Ελλάδα

Εναλλακτικές διακοπές στο Πωγώνι Ηπείρου - Το γεφύρι του καταρράκτη και οι καρβουνιάρηδες

Εναλλακτικές διακοπές στο Πωγώνι Ηπείρου - Το γεφύρι του καταρράκτη και οι καρβουνιάρηδες Φωτογραφία: YOUTUBE
Η ομάδα των Up Stories μας ταξιδεύει από το Καλπάκι, μέχρι τη λίμνη Ζαραβίνα και το μοναδικό γεφύρι στο Γκρέτσι.

Καλοκαίρι και διακοπές δεν είναι μόνο θάλασσα και το αποδεικνύει το βίντεο της ομάδας των UpStories, που παρουσιάζουν ένα βίντεο με εικόνες όλο Ήπειρο και πρωταγωνιστές τα χωριά του Πωγωνίου.

Οι κρυμμένοι θησαυροί της Ηπείρου, που υπόσχονται εναλλακτικές διακοπές. Πρώτη στάση το Καλπάκι, ένα χωριό με ξεχωριστή, ιστορική σημασία για τον πόλεμο του 1940. Ο Λάζαρος Λαμέρας φιλοτέχνησε το μνημείο που βρίσκονται στην κορυφή του λόφου, το οποίο κρατά την ιστορία ζωντανή. Η λίμνη Ζαραβίνα, είναι ένα καλά κρυμμένο μυστικό στον δρόμο προς Κακαβιά. Στα 500 μέτρα υψόμετρο. Φιλοξενεί ένα μοναδικό οικοσύστημα. Η λίμνη μετά από δικαστικές διαμάχες δεκαετιών, όπου ήταν ιδιωτική, έχει περάσει πλέον την ελληνική πολιτεία. Το βάθος της ξεπερνά τα 30 μέτρα, γεγονός που την κάνουν μία από τις βαθύτερες λίμνες στην Ελλάδα.

Επόμενη στάση το γεφύρι στο Γκρέτσι, Χτισμένο πάνω από έναν καταρράκτη, στην Πωγωνιανή, θεωρείται από τα ομορφότερα της Ελλάδας. Δεν ενώνει τις όχθες ποταμού αλλά περνά πάνω από ένα καταρράκτη, που έχει νερό μόνο τον χειμώνα. Η πρόσβαση γίνεται μέσω του Παλαιόπυργου Πωγωνίου.

Τα καμίνια της Ηπείρου, είναι σήμα κατατεθέν της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου. Οι παραδοσιακοί καρβουνιάρηδες συλλέγουν ξύλα και παράγουν κάρβουνο, διατηρώντας παράλληλα ζωντανή μία χαμένη τέχνη.

{https://www.youtube.com/watch?v=nCn2WT-oPZ8}