Ελλάδα

Πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ σε γνωστό γυναικολόγο για 12ετη φοροδιαφυγή

Πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ σε γνωστό γυναικολόγο για 12ετη φοροδιαφυγή Φωτογραφία: pexels/MART PRODUCTION
Γνωστός γυναικολόγος και καθηγητής πανεπιστημίου επί μία 12ετία απέφευγε να δηλώσει την πηγή των εσόδων του.

Ο γνωστός γυναικολόγος και ιδιοκτήτης ιδιωτικής κλινικής γονιμότητας κλήθηκε να πληρώσει 2,3 εκατομμύρια ευρώ λόγω ασαφειών στις τραπεζικές του καταθέσεις.

Τελικά, καταλογίστηκε διαφορά φόρου 441.000 ευρώ, που με τις προσαυξήσεις έφτασε το 1 εκατομμύριο ευρώ.

Πώς «ξεσκεπάστηκε» ο γυναικολόγος

Ο Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος παρέδωσε στοιχεία για τους τραπεζικούς λογαριασμούς του γυναικολόγου στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ).

Τα δεδομένα αφορούσαν καταθέσεις και αναλήψεις από τέσσερις τράπεζες και 36 λογαριασμούς για τα έτη 2000-2012. Οι λογαριασμοί αυτοί είχαν ως συνδικαιούχους τη σύζυγο, τα δύο παιδιά, τον αδελφό, την αδελφή και τη μητέρα του.

Φορολογικός Έλεγχος

Ο έλεγχος επικεντρώθηκε στα εισοδήματα του γυναικολόγου από μισθωτές υπηρεσίες και την επαγγελματική του δραστηριότητα ως γιατρός, για τα έτη 2001-2013.

Οι αρχές διαπίστωσαν ότι ήταν επίσης νόμιμος εκπρόσωπος και διαχειριστής μιας μονοπρόσωπης ΕΠΕ.

Ωστόσο, δεν μπόρεσε να αποδειχθεί η πηγή προέλευσης των χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς του, τα οποία θεωρήθηκαν ως αδήλωτα εισοδήματα.

Ο γιατρός υπέβαλε ένσταση, επικαλούμενος παραγραφή για το μεγαλύτερο μέρος της περιόδου ελέγχου και προσκομίζοντας στοιχεία για την προέλευση μέρους των καταθέσεων (150.000 ευρώ).

Τελικά, παραγράφηκε το διάστημα 2001-2010 και καταλογίστηκε διαφορά για την περίοδο 2011-2013 ύψους 557.000 ευρώ.

Η απόφαση του ΣτΕ

Ο γιατρός προσέφυγε στο ΣτΕ, το οποίο επικύρωσε την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου και τις φορολογικές καταλογιστικές πράξεις.

Το ΣτΕ απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς του γυναικολόγου, επιβεβαιώνοντας ότι δεν αποδείχθηκε η πηγή προέλευσης των καταθέσεων ύψους 557.000 ευρώ, οδηγώντας σε πρόσθετο φόρο 441.000 ευρώ με προσαυξήσεις που έφτασαν το 1 εκατομμύριο ευρώ.