Διεθνή

Πρόστιμο 290 εκατ. ευρώ στην Uber για διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πρόστιμο 290 εκατ. ευρώ στην Uber για διαρροή προσωπικών δεδομένων Φωτογραφία: UNSPLASH
Η Uber δεν προστάτευσε επαρκώς τα προσωπικά δεδομένα των Ευρωπαίων οδηγών κατά τη μεταφορά στοιχείων σε servers στις ΗΠΑ.

Πρόστιμο 290 εκατ. ευρώ επέβαλαν στην Uber οι ολλανδικές και γαλλικές αρχές καθώς η εταιρεία απέτυχε να προστατεύσει τα προσωπικά δεδομένα των οδηγών κατά τη μεταφορά πληροφορίων εκτός ΕΕ.

Οι αρχές είπαν ότι η Uber δεν προστάτευσε επαρκώς τα προσωπικά δεδομένα των Ευρωπαίων οδηγών κατά τη μεταφορά στοιχείων σε servers στις ΗΠΑ. Οι διαρροές αφορούσαν σε πληροφορίες όπως στοιχεία λογαριασμών των οδηγών, άδειας ταξί, πληροφορίες για τοποθεσίες, φωτογραφίες, καταβολές πληρωμών, ταυτότητες και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και ιατρικούς φακέλους των οδηγών και ποινικά στοιχεία.

«Στην Ευρώπη, η GDPR προστατεύει τα θεμελιώδη δικαιώματα των ανθρώπων, ζητώντας από τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις να διαχειρίζονται τα προσωπικά δεδομένα με προσοχή» είπε ο Aleid Wolfsen, επικεφαλής της αρμόδιας αρχής στην Ολλανδία. «Δυστυχώς, αυτό δεν είναι αυτονόητο εκτός Ευρώπης» πρόσθεσε. Το πρόστιμο είχε επιβληθεί αρχικά τον Ιούλιο και ακολούθησε επίσημη καταγγελία από τη Γαλλική αρμόδια επιτροπή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που εκπροσωπούσε πάνω από 170 οδηγούς της Uber.

Η έρευνα μεταβιβάστηκε στις αρμόδιες ολλανδικές αρχές αφού τα κεντρικά γραφεία της Uber στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται στην Ολλανδία. Πέρυσι, η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων είχε ήδη επιβάλλει πρόστιμο στην αμερικανική εταιρεία, ύψους 10 εκατ. ευρώ για αρκετές διαρροές.

Ο Caspar Nixon, εκπρόσωπος της Uber, χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την απόφαση αυτή και το «πρόστιμο υπερβολικό». Πρόσθεσε ότι η Uber θα ασκήσει έφεση στην απόφαση αυτή. «Η διαδικασία διασυνοριακής μεταφοράς δεδομένων της Uber ήταν συμβατή με την GDPR κατά τη διάρκεια μιας τριετούς περιόδου τεράστιας αβεβαιότητας μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ» συμπλήρωσε, αναφερόμενος σε μια περίοδο κατά την οποία και οι δύο πλευρές έπρεπε να αναθεωρήσουν την απόφασή που επέτρεπε στις εταιρείες, την ελεύθερη μεταφορά δεδομένων χωρίς περίπλοκες συμβατικές συμφωνίες.

NETWORK