Ελλάδα

Ανατροπή με τον καιρό του Αυγούστου: Η πρόγνωση Κολυδά που αλλάζει τα δεδομένα

Ανατροπή με τον καιρό του Αυγούστου: Η πρόγνωση Κολυδά που αλλάζει τα δεδομένα
Κύμα καύσωνα δεν αναμένεται να δούμε αλλά και η ζέστη που εν τέλει θα μας πολιορκήσει εμφανίζεται....εξασθενημένη.

Ο θερμότερος Ιούλιος που έζησε η χώρα από το 2010 έδωσε τη σκυτάλη του εδώ και λίγες ώρες στον Αύγουστο όπου παραδοσιακά φημίζεται και τις έντονες ζέστες και τους καύσωνες που επιφυλάσσει. Κι όμως ενώ όλα τα στοιχεία έδειχναν ότι μια νέα θερμή εισβολή προάγγελος καύσωνας είναι στα σκαριά με ανάρτησή του ο Θοδωρής Κολυδάς, μετεωρολόγος και διευθυντής της ΕΜΥ βάζει τα πράγματα στη θέση τους και δίνει μια νέα πρόγνωση για την άνοδο της θερμοκρασίας.

Κολυδάς: Ο Αύγουστος έρχεται με ζέστη αλλά όχι με καύσωνες

Στην ανάρτησή του ο κ. Κολυδάς πράγματι επιβεβαιώνει την έλευση ενός θερμού κύματος με έντονη ζέστη κατά περίπου 4 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα κανονικά επίπεδα τονίζοντας όμως ότι δεν μιλάμε σε καμία περίπτωση για καύσωνα. Ουσιαστικά η έλευση του Αυγούστου ναι μεν θα μας ζορίσει θερμοκρασιακά με θερμοκρασίες που φτάνουν τοπικά και τους 40°C, όμως όλα αυτά είναι λογικά και αναμενόμενα διανύοντας για τα καλά τα μέσα του καλοκαιριού.

Μάλιστα η έντονη ζέστη θα έχει παρωδική διάρκεια καθώς θα είναι ιδιαιτέρως αισθητή το προσεχές Σαββατοκύριακο και την Δευτέρα όπου θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται και ο υδράργυρος επιστρέφει σε θερμοκρασίες περί τους 37°C.

Όπως γράφει χαρακτηριστικά «Συνεχίζεται η ζέστη, χωρίς όμως καύσωνες. Θα διατηρηθούν οι θερμοκρασίες κατά 4 περίπου βαθμούς Κελσίου πάνω από τα κανονικά επίπεδα, με μοναδική την έξαρση αυτό το ΣΚ και τη Δευτέρα, όπου τοπικά οι θερμοκρασίες θα είναι υψηλότερες και θα φτάσουμε και τους 40°C.Τις επόμενες ημέρες η θερμοκρασία θα υποχωρήσει σε τιμές περί τους 37°C που φυσικά δεν μπορούμε να τις χαρακτηρίσουμε ως ημέρες καύσωνα.»

{https://x.com/KolydasT/status/1818917597234008382}

Καιρικό αλαλούμ με ζέστη και βροχές

Τα καιρικά τερτίπια του Αυγούστου έχουν ενδιαφέρον καθώς όπως ανέφερε και η μετεωρολόγος της ΕΡΤ Αναστασία Τυράσκη, εκτός από ζέστη ο Αύγουστος φέρνει και βροχές. Η αστάθεια μάλιστα αυτή θα διχάσει καιρικά την χώρα το σαββατοκύριακο καθώς ενώ στα νότια και κεντρικά θα έχουμε ζέστη, στα βόρεια ορεινά αναμένεται αστάθεια που μεταφράζεται με μπόρες και καταιγίδες που θα εκδηλωθούν την Κυριακή. 

Ειδικότερα, το Σάββατο η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω άνοδο, κοντά στους 40 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο περιμένουμε αστάθεια με συννεφιά και τοπικές μπόρες κυρίως στα βόρεια ορεινά. Η αστάθεια θα είναι πιο έντονη την Κυριακή, καθώς περιμένουμε νεφώσεις από τις πρωινές ώρες στην κεντρική και βόρεια χώρα και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.

Η θερμοκρασία θα πέσει λίγο στα βόρεια αλλά στην υπόλοιπη χώρα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα. Τη Δευτέρα επιστρέφουν τα μελτέμια και θα πέσει λίγο η θερμοκρασία στους 37-38 βαθμούς, και η αστάθεια αναμένεται πάλι μεσημέρι και απόγευμα, κυρίως στα ηπειρωτικά και ορεινά. Όλη η υπόλοιπη εβδομάδα χαρακτηρίζεται από αστάθεια και μελτέμι.