.